Budva Go Green - održivo upravljanje zelenim površinama u opštini

- Dan Planete Zemlje – savršen je za početak zajedničke inicijative opštine Budva i UNDP-a u Crnoj Gori - valorizacije zelenih površina u opštini.

Cilj je da se kroz participativni proces, i uz veliko učešće građana Budve uz međunarodnu ekspertizu sakupe vrijedni predlozi za valorizaciju zelenih površina u opštini.

Inicijativa koja će trajati do kraja novembra 2018. godine, predviđa da se građani Budve anketiraju kako bi se na najbolji način prepoznali i izabrali zeleni lokaliteti i pješački koridori koji se najviše koriste i imaju potencijala za dalji razvoj. Na osnovu rezultata ankete, i uz aktivno uključivanje javnosti, (tzv. Placemaking Workshops), građani će imati priliku da iznesu svoje predloge i sugestije kako da se odabrane lokacije učineatraktivnijim za djecu i odrasle. Na osnovu glasova građana, odrediće se prioritetna zelena zona u kojoj će se sprovesti konkretne intervencije -zasaditi sadnice, postaviti parkovskimobilijar, poboljšati javna rasvjeta i sl.).

Važno je motivisati građane da prepoznaju značaj očuvanja zelenih površina u gradu, daju svoje mišljenje i predloge kako bi boravak u zelenim zonama i pješački koridori postali dio našesvakodnevnice. Na ovaj način mijenjamo naše životne navike u cilju prihvatanja zdravih stilova života, usvajamo kulturupješačenja, rekreacije i boravka u prirodi u samim gradskim jezgrima. Takođe, smanjujemo upotrebu privatnih automobila i manje zagađujemo vazduh i dajemo doprinos očuvanju životne sredine.

Planirano je i da se za već zaštićene zelene površine u gradu,Skupštini daju konkretni predlozi sa smjernicama za njihovu dalju zaštitu i čuvanje uz potencijalne mjere valorizacije, u skladu sa stepenom zaštite datog područja.

 

foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja