Grad teatar u projektu ”TOURNEE”

JU Grad teatar Budva zaključio je ugovor za projekat "TOURNEE – Theatres for tOURism developmeNt in EuropE” u okviru okviru Prvog poziva INTERREG IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru 2014-2020, koji finansira Evropska unija.


Kick off sastanku prisustvovali su predstavnici projektinh partnera iz Opštine Fier, projekt menadžer javnog pozorišta regiona Pulje, predstavnici Opštine Tirana iz direktorata za kulturu i direktorata za turizam, direktorica JU Grad teatar Milena Lubarda Marojević, saradnica u kabinetu predsjednika Opštine Budva, Anisa Murić. Na sastanku su između ostalog, definisani rokovi za implementaciju određenih aktivnosti, izabrani članovi Upravnog odbora i članovi Uredničkog odbora, načelno je dogovoren plan održavanja festivala.


Sveobuhvatni cilj projekta TOURNEE je uspostavljanje bliske saradnje između ključnih aktera u pozorišnom sektoru prekograničnog područja kroz stvaranje inovativnih kulturnih proizvoda i bolje valorizacije kulture jedne turističke destinacije. Tokom realizacije projekta uspostaviće se inovativni, strateški model razvoja i promocije uloge pozorišnih institucija kao glavnog pokretača kulturnog, turističkog i ekonomskog rasta.
Smatra se da je umjetnost često odvojena od stvaranja profita i iz tog razloga projekat TOURNEE ima za cilj da pokaže da kulturna dobra mogu biti ključni resurs ka unaprijeđenju teritorijalne konkurentnosti na tržištu.
Projekat se takođe fokusira na organizaciju Festivala, obzirom da ovakav vid događaja ima važnu ulogu u osnaživanju kulturnog turizma, nudeći dodatan i jedinstven razlog za posjetu turista.
Opština Budva, kao pridruženi partner na ovom projektu, će pružati podršku projektnim aktivnostima i diseminaciji rezultata sa ciljem podizanja svijesti o važnosti uloge pozorišnih institucija u cjelokupnom održivom razvoju grada.
Na ovom projektu partneri JU Grad teatar Budva su: Opština Fier (Albanija), Opština Barleta (Italija), Opština Tirana (Albanija).

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti