Crvena zastavice na maloj i velikoj plaži u Ulcinju i Igalu

Crvena zastavice na maloj i velikoj plaži u Ulcinju i Igalu

Javno preduzeće Morsko dobro upozorilo je zakupce kupališta ispred hotela Lido na Velikoj ulcinjskoj plaži, kao i na maloj plaži u Ulcinju, te kupališta Instituta RVI u Igalu da istaknu crvene zastavice, jer kvalitet morske vode je ispod granice sanitarne ispravnosti te time nije dozvoljena za kupanje i rekreaciju.

Crvena zastavica je upozorenje svim kupačima da je na tom kupalištu zabranjeno kupanje.

Naime, rezultati  sedmog redovnog mjerenja sanitarnog kvaliteta morske vode na Crnogorskom primorju, koje je sprovedeno 2. i 3. septembra pokazali su da je kvalitet morske vode na 95 odsto lokacija, odnosno njih 81, morska voda je bila kvaliteta prve klase, drugu klasu je imala jedna lokacija, dok je kvalitet morske vode na 3 lokacije prelazio dozvoljene granice, zbog čega je odmah naručeno ponovno mjerenje kvaliteta morske vode.
“Kvalitet morske vode prve klase bio je na svih 10 lokacija u Baru, 23 lokacije u Budvi i 12 lokacija na području Kotora. Od 12 lokacija na području opštine Ulcinj, 10 je bilo K1 klase, dok je na lokacijama Mala plaža i Velika plaža (ispred hotela "Lido") kvalitet morske vode prelazio dozvoljene granice. Takođe, od 20 lokacija u Herceg Novom na kojima se prati kvalitet morske vode na 19 lokacija kvalitet je bio prve klase klase dok je na lokaciji ispred Instituta RVI kvalitet morske vode prelazio dozvoljene granice. Na području opštine Tivat, kvalitet morske vode na sedam lokacija bio je u prve klase, a na jednoj u granicama  druge klase”, saopšteno je iz ovog javnog preduzeća. 
Pozivajući se na  Uredbu o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda, JP “Morsko dobro” je obavijestilo javnost da će Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izvršiti ponovna uzorkovanja i analizu morske vode sa istih lokacija radi utvrđivanja postojanja trajnog izvora zagađenja.

“Do dobijanja rezultata ponovnih analiza, korisnici su obaviješteni da, iz predostrožnosti, na svojim kupalištima istaknu crvene zastavice do dobijanja rezultata u okviru dozvoljenih granica. Takođe, odmah po dobijanju rezultata od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, isti su proslijeđeni Republičkom inspektoru za vode i Komunalnim inspekcijama opština Ulcinj i Herceg Novi na dalje postupanje.
O rezultatima ponovljenih analiza, koje očekujemo u roku od dva dana, javnost će takođe biti obaviještena putem medija i web stranice”, naveli su Morskom dobru.

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja