Autorski projekat „IZMEĐU DANA I NOĆI“ Anastazije Miranović

CITADELA Fashion Castle 2018. u subotu, 21.07...u 20.30h premijerno promoviše budvansku Citadelu za novu crnogorsku modnu scenu autorskom kolekcijom „ Između dana i noći“ Anastazije Miranović. Namjenski rađena modna kolekcija „Između dana i noći“ , nazvana po čuvenoj Lubardinoj slici , istoričarke umjetnosti i modne dizajnerke, dr Anastazije Miranović, premijerno je predstavljena u sklopu oblježavanja 110 godišnjice rođenja Petra Lubarde u okviru DEUS-a u decembru 2017., u JU Muzeji i galerije Podgorice, među autentičnim Lubardinim djelima. Međutim, starogradska, budvanska Citadela „pod vedrim nebom“, čini prirodan ambijent omiljenih vizura velikog maestra kičice i dodatno događaj tematski kontekstuira s prelijepom scenom Citadele.


U organizaciji ovog modnog i kulturnog dogadjaja stoji iskusan tim ljudi na celu sa Aleksnadrom Kolarski –Celar koja je svoje iskustvo stekla u inostranstvu radeci dugo kao model i organizator modnih dogadjaja.
Na događaju će biti predstavljeno dvadesetšest modela sa motivima devetnaest Lubardinih slika rađenih u svili, u razuđenoj primjeni raznovrsnih krojeva i modelacija. Publika će moći da vidi Lubardine slike na haljinama, kompletima sa suknjama i/ili pantalonama, konbinezonima, mantilima, plaštovima, pelerinama. Vjernu štampu, apliciranje reprodukcija Lubardnih djela na svili radio je Studio Maruška iz Čačka, specijalizovan za štampu na svili.
Nakon revije biće upriličen Trunk Show, gdje će ljubiteljke modnih ekskluziviteta moći da se opredijele za omiljene komade.
Poznato je da su umjetnici različitih profilacija često učesnici Anastazijinih autorskih projekata. Tako su ovog puta sudionici Anastazijine multimedijalne, umjetničko-modne priče umjetnici Vanja Vikalo i Jelena Žutković –autori, ovim povodom rađene, audio-vizuelne animacije, koja rekonstruiše nastanak jednog Lubardinog djela, kao i „Duo Classico“ kojeg čine mr Dina Desančić i Safet Drljan. Takođe, mr Dina Desančić je kompozitorka „Kamene simfonije“ kojom će biti zatvorena revija, što umjetnički korenspondira sa Lubardinim „kamenim morem“, kako su nerijetko teoretičari i istoričari umjetnosti nazivali opus ovog velikana opredmećene likovne misli.
Novo čitanje Lubarde, osim popularisanja i približavanja umjetnosti široj publici kroz savremeni modni dizajn, predstavlja svojevran vid izlaska art-a iz zatvorenih, muzejsko-galerijskih prostora u novu, živuću pojavnost „mobilnih slikakoje se nose“. Potvrdu ovog koncepta potvrđuje očekivano intresovanje publike. Kolekcija je nedavno imala uspješno predstavljanje u Beogradskoj filharmoniji , gdje je Anastazija sa poznatim crnogorskim pijanistom, Ratimirom Martinovićempredstavljala Crnu Goru u okviru manifestacije „Muzika i moda“. Takođe, planirano je gostovanje kolekcije u Kući legata Petra Lubarde u Beogradu, a početkom 2019. trebalo bi da uslijedi predstavljanje u Parizu, u sklopu velike tamošnje Lubardine izložbe.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti