Veronesi & more

 

Izložba italijanskih apstraktnih umjetnika četvrte decenije XX vijeka „Veronesi & more“, svečano će večeras u 21 čas biti otvorena u budvanskoj Modernoj galeriji.


Ovu izložbu JU Muzeji i galerije Budve organizuje u partnerstvu sa kulturnim klubom „La Stanca“ (La Stanza) iz italijanskog grada Bolcano. Kustoskinja izložbe je Jelena Đakonović, istoričarka umjetnosti.

„Tridesete godine prošlog vijeka bile su revolucionarne godine na italijanskoj nacionalnoj umjetničkoj sceni, Dok su nove i potpuno provokativne kulturne i likovne tendencije sebi stvarale put u drugim zemljama – poput, na primjer, suprematističkih eksperimenata Kazimira Maljeviča, Kompozicija Vasilija Kandinskog ili, pak, minimalističkih rešetaka Pita Mondrijana – u Italiji su tek tridesetih godina ti novi pravci doživjeli naglu ekspanziju. Paradoks je da se to odigralo upravo u zemlji kojoj je fašizam, koji je bio na vlasti, bio vrlo fokusiran na razvoj umjetnosti, arhitekture i filma. Upravo u tom periodu Luiđi Veronezi (Luigi Veronesi), zajedno sa Lućom Fontanom (Lucio Fontana), Osvaldom Lićinijem (Osvaldo Licini), Maurom Ređanijem (Mauro Reggiani) i Faustom Melotijem (Fausto Melotti) potpisuje „Manifest prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti“ koji je održan 4. marta 1934. godine u Torinu.

Njegova revolucionarna umjetnička djela, linearni i strogo geometrijski potezi ponovo su se našli na Trijenalu u Milanu 1936. godine. Otvoren je novi umjetnički diskurs – otpočelo je novo poglavlje italijanske umjetnosti. Sa Veronezijem, Ređanijem i Melotijem i njima sličnima, otpočeo je izuzetno bogat i strastven period cjelokupne italijanske kulture. Ova izložba, kojom će se prestaviti u svom punom kulturnom obimu, predstavlja omaž upravo tome. Veronezijevo umjetničko stvaralaštvo obilježilo je i naredne decenije i bilo primijenjeno u svim segmentima umjetnosti i kulture u Italiji, počev od pozorišta do fotografije, i tako dalje.“


Ovom izložbom se ostvaruje kulturno partnerstvo između Bolcana (regija Alto Adiđe) i Crne Gore, a nakon što se u Budvi održi izložba Luiđija Veronezija i umjetnika iz njegovog kruga, planira se izložba istaknutih crnogorskih umjetnika u Italiji. Izložba „Veronesi & more“ će biti otvorena do 18. avgusta 2018. godine.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja