Legalizacija čeka donošenje odluke

Polugodišnja blokada lokalnog parlamenta, dovela je praktično i do blokade procesa legalizacija više od tri hiljade divljih obhekata na području metropole turizma. Pred odbornicima će se sjutra naći Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, kojom je propisnao da vlasnici divljih građevina na teritoriji metropole turizma plaćaju po kvadratu 55,92 eura na periferiji do 232 eura u ekslkuzivnoj zoni. odluka koja je još prije nekoliko mjeseci dobila zeleno svjetlo Ministarstva održivog razvoja, sve vrijeme je čekala da se obezbijedi kvorum i održi sjednica Skupštine opštine, kako bi proces legalizacija mogao da se odvija.

Opština postojeće cijene naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta iz Odluke koja je donesena 2015. godine umanjila po više osnova.


Do donošenja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, Opština je naknadu obračunavala na bruto površini objekta, a novi zakon predviđa neto obračun, pa su samim tim u startu cijene u prosjeku snižene za 15 do 25 odsto. Nakon toga Opština je linearno umanjila iznos naknade za 20 odsto i objekte podjelila prema kvadraturiZa kategoriju „ Objekat osnovnog stanovanja“ cijena je dodatno umanjena za 20 odsto od cijene objekta koji potpada u kategoriju objekata do 500 kvadrata.

Predviđeni su popuste za jednokratno i plaćanje na rate u momentu kada se izvrši obračun, u koji ulaze i zakonske sankcije zbog bespravne gradnje, a koje se kreću od 2.5 za osnovne ili pet odsto za ostale objekte kod jednokratnog i do 20 odsto uvećanja za plaćanje na rate.Za objekte osnovnog stanovanja za koje se iznos plaća jednokratno biće odobren popust na obračunati iznos od 50 odsto, a za plaćanje na rate, uz adekvatno obezbjeđenje potraživanja 30 odsto.Isto važi i za objekte do 500 kvadrata, a za ostale objekte do 1500m2 cijena će biti umanjivana za 40 odsto prilikom jednokratnog, odnosno za 20 odsto kod plaćanja na rate

Teritorija opštine je podijeljena u pet zona. Najskuplja je eksluzivna zona gdje je cijena legalizacije kvadrata za objekta osnovnog stanovanja 124, 12, do 232,72 eura za objekat pšreko 1500 kvadrata. U prvoj zoni cijene komunalija po kvadrtu iznose od 99,30 za objekat osnovnog stanovanja, do 186,18 eura za objekat preko 1.500 kvadrata. Udrugoj zoni iznosi od 82,75 eura za objekat do 200 kvadrata, do 155,14 eura za objekte veće od 1.500 kvadrata.. U trećoj zoni, cijene su od 66,20 eura za osnovno stanovanje do 124,12 eura za objekte sa preko 1.500 kvadrata neto površine. Najjeftinije je u četvrtoj zoni gdje je cijena od od 57,92 za osnovno stanovanje, do 108,60 eura za objekte veće od 1500 kvadrata.

 

Foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti