Izložba fotografija ŠB Jadran

U Muzeju i galeriji Tivat 17. avgusta 2018. godine će se otvoriti retrospektivna izložba fotografija školskog broda Jadrana od njegovog nastanka pa do danas.


Školski brod „Jadran“ je jedrenjak tipa „barkantin“ deplasmana od 737 tona i dužinom od 64 metara.


Izgrađen je u Hamburgu, u Njemačkoj, 1933. godine. Mornarica Kraljevine Jugoslavije potpisala je ugovor za gradnju broda sa njemačakim brodogradlištem “H.C. Stulcken Sohn” 4. septembra 1930. godine.


Brod je porinut 25. juna 1931. godine, dobivši ime “Jadran”. Gradnja i završno opremanje broda okončano je u junu 1933, kada je brod zaplovio za domovinu. U svoju tadašnju i sadašnju luku Tivat, uz svečani doček, uplovio je 16. jula iste godine, u 10 časova.

 

VEZANO: Brod i fotograf na njemu | Stevan Kordić


Školski brod “Jadran” u flotnu listu ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije upisan je 19. avgusta 1933. godine, što se obilježava kao Dan broda.
Ovaj brod je do sada prevalio preko 400.000 morskih milja, obišao gotovo sve luke u Evropi, od Crnog do Baltičkog mora.
Izložba je organizovana povodom 85. rođendana Jadrana. Izložbu će sa početkom u 20 časova otvoriti kapetan Zoran Ivanovski, dok će posjetioci imati priliku da izložbu pogledaju do 30. avusta 2018. godine.

 

VEZANO: Pred evropskim parlamentom Hrvatska zatražila: Vratite nam brod "Jadran"

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja