„Jatagani u Crnoj Gori“ autora Draginje Radonjić i Gorana Bubanje

Promocija publikacije „Jatagani u Crnoj Gori“ autora istoričarke i više kustorkinje Zavičajnog muzeja u Baru (JP Kulturni centar Bar) Draginje Radonjić, i istoričara i višeg kustosa Muzeja grada Budve (JU Muzeji i galerije Budve) Gorana Bubanje biće večeras u 19.30 časova održana u Muzeju grada Budve (JU Muzeji i galerije Budve) . Na promociji će govoriti Dragan Zečević i Ivan Pejović, antikvari i kolekcionari, kao i autori. Moderator programa biće Itana Lalović, etnološkinja i antropološkinja.

U nastavku donosiomo dio iz predgovora publikacije, koji su potpisali autori: „Materijalni i duhovni razvoj društva, kao i kultura nasleđa, svjedoci su razvoja ljudske kulture jednog prostora i vremena. Kroz razvoj društva prati se svaki segment ljudskog bitisanja. Tekst koji predstavljamo prati strategiju ratovanja, razvoj i usavršavanje oružja, njegovu primjenu i trajanje kroz vrijeme.

Naš prostor obiluje istorijskim i vrmeenskim prikazom oružja koje u rukama Crnogoraca predstavlja sredstvo odbrane, ali i predmet divljenja, poštovanja, mistike. U tom cilju, naša priča je posvećena najznačajnijem oružju tokom čitavog kasnog srednjeg vijeka, a to je jatagan. Povod za rad na ovoj knjizi je nedostatak literature za oružje koje je obillježilo jedan značajan period crnogorske istorije i koje predstvalja važan element svake muzejske postavke i zbirke oružja širom Crne Gore.

Manja istraživanja su ipak prisutna u našem okruženju, ali se jatagan pominje u naučnim radovima kao sastavni dio hladnog oružja, a rijetko kao posebno oružje, što će nas navesti da mnogo dublje radimo na istraživanju i obradi ovog noža. Sa željom da prikažemo ljepotu i značaj jatagana u Crnoj Gori, pokušali smo da na jednom mjestu prikažemo jatagane iz crnogorskih muzeja i onih koji se čuvaju u privatnim kolekcijama.“

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja