Naučni simpozijum “Sto godina od kraja Velikog rata”

JU Narodna biblioteka Budve i Paštrovski almanah organizuju naučni skup “Sto godina od kraja Velikog rata” koji će biti održan u utorak i srijedu, 6. i 7. novembra u Narodnoj biblioteci Budve. Učesnici skupa su eminentni naučnici iz Crne Gore i šire koji različito gledaju i ocjenjuju događaje i dešavanja na našem prostoru u ovom periodu.

U utorak, 6.novembra u 9h naučni simpozijum u Narodnoj biblioteci Budve otvoriće potpredsjednik opštine Budva Vladimir Bulatović.
U akademskom panelu pod nazivom “Istorijski kontekst Prvog svjetskog rata” koji otvara naučni skup 6.novembra, od 10h do 12.30h na ovu temu govoriće: akademik Šerbo Rastoder, dr Predrag Zenović, dr Vasilj Jovović i sveštenik Gojko Perović. U drugom dijelu akademskog panela “Boka u Velikom ratu” od 14h do 17h svoje elaboracije iznijeće: akademik Zoran Lakić, dr Milan Gulić, dr Pavle Anđus, mr Marko Janketić, Snežana Pejović i Joško Katelan.


Drugog dana naučnog skupa “Sto godina od kraja Velikog rata”, u srijedu, 7.novembra od 9 do 13 sati u panelu “Budvani, Brajići, Maini, Grbljani i Paštrovići u Velikom ratu” učesnici iz našeg kraja će na osnovu sjećanja svojih predaka, dokumenata i drugih izvora, govoriti o učešću dobrovoljaca u Crnogorskoj i Srpskoj vojsci. Biće to svojevrsni omaž našim zaboravljanim herojima i borcima koji su iz patriotskih pobuda učestvovali u ratu za oslobođenje i ujedinjenje naših naroda koji su vjekovima bili pod stranom dominacijom. Učesnici ovog panela su: Savo Martinović, Krsto Vukotić, Božo Mršulja, Marko Ivanović, Marko B. Knežević, Ivo Marković, Nemanja Kuljača, Blažo Kažanegra, Đorđe Gregović i dr Miroslav Luketić.
Istog dana od 14 do 16 sati u panelu “Istorija kulture i društva Crne Gore i Boke u vrijeme Velikog rata” svoje teme saopštiće: dr Pavle Kondić, Dobrila Vlahović i mr Dušan Medin, mr Lucija Đurašković, Slobodan Mitrović, mr Božena Jelušić, mr Milun Lutovac i dr Mila Medigović Stefanović.
Moderatori će biti Predrag Zenović i Stanka Stanojević. Stavovi iznijeti na simpozijumu nisu nužno i stavovi Biblioteke.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja