PORTODIMARE Međunarodne konferencije

Međunarodna konferencija o integralnom upravljanju obalnim područjima (IUOP) i prostornom planiranju mora (PPM), koju organizuje Javno preduzeće za upravljanjemorskim dobrom Crne Gore u saradnji sa partnerimaPORTODIMARE projekta finasiranog u okviru EU Interreg ADRION transnacionalnog programa saradnje, održaće se 14. i 15. novembra u hotelu “Avala Resort&Villas“ u Budvi.

Interreg ADRION projekat “Geoportal alatki i podataka za održivo upravljanje životnom sredinom obale i mora – PORTODIMARE ima za cilj dizajniranje i implementacijuGeoportala - trajno otvorene platforme koja omogućavapristup svim informacijamapodacima i alatkama koje suneophodne i relevantne za održivi razvoj i strateško planiranjeobalnog morskog područja u Jadransko-jonskom regionu. U projektu PORTODIMARE učestvuje 11 partnerskih institucijaiz 6 zemalja (ItalijaGrčkaSlovenijaCrna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina), a vodeći partner je Regija Emilia Romagna iz Italije

Imajući u vidu da Geoportal predstavlja konkretan doprinos za transnacionalnu saradnju u Jadaransko-jonskom regionuPORTODIMARE međunarodna konferencija se organizuje kao doprinos aktivnostima jednogodišnjegpredsjedavanja Crne Gore Jadransko-jonskominicijativom i Strategijom EU za Jadransko - jonski region (EUSAIR). PORTODIMARE će se održati i sinergiji sasastancima EUSAIR Tematskih radnih grupa TSG1 – Plavirast i TSG3  Kvalitet životne sredine, a koji će se prethodnoodržati od 13-14. novembra u Budvi.

okviru PORTODIMARE Međunarodne konferencijepredviđene su tri panel sesije u okviru kojih će pozvanieksperti iz oblasti integralnog upravljanja obalnim područjimaprostornog planiranja morapredstavnici tematskih radnihgrupa EUSAIR, te predstavnici međunarodnih i nacionalnihinstitucija uključenih u projekat PORTODIMARE diskutovatiinstrumentima i rješenjima za postizanje održivosti životnesredine mora i obale

Poseban panel i poster sesija predviđeni su za predstavljanjeGeoportala za podatkeinformacije i alatke fokusirane naobalno i morsko područje Jadransko-Jonske regije kaoglavnog rezultata PORTODIMARE projekta, dok će se u okviru treće sesije dati pregled dobrih primjera iz prakse demonstarcionih projekata kroz čiju realizaciju će se testiratirješenja za implementaciju Geoportala.

Učešće na Međunarodnoj konferenciji o integralnomupravljanju obalnim područjima (IUOP) i prostornomplaniranju mora (PPM) prijavilo je veliki broj domaćih i stranih stručnjakate predstavnika državnihregionalnihevropskih i međunarodnih institucija.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti