PORTODIMARE Međunarodna konferencija

Međunarodna konferencija o integralnom upravljanju obalnim područjima (IUOP) i prostornom planiranju mora (PPM), koju je organizovalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u saradnji sapartnerima PORTODIMARE projekta finasiranog u okviruEU Interreg ADRION transnacionalnog programa saradnje,održana je 14. i 15. novembra u Hotelu “Avala Resort&Villas“u Budvi.

Konferencija je otvorena uvodnim izlaganjima direktora Javnog preuzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predraga Jelušića, državnog sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Saše Radulovića, savjetnika nacionalne IPA koordinatorke i zamjenika EUSAIR koordinatorke za EU fondove Vučića Ćetkovića i glavne koordinatorka Interreg Adrion programa Olge Sedioli.


U uvodnom izlaganju g-din Jelušić je rekao da je aktivno učešće Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u ovom projektu zasigurno unaprijedilo naše kapacitete i omogućilo da, kroz procese razvoja smjernica za odgovorno i održivo korišćenje obalnih i morskih prirodnih resursa naEvropskom i Jadransko-jonskom nivou, izgradimoodgovorniji odnos u upravljanju morskim dobrom Crne Gore, omogućavajući njegovu zaštitu, uređenje i održivo koršćenje.


Državni sekretar Saša Radulović je rekao da se posvećenost Ministarstva održivog razvoja i turizma sprovođenju međunarodnih inicijativa, uključujući Jadransko-jonsku inicjativu, ogleda kroz sprovođenje konkretnih aktivnosti na realizaciji ciljeva i mjera održivog razvoja definisanih u nacionalnim strateškim i akcionim dokumentima. Radulović je istakao da je državna administracija u saradnji sa civilnim sektorom početkom ove godine završila i predala pregovoračku poziciju za Poglavlje 27 i prema ocjeni EK veoma uspješno svladala sve izazove.


„U ovom momentu većina članica EU podržala je crnogorsku Pregovaračku poziciju, te potpuno svjesni da je sada na sceni politički proces u okviru same EU, sa odredjenim optimizmom očekujemo da se Poglavlje 27 otvori do kraja godine“ naveo je Radulović.


G-din Vučić Ćetković je prilikom otvaranja konferencijepredstavio prioritete Crnogorskog predsjedavanja EUSAIROM, koji se naslanjanju na oblasti životne sredine i plavog rasta, ističići da projekat Portodimare doprinosi sprovođenju EUSAIRA i na transnacinalnom nivou podstiče rješavanje pitanja ranjivosti, fragmentacijie i očuvanja ekosistema u Jadransko-jonskoj regiji.


Interreg ADRION projekat “Geoportal alatki i podataka za održivo upravljanje životnom sredinom obale i mora – PORTODIMARE” ima za cilj dizajniranje i implementacijuGeoportala - trajno otvorene platforme koja omogućavapristup svim informacijama, podacima i alatkama koje suneophodne i relevantne za održivi razvoj i strateško planiranjeobalnog i morskog područja u Jadransko-jonskom regionu. U projektu PORTODIMARE učestvuje 11 partnerskih institucijaiz 6 zemalja (Italija, Grčka, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina), a vodeći partner je Regija Emilia Romagna iz Italije.


Cilj same Konferencije bio je da se kroz stručni dijalog i razmjenu mišljenja uspostavi bolja saradnja i doprineseefikasnijoj primjeni planiranja i upravljanja obalnim i morskim prostorom u Jadransko-jonskom regionu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti