Komunalna policija: Buka i taksisti na tapetu

Akcija: Nakon uvedenog reda na gradskim šetalištima, Komunalna policija odredila nove prioritete

 

 

Nakon što su uveli red na gradskim šetalištima duž rivjere, gdje više nema ni jednog nelegalnog prodavca, Komunalna policija kreće u žestoku akciju sređivanja haosa u taksi prevozu i suzbijanju buke.

To je juče najavio načelnik Komunalne policije budve Slavko Đukanović, ipak,  zadovoljan dosadašnjim rezultatima svoga tima, koji u tri smjene  svakodnevno vrši kontrole u metropoli turizma.

„ Divlju prodaju, koja je zaista minulih godina bila veliki problem suzbili smo do kraja. Uspjeli smo da svi vlansici  privremenih objekata  imaju odobrenja o lokaciji. “Napravljen je odličan rezultat, jer se od naplate izdavanja u zakup lokacija u opštinsku kasu slilo 1.1 milion eura, upola više nego lani“ naveo je Đukanović na konferenciji za novinare, i dodao da je tako  zaustavaljena i gradnja na cijelom području budve, odnosno poštuje se odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova.

On je kazao da će biti intezivirane kontrole u taksi prevozu , što je , kako je naveo , značajan problem.

„  Poznato je da je Opština  bila  raspisala tender za dodjelu taksi mjesta na stajalištima, ali još cijeli postupak nije okončan. To nam predstavlja ogroman problem, jer je jako teško sa jednim saobraćajnim inspektorom, koga imamo u službi iskontrolisati sva taksi vozila, jer ne znamo  koje taksi udruženje i pojedinac zauzima koje stajalište. Zato je jako  teško izvršiti kontrolu, jer svako može koristiti svako stajalište.  To nam je zato jedan segment na koji ćemo se posebno skoncentrisati , daćemo gro snaga kako bi se preorjentisali na rješavanje  problema u taksi prevozu“, najavio je Đukanović, navodeći da u gradu ima 405 legalnih taksi vozila te još  na taj broj trećina više divljih.

Prema njegovim riječima u saradnji sa Policijom i Upravom za inspekcijske poslove, prvi cilj biće suzbijanje „ divljih taksista“, koji nemaju licencu.

Đukanović kaže da treba svi da budu realni i da se ništa preko noći ne može riješiti, ali da Komunalna policija istrajava u suzbijanju svih onih problema koji su godinama unazad remetili odvijanja turističke sezone.

I na rješevanje problema buke, kako dodaje , u narednim danima biće cijela služba skoncentrisana.

„ Obavio sam sastanak sa ugostiteljima u Starom gradu i  tu smo postigli napredak, jer nemamo naročitih prijava od strane MZ „ Stari grad“. Ostaje problem na šetalištu, i mi ćemo u narednom periodu  pojačati kontrole tih otvornih šankova.  Angažovaćemo i Instutut za javno zdravlje, koja će mjeriti jačinu buke. Imamo problem da komunalna buka,  koja je na šetalištu, od žamora ljudi, je veća od zakonom dozvoljene.

Stručnim mjerenjem, tačno ćemo znati koji je izvor, buke, i time i sankcionisati onoga ko se ne  pridržava  zakonskih normi“, najavio je Đukanović, a kao glavne izvore označio šest otvorenih šankova  na šetalištu, gdje je i dalje  velika buka.

Đukanović je  kazao da je kod bišve Kamionske pjace određen prostor gdje se odlaže oduzeta roba, te da će uskoro biti određena još jedna lokalcija za smještaj kabastije robe. V.L.


Pljušte kazne
Glavni komunalni inspektor Slavko Oroz  je naveo da su za proteklih pola godina

Komunalna policija izvršila ukupno 1.078 inspekcijskih pregleda.

„ U ovom periodu izrekli smo 91 novčanu kaznu u ukupnom iznosu 17.250 eura. Najviše kazni je izrečeno iz oblasti komunalne djelatnosti , njih 67,  od kojih se polovina odnosi na privremene objekte. Iz oblasti saobraćaja bilo je ukupno  15  kazni. Naplata kazni je 70 odsto,  a najtaže ja naplatiti kod fizičkih lica koja su nezaposlena. Pokrenuli smo postupke prinudne naplate  pred sudom. Ovih  dana imamo pomaka da ljudi koji su dugovali za kazne, plaćaju. Tokom pola godine, otvorili smo i riješili 556 raznih predmeta , iz različitih oblasti. Smanjen  je broj naših zahtjeva  za vođenje prekršajnih postupaka, zbog primjene novih zakonskih rješenja “, istakao je Oroz.  

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja