Otvorena Međunarodna konferencija pomorskih nauka

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić otvorio je u Bečićima, VIII Međunarodnu konferenciju pomorskih nauka (8th International Maritime Science Conference - IMSC), čiji su glavni organizatori Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore i Pomorski fakultet Univerziteta u Splitu.

„S ponosom mogu reći da od osnivanja Konferencije, već osam godina zaredom, Pomorski fakultet Kotor i Univerzitet Crne Gore dijele svoje akademske aspiracije, istraživačke kapacitete i operativnu podršku kako bi aktivno promovisali različite aspekte i dostignuća pomorske nauke i obrazovanja“, kazao je rektor Nikolić.

On je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da vidi više od 200 učesnika na konferenciji koja pruža idealnu akademsku platformu za istraživače u pogledu razmjene eskpertize, znanja i najnovijih rezultata istraživanja u svim aspektima pomorske nauke.

Oni će razmijeniti znanja iz područja kao što su brodogradnja, plovidba, remont brodova, pomorski transport i logistika, zaštita morskog dobra, pomorski zakoni i slično.

Prema riječima rektora Nikolića, pomorstvo je dio crnogorske istorije i predstavlja jedno od najperspektivnijih područja razvoja.

„Tradicija pomorstva duga devet vjekova i danas se nastavlja, sa šest hiljada aktivnih pomoraca Crne Gore i sa šest decenija savremene i sveobuhvatne pomorske edukacije i istraživanja, uz pomoć Pomorskog fakulteta Kotor“, dodao je Nikolić.

Pomorski fakultet Kotor, objasnio je rektor Nikolić, predstavlja najstariju tehničku visokoškolsku ustanovu Univerziteta Crne Gore koja nudi akademsko profiliranje i stručno usavršavanje kroz multidisciplinarni spektar pomorskih polja, korišćenjem naprednih simulatora, laboratorija i centara za obuku te kroz intenzivnu međunarodnu mobilnost, projektne aktivnosti i strateška partnerstva.

„Danas se globalni pomorski sektor suočava sa višestrukim izazovima: pritisak da se održi konkurentnost i operativna efikasnost; nove tehnologije vođene digitalizacijom, besprijekornom povezanošću, mogućnostima rasta plave ekonomije itd. Ovi i drugi izazovi mogu se riješiti jačanjem istraživanja, razvoja i inovacija i širenjem akademskih programa i programa obuke u oblasti pomorskog obrazovanja i stručnosti“, zaključio je Nikolić.

Na otvaranju su danas govorili prof. dr Špiro Ivošević, dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta Univerziteta u Splitu i prof. dr Elen Twrdy, dekan Fakulteta pomorskih studija i transporta Univerziteta u Ljubljani.

Suorganizatori ove dvodnevne konferencije su Fakultet pomorskih studija i transporta u Portorožu, Poljska pomorska akademija u Gdinji, Hrvatska akademija nauka i umjetnosti i Hrvatski hidrografski institut, za izvrsnu organizaciju i angažovanje dnevnog reda konferencije.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja