Nagrada 60 hiljada eura za idejno rješenje budvanskog šetališta

Ministarstvo održivog razvoja najavilo je juče međunarodni javni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi. "Primorske novine" objavljuju u cjelosti najavu konkursa:

O Konkursu

Ministarstvo održivog razvoja i turizma – Direktorat Glavnog državnog arhitekte, u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Opštinom Budva, tokom septembra 2019. godine, objaviće međunarodni, javni, jednostepeni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje za šetalište u Budvi koje će obuhvatiti zaleđe Slovenske plaže i plaže u Bečićima, uključujući i njihovo povezivanje.

Cilj konkursa je otvaranje mogućnosti za kreiranje kvalitetnih i inovativnih predloga funkcionalnog i oblikovnog rješavanja Budvanskog šetališta, kao najznačajnije pješačke komunikacije – promenade tipa „lungo mare“. Inače je poznato da je to nazaobilazni atribut i element prepoznatljivosti mediteranskih naselja za koji, u ovom slučaju, kroz konkursna rješenja treba osmisliti adekvatnu fizionomiju.

Arhitektonsko rješenje uređenja zone šetališta, kao dominantnog urbanističkog obilježja Budve i Bečića, treba istovremeno da bude i impuls za adekvatna rješenja na planu sanacije zatečenog stanja u prostoru, posebno u kontaktnim zonama duž Budvanske rivijere.

O Budvi i značaju uređenja šetališta

Tragovi helenske Butue, stari više od 2,5 milenijuma, svrstavaju Budvu među najstarija naselja sa kontinuiranim trajanjem na Jadranu. Dramatični susret planina i mora na Budvanskoj rivijeri, sa plažama koje su i zvanično proglašavane najljepšim u Evropi, ekskluzivnim hotelima (Sveti Stefan, Miločer, i dr.), čine Budvu turističkim brendom Crne Gore i jednom od prestižnih destinacija Mediterana.
Budvansko područje dio je Crnogorskog primorja, koje je specifično po svom geomorfološkom i pejzažnom diverzitetu. Opštinu Budva, sa nešto manje od 35.000 stalnih stanovnika, karakterišu tipične sezonske oscilacije, kada je u Budvi prisutno i do 150.000 ljudi, usljed velikog broja turista tokom ljetnjih mjeseci, u kojima dolazi do izražaja neadekvatno prisustvo i kapaciteti javnih prostora, čiji funkcionalni i sociološki aspekti u prethodnom periodu nisu bili prepoznati.

U urbanističkom smislu, rast ovog naselja sa izuzetno dinamičnom izgradnjom više je pratila briga za profitom nego osjećaj urbanističkog reda i potrebe za očuvanjem ambijentalnih vrijednosti i uređenjem javnih prostora. Tome svjedoči i trenutno stanje predmetnog javnog prostora, za koji će se kroz ovaj konkurs tražiti kreativna i inovativna rješenja od domaćih i inostranih arhitekata.

Upravo se od šetališta Budva - Bečici očekuje da postane i u funkcionalnom i u društvenom smislu integrišući element intenzivno izgrađenog zaleđa i da ponudi neophodni kvalitativni iskorak u odnosu na dosadašnju praksu njegovog korišćenja i uređenja.

Žiri i nagrade

Vrednovanjem konkursnih radova baviće se međunarodni žiri od sedam članova. Predviđen je nagradni fond u ukupnom iznosu od oko 60.000 EUR, dok će broj i iznos pojedinih nagrada biti definisan u raspisu Konkursa. Način dostavljanja konkursnih radova, kao i ostali relevantni detalji, biće saopšteni takođe u raspisu Konkursa.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti