U Rigi se održava 5. Ministarski turistički forum NR Kine i država Centralne i Istočne Evrope, pod okriljem Inicijative 17+1

Generalna direktorka za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu Olivera Brajović predvodiće crnogorsku delegaciju na 5. Ministarskom turističkom forumu NR Kine i država Centralne i Istočne Evrope, a pod okriljem Inicijative 17+1.

Ove godine domaćin foruma je grad Riga, a koorganizatori Ministarstvo ekonomije Letonije, Investiciono-razvojna agencija Letonije i Kineski kulturni centar u Rigi.

Tokom Foruma koji se održava od 22. do 24. oktobra, biće održan ministarski okrugli sto na temu povezivanja – kroz kulturno nasljeđe, saobraćajne veze, veb-platforme, na kojem će mišljenja razmijeniti visoki zvaničnici iz država Inicijative, a zajednička stremljenja biće potvrđena usvajanjem Zajedničke izjave o budućnosti saradnje država uključenih u Inicijativu.

U drugom dijelu foruma koji će biti posvećen biznisu u turizmu, učestvovaće predstavnici crnogorskih turističkih agencija koje realizuju organizovane turističke dolaske sa kineskog tržišta. Biće to prilika za razmjenu iskustava, produbljenje postojeće i uspostavljanje nove saradnje sa kolegama iz NR Kine.

U okviru foruma, prošle godine ustanovljena nagrada „Marko Polo“, biće dodijeljena po prvi put.

Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. kao inicijativa Vlade NR Kine s ciljem unapređenja poslovanja i ulagačkih odnosa između država članica, a unutar okvira kineske Inicijative Jedan pojas, jedan put. Nakon samita u Hrvatskoj 2019. i Grčka je postala članica inicijative, čime je inicijativa prerasla u Inicijativu 17 + 1. Cilj inicijative jeste produbljivanje i intenziviranje saradnje država Centralno-Istočne Evrope sa Kinom na polju trgovine i ulaganja, saobraćajnog povezivanja, finansija, poljoprivrede, nauke i tehnologije, zdravstva, obrazovanja, kulture i turizma.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja