Predstavljen početak projekta Food4Health i njegove implementacije

Početne aktivnosti na projektu Food4Health, predstavljene su na Univerzitetu Crne Gore, u organizaciji Instituta za biologiju mora i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

Food4Health je akronim za projekat prekogranične saradnje Italije, Albanije i Crnu Gore, u okviru programa IPA fondova, a pod punim nazivom „Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih preduzeća“.

Osnovni cilj projekta je izgradnja multifunkcionalnih centara u sve tri zemlje, čiji će rad doprinjeti razvoju malih i srednjih preduzeća iz oblasti poljoprivrede i ribarstva, kazao je Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić na odžanoj konferenciji za medije.

Sa ukupnim projektnim budžetom od skoro 5 miliona eura, od čega je preko 570.000 predviđeno za Institut, projektni partneri će se, kroz zajednički izazov posvetiti podsticanju konkurentnosti i inovacijama u cilju unaprijeđenja malih i srednjih preduzeće u različitim sektorima poljoprivrede i ribarstva, kazao je Nikolić.

On je istakao da će Institut za biologiju mora kroz infrastrukturna ulaganja dobiti laboratoriju koja će predstavljati jedino mrijestilište kamenca u in vitro uslovima na području istočne Jadranske obale, što dodatno doprinosi konkurentnosti kako naučnih istraživanja, tako i napretka sektora marikulture u Crnoj Gori.

Direktor Instituta za biologiju mora dr Mirko Đurović je kazao da će novi prostor za rad nadograditi postojeće kapacitete instituta i omogućiti zapošljavanje novog naučnog kadra, a svakako podići načnu konkurentnost instituta na regionalnom nivou.

Projekat je predstavila i direktorica Direktorata za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Slavica Pavlović.

Ovaj projekat je prijavljen u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore; Centrom za transfer poljoprivrednih tehnologija iz Korče, Albanija; Centrom za transfer poljoprivrednih tehnologija iz Vlore, Albanija; Mediteranskim agronomskim Institutom iz Barija, Italija; Regijom Pulja i Regijom Molize iz Italije, a sve pod liderstvom Ministarstva poljoprivrede I ruralnog razvoja Albanije.

Implementacija projekta je počela 1. juna ove godine.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja