30 godina ekološke Crne Gore: svaki LIST svaka KAP

Ove godine Crna Gora obilježava 30 godina od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu.

Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici parlamenta koja je održana na otvorenom, na Žabljaku 20. septembra 1991. godine. Usvajanjem ove Deklaracije, Crna Gora je postala prva ekološka država na svijetu, a taj dokument je već naredne godine predstavljen na konferenciji UN-a o zaštiti životne sredine.
U deklaraciji je bilo definisano strateško opredjeljenje zemlje da usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.
S tim u vezi, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je ove godine pokrenulo kampanju pod nazivom “svaki LIST svaka KAP” koju prate mnogobrojne akcije.
Autorka logoa obilježavanja 30 godina ekološke države je crnogorska umjetnica Milena Živković.
“Polazište za logo 30 godine ekološke Crne Gore je čista ljubav koja se već nalazi u prirodi i to u obliku velikog plavog srca - Trnovačkog jezera.
Zatim jedan mali list, jer od malog se počinje i jedan sunčan dan u kojem samo jedan pojedinac može puno.
Namjera mi je bila da prenesem poruku koliko smo važni svi mi i svaki gest i svaka akcija pojedinca, koliko je značajna. Zato sam i došla na ideju da slogan bude „Svaki list, svaka kap”, što podrazumijeva da smo svi podjednako važni, a da će se kroz ljubav nešto i uraditi”, kazala je Živković.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti