×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 42

Proslavljeni jugoslovenski i srpski košarkaš, NBA zvijezda , Vlade Dovac uživao je sinoć u provodu u Budvi.

Roj turista koji su posjetili Antaliju, turističko središte na turskoj mediteranskoj obali, dostigao je brojku od 1,5 miliona u osam mjeseci, a strani turisti dolazili su iz čak 162 zemlje.

Napokon je otkrivena stvarna veličina megalodona, enormno velikog predistorijskog morskog psa proslavljenog u holivudskim filmovima, piše Guardian.

Luštica Bay dobio je novo arhitektonsko obilježje - svjetionik na zapadnom lukobranu u marini u Marina naselju u uvali Trašte, na tivatskom dijelu poluostrva Luštica. Jedinstveno arhitektonsko zdanje zvanično je otvoreno tokom vikenda, a objekat koji oblikom podsjeća na klasični stari svjetionik unikatna je građevina te vrste na Luštici i šire.

Britanski Daily Mail napravio je listu 20 najljepših lučkih gradova na svijetu koji se ponose i predivnim rivama. Jedna od pozicija dodijeljena je Crnoj Gori, odnosno Kotoru koji je uvršten u najljepše svjetske luke.

Putnici su odavno pobjegli sa kruzera. Oko 100.000 članova posada moraju i dalje da se ostanu na palubama ovih luksuznih brodova.

Nakon višenedeljnog karantina jedna od zemalja najpogođenijih koronavirusom najavila popuštanje mjera opreza

Iskoristili smo lijepe dane da snimimo par kadrova naše lijepe obale. Pogledajte:

Zbog pandemije koronavirusa većina svjetskih plaža je zatvorena za javnost. Uz pravila o socijalnom distanciranju mnogi strahuju da će ove godine biti nemoguće uživati u tradicionalnim ljetnjim radostima poput kupanja i sunčanja.

Italijanski tenor Andrea Bočeli nastupiće na katolički Uskrs, u nedelju, 12. aprila u 19 časova, u Milanskoj katedrali. Iako će katedrala biti prazna, njegov glas će se čuti širom svijeta, putem YouTube prenosa ovog nastupa uživo

Pored makar jednog rečnika starih izraza iz Boke i Paštrovića svjedoci smo da ovdje u ovim selima još primorci znaju reć' da idu "u brdo", kad' idu "gore" u svoja sela podno brda - a između neba i mora.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, objavila je novi destinacijski spot namijenjen promociji na društvenim mrežama „Montenegro - Destination 4 all seasons”- “Crna Gora-destinacija za sva godišnja doba”.

Umjetničke fotografije Kineskinje Xiao Yang, rodjene u Pekingu, ukras su stranica velikog broja magazina, novina i knjiga, kao što su Photographic Travel Magazine, N-Photo, Travellers, Beijing Review i mnogi drugi.

U okviru kampanje „Živimo kulturu“, koju već drugu godinu realizuje Ministarstvo kulture, nastavljamo sa predstavljanjem stvaralaca čiji je rad podržan na drugom konkursu programa „Kreativna Crna Gora”. Od trinaest projekata, po konceptu i interesovanju van naših granica, izdvaja se „Bleak Faith - Forsaken” (Sumorna vjera: Odbačeni), crnogorski projekat ICT-a, prvi ove vrste u oblasti razvoja video igara kod nas. DEMO ove video igre već je fascinirao široku svjetsku gaming scenu, a kreatori koncepta su programer iz Podgorice Mirko Stanić i njegov brat Mišo Vukčević.

Satelitski snimci pokazuju drastičan pad nivoa zagađenja iznad Kine koje je "barem djelimično" izazvano smanjenjem privredne aktivnosti zbog korona virusa, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Dan nakon što je u Zagrebu detektovan prvi pacijent zatražen koronavirusom, ulice grada su kao poharane!

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Predlogom zakona o upravljanju otpadom predvidjelo je zabranu kesa, vreća i torbi za jednokratnu upotrebu izrađenih od plastičnih materijala koje se koriste za stavljanje robe na raspolaganje potrošaču na prodajnim mjestima. Planirano je da se ova odredba Zakona počne primjenjivati šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu.

IKEA Hrvatska juče je objavila da je iz svoje ponude ukinula jednokratne plastične proizvode, "kako bi doprinijela očuvanju okoline te stvaranju pozitivnog uticaja na ljude i planetu”.

Na konkursu za izbor autorskog tima, koncepta i sadržaja postavke u crnogorskom paviljonu na XVII Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2020. godine, odlukom žirija izabrano je rješenje „SYNTONY“ i autorski tim u sastavu: dr Vasilija Abramović, dr Ruairi Glin i Parker Hejl.

Život na ostrvu i putovanje po svijetu nisu tako glamurozni kako se čine

Centrom Šibenika danas su šetali turisti sa Tajvana, noseći natpis na engleskom "Nismo iz Kine", piše portal Morski.hr.

U Dubrovniku, u Kneževu dvoru, modernizovan je tridesetak godina star sistem grijanja i hlađenja koji koristi morsku vodu. Sistemom je obuhvaćena i Gradska uprava, Kazalište Marina Držića te Kino Sloboda.

Uskoro se otvara prvi kafić u kome će pića spremati, točiti i posluživati osobe s Downovim sindromom

Slike budućeg eko sela “Blaca” na Braču doista oduzimaju dah. Čovjek jednostavno poželi biti dio te savršeno posložene cjeline, stopi se s prirodom, prošeta kroz maslinjake, vinograde, uz suhozide i gomile, uživa u bojama Jadrana i mirisima aromatičnog mediteranskog bilja, odmori oči i dušu u zelenilu i pogledu koji se pruža po ostrvu i dalje prema moru...

Crna Gora danas obilježava deset godina vizne liberalizacije, čijim je uvođenjem crnogorskim građanima omogućeno putovanje bez ograničenja i viza u više od 120 zemalja.

Crkve u Njemačkoj masovno napuštaju vjernici. Šta će se desiti sa Evropom ako Evropljani ne budu više znali kako se zove Čovjek sa Krsta i koje je značenje Krstova po vrhovima brda Evrope ?

Zamislite nadaleko poznati svedeni skandinavski dizajn kako izgleda u industriji satova. Upravo to je ideja About Vintage satova - kvalitetni izrada, jednostavnih linija, a izuzetno elegantni na ruci. Tradicionalni dizajn sa kvalitetnim, modernim materijalima i načinima izrade. Smješteni u Kopenhagenu u Danskoj, svojim modelima daju imena po značajnim godinama u sajdžijskoj industriji.

Nakon razornog zemljotresa koji je juče u cik zore pogodio Albaniju, stručnjaci seizmoloških zavoda iz zemalja regiona saglasni su da će tokom narednih dana biti još seizmoloških aktivnosti i da će tlo da podrhvati. O mogućoj jačini eventulnih zemljotresa koji se očekuju, niko od sručnjaka ne može sa sigurnošću govoriti, ali smatraju da građani ne treba da paniče jer se radi o efektima koji ne uzrokuju štete ili rušenje objekata.

Čak 14,8% osječkih adolescenata barem je jednom u životu razmišljalo o počinjenju samoubojstva, 9% ih je izradilo plan suicida, a 4,8% ih je istaknulo kako su to i pokušali.Što se tiče rizičnog seksualnog ponašanja, 18,9% mladih imalo je iskustvo oralnog spolnog odnosa (od te brojke 18% imalo je to iskustvo prije 14. godine života), 21,4% imalo je spolni odnos, a od onih koji su imali to iskustvo, 13,4% navodi to iskustvo prije 14. godine života. Čak 82,4% ih je to iskustvo imalo s do tri partnera, a 17,6% i više od tri, dok samo 52,1% uvijek pri tome koristi kondome.

Lokalna policija vjeruje da zna kome pripada: 'Došao je na odmor'

Prvi nacionalni park u Evropi osnovan je u Švedskoj 1909. godine, da bi nekoliko godina kasnije, tačnije 1924. godine na prostoru nekadašnje Jugoslavije prvi bio osnovan u dolini Triglavskih jezera.

Zamislite kada biste za vožnju taksijem, večeru, bioskop i bezalkoholno piće platili 215 eura. A sada zamislite život u Cirihu... piše B92

Danas je petak 13. Iako neki ne pridaju baš nikakav značaj ovom danu i datumu, mnogi su danas ipak malo oprezniji nego inače. Vjerovanje da je petak 13. malerozan i dalje je vrlo rasprostranjeno. Postoji čak i naziv za ovu vrstu fobije – paraskevidekatriafobija ili frigatriskaidekafobija. Procjenjuje se da od nje u svijetu pati oko 21 milion ljudi.

I na hrvatskom dijelu Jadrana muče muku sa neplanskom gradnjom, te su, uz pomoć čitalaca skupili odurne građevine koje zaslužuju rušenje, i sada je čitaocima veliko finale: izabrati najružniju od najružnijih jer "želimo li vratiti ljepotu na Jadran u budućnosti ćemo morati promisliti o metodama kojima možemo debetonizirati obalu, srušiti favele i spriječiti ispuštanje fekalija u more."

Bogati klinci Instagrama su pošast koja nam se poslednjih godina ruga bez imalo srama. I nekako smo i mogli da podnesemo kad to rade sa pristojne daljine, iz, recimo, Kuvajta, ili Nigerije, ali da gledamo bahaćenje razmaženih bogataša s Balkana - e to je već previše. Djeco, saberite se.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo je Uputstvo za provođenje zakonskih mjera i radnji za zaštitu od buke u/iz ugostiteljskih objekata od elektroakustičkih i/ili akustičkih uređaja. Buka je i dalje jedna od ključnih problema koji prate svakui, pa i ovu turističkju sezonu. A kako treba da se ponašaju komunalni policijaci i inspektori, a koje su obaveze ugostitilja pročitajte.

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Gradonačelnik Splita objavio je na svom Facebook profilu pozdrav i upozorenje svim turistima prigodno ilustrirovan plakatom na kojem stoje iznosi kazni za neprikladna ponašanja.

Na 22. pjanističkom takmičenju mladih muzičara , koje je održano od 7. do 16. juna u Pianello teatro Val ditone u Italiji učenica muzičke škole iz budve, devetogodišnja Sara Grejs Ivanović osvojila je apsolutno prvo mjesto. Sara je u klasi profesorice Gabrielle Aksamit. Sari je ovo peta nagrada na međunarodnim takmičenjima, na kojima je osvajala uvijek prva mjesta.

Danas vam donosimo recept po izboru šefa kuhinje hotela Falkensteiner Montenegro u Bečićima. Izuzetno lagan kolač punog ukusa obogaćen karamelom, najviše se poslužuje u Kotoru:

Priče o astronomskim cijenama u Budvi tokom ljetne sezona, padaju u vodu, nakon što je jedna od američkih turista, koji je nedavno posjetio modensko grčko ostrvo Mikonos, napisao koliko je platio ručak u jednom od tamošnjih restorana.

Nije tajna da je ogromna većina gledalaca “navučena” na seriju Game of Thrones i to sa razlogom mnogo zapleta, neočekivanih obrta, dobro izrađenih likova, ali i fenomenalnih predjela.

Kineski gigant, kompanija Huawei, poslednjom nadogradnjom na operativni sistem EMUI 9.0, u telefone je ubacio i wallpaper sa slikom Starog grada Budva. Korisnici koji koriste telefon ovog proizvođača, a imaju poslednju nadogradnju ovog operativnog sistema, od sada na svom telefonu imaju i fotografiju Budve, prenio je CDM.

Dobro, Bolje, Domaće - slogan je projekta „Domaći ukusi“ koji je pokrenula Vlada Crne Gore u saradnji sa Privrednom komorom, odnosno privrednicima iz turističkog sektora, sa ciljem poboljšanja plasmana domaćih proizvoda u turističkoj potrošnji.

„Durmitorski skorup“ šesti je zaštićeni proizvod u Crnoj Gori. Nakon sprovedene procedure, ovaj proizvod je na nacionalnom nivou zaštićen oznakom porijekla, a koristi od sertifikacije ove oznake kvaliteta imaće proizvođači skorupa sa teritorije opština Žabljak, Plužine i Šavnik, okupljeni u NVO „Udruženje proizvođača durmitorskog skorupa“.

Naši fotografi Jugoslav Belada i Ivan Čučuk nisu odoljeli da po orkanskoj buri i niskoj temperaturi izađu napolje i zabilježe prekrasnu igru vjetra sunca i vode

Djeca nailaze na uznemirujuće sadržaje i na filtriranoj verziji aplikacije - Youtube Kids. Šta roditelji da rade?

Zahvaljujući najnovijem istraživanju naučnika iz SAD, dobili smo novi sistem za prikupljanje zelene energije koji se može instalirati i na postojećim objektima.

Nije na odmet da se sa vremena na vrijeme podsjetimo koliko je lijep kraj u kojem živimo. Fotografije su nastale u poslednjih par mjeseci iz aparata našeg Ivana Čučuka. Uživajte:

Čak 38,1 odsto mladih u opštini Budva smatra da je dosadno živjeti u tom gradu, 18,9 odsto misli da je neizvjesno, 11,2 da je skromno, 11,1 odsto su mišljenja da je zanimljivo i lijepo, dok 12,7 odsto ispitanika nije znalo šta da odgovori na to pitanje. To je pokazalo istraživanje o potrebama mladih, koje je sprovela u maju radna grupa koja je radila na nacrtu Opštinske strategije za mlade 2018-2021.

Pogledajte jučerašnji jugo kroz objektiv Ivana Čučuka:

Jeste li ikad sanjarili o velikim stvarima? Možda u kosmičkim razinama?

Više puta smo svjedočili tonama smeća koje zimi doplivaju na naše plaže što zahtjeva ogroman napor komunalnih službi za skupljanje i uklanjanje.

U našem regionu nalazi se država koja je dobila međunardno priznanje za ekologiju i održivost, piše NationalGeographic.rs.

Mnogima je ove godine, pojačano vrućinom i masovnim gužvama, konačno "došlo u glavu" da nešto s našim turizmom jednostavno - ne štima.

National Geographic je pokrenuo kampanju koja se zove Planeta Plastike sa namjerom da ukaže na činjenice da je previše plastike u prirodi.

U časopisu Visit Split, koji se besplatno distribuira raznim kanalima i služi turističkoj promociji, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara objavio je neuobičajen uvodni tekst. Umjesto klasičnih poruka dobrodošlice i hvaljenja lokalnih znamenitosti i atrakcija, turistima je poprilično jasno ukazao na ‘kućni red grada’.

Sve je bilo, sve je prošlo

"Oni guraju svoje trgovine, svoje proizvođače i uvoze samo ono čega sami ne mogu dovoljno proizvesti, cijene ono što imaju"

Plan predviđa da se zelenilo u centru grada utrostruči kreiranjem dva zelena prstena koja su pogodna za šetače i bicikliste.

Pogledajte slike sa Bečićke plaže, nevrijeme koje tutnji Crnogorskim primorjem. 


Fotografije napravio naš Ivan Čučuk

Nije na odmet da se sa vremena na vrijeme podsjetimo koliko je lijep kraj u kojem živimo. Fotografije su nastale u poslednjih 6 mjeseci iz aparata našeg Jugoslava Belade i to jutrom kad su boje najumilnije ili u predveče, kad su boje najače.

Uživajte u 21 fotografiji i podijelite vašim prijateljima boje našeg Mediterana.

Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumijevanje manipulacije njihovim pristankom. Kvalitet obrazovanja nižih društvenih slojeva treba da bude što slabiji ili ispod prosjeka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv.

Na osnovu rada jednog od najuticajnijih svjetskih intelektualaca, američkog lingviste Noama Chomskog, donosimo vam spisak od deset strategija manipulacije putem medija. Iako je Chomsky ove strategije objavio prije nekoliko godina one su i dalje i te kako aktuelne...

U galeriji fotografija pogledajte današnji Đir po gradu iz objektiva našeg Aleksandra Aleksića

Saša Mächtig dobio je priznanje od Udruženja dizajnera Slovenije za životno delo.

Savršeno skrivena i uklopljena u mediteranski okoliš jednog od najljepših hrvatskih ostrva, ova moderna kuća posebnu pažnju posvetila je energetskoj efikasnosti.

Postoji toliko mnogo načina da se pijesak pretvori u umjetnost. Možete izgraditi dvorac pomoću kante i lopatice, a bazen samo svojim leđima. Ili možete zakopati svog starijeg brata ispod hrpe pijeska, možda čak i dajući mu rep na kraju - kao maloj sireni.
Profesionalni umjetnici takođe dolaze na plaži, stvarajući lijepotu urezanu na pješčanoj obali. Pogledajte šta je sve u stanju da uradi Novozelanđanin jamie Harkins čiju facebook stranicu obavezno pregledajte ovdje.

Portal o putovanjima Punkufer sastavio je popis 10 najčešćih prevara na koje turisti nasjedaju, pa pročitajte kako se jednom i vi ne biste našli među prevarenima.

Mala kuća može ponuditi velike pogodnosti. Svestranost, dostupnost i što je najvažnije, udobnost. Ova žena je ispunila svoj san i napravila malu vikendicu pored mora.

Ima svega 29 kvadrata, a oduševićete se kada vidite šta se nalazi u unutrašnjosti. Pravi mali Raj na Zemlji…

Pogledajte i podijelite video s prijateljima: 

(magazin.ba)

 Ljetnja sezona je vrijeme klubova, šankova i barova na otvorenom, pa često čujemo i veliki broj kritika kako je samo kod nas zastupljen ovoliko galame, neukusa i kiča. Malo smo pogledali zabavu u Rusiji i utvrdili smo da i oni "konja za trku imaju". Iako prvi pogled djeluju kao vrlo fina mjesta koja okupljaju mladi i stariji svijet, ali, kako noć odmiče pojavljuju se neke neuobičajene stvari i pojave.

S obzirom na današnje promijenljivo vrijeme dosta nas je pohrlilo kućama zbog iznenadne kiše. Zato vam danas donosimo naš izbor najsmješnijih fotografija sa ljetovanja koje smo uspijeli da skupimo sa interneta.

Gradske vlasti u Grenoblu, na čelu sa gradonačelnikom koji se zalaže za ekologiju, odlučile su da sa ulica uklone sve reklamne panoe i da umjesto njih zasade drveće, što u Evropi dosad nije viđeno.

 

Gradska uprava je juče saopštila da neće obnoviti ugovor sa reklamnom kompanijom "JCDeko", prenijeli su lokalni mediji.

- Odlučili smo da oslobodimo reklama javni prostor u Grenoblu i da razvijemo prostor za javno izražavanje - precizira se u saopštenju.

To znači da će iz javnog prostora u Grenoblu nestati svih 326 reklamnih panoa, od kojih 227 srednjeg formata, 20 stubova i 64 bilborda površine od osam kvadratnih metara, koji su do sada zauzimali ukupno 2.051 kvadratnih metara javnog prostora, navodi francuski dnevnik "Ekspres" (L'Expreš).

 

Demontiranje će trajati četiri mjeseca, a reklame će, za sada, biti zadržane samo na nadstrešnicama na autobuskim stanicama. Umjesto demontiranih panoa, metropola u ronsko-alpskom regionu obećava da će zasaditi "50-ak mladica do proljeća". Počev od januara, gradske vlasti će se, takođe, sastati sa lokalnim akterima u oblasti kulture radi dogovora o najboljim lokacijama za sađenje, kako bi se ostavilo više prostora za slobodno, kulturno i gradsko oglašavanje.

 

Uklanjanje reklama sa gradskih ulica bilo je obećanje koje je sadašnji gradonačelnik Erik Piol, iz redova stranke Evropa-Ekologija-Zeleni (EELV), dao tokom kampanje uoči lokalnih izbora prošle godine, a ujedno je i "evropska premijera", navode gradske vlasti.

 

Do sada se samo brazilski grad Sao Paulo usudio da sa svojih ulica "protjera" reklame, podsjeća francuski list.

 

Manjak novca u gradskoj kasi koji će usljediti kao rezultat ovog poteza biće, kako kaže gradonačelnik Grenbola, "umnogome nadomješćen već ušteđenim budžetskim sredstvima". "Samo između 2013. i 2014. godine, grad je smanjio svoj budžet za više od 190.000 evra", navodi se u saopštenju gradske uprave.

 

Pred naglim padom prihoda od tradicionalnih reklama, naročito imajući u vidu konkurenciju u obliku Interneta, sredstva od 600.000 evra koja je grad dobijao u okviru ugovora od 2004. do 2014. godine sada bi, u slučaju produženja ugovora, opala na sumu od 100.000 do 150.000 evra, napominje uprava Grenobla.

 

Izvor: http://www.blic.rs

Biti nečiji tata je izuzetno zahtjevan posao i ne volim kada za nekog od nas očeva kažu "On je velika pomoć u kući" jer mislim  da smo mi puno više od toga.

Kako god, evo nekoliko fotografija koje pokazuju nivo odgovornosti, kao i situacije sa kojima se treba izboriti.

Sada se fudbal igra loptama različitih boja i proizvođača, „bubamare“ se sjećaju samo srednje i starije generacije, a Nikola je odlučio da je ovjekovječi.

 

BUDVA - Na groblju u grbaljskom selu Nalježići jedan nadgrobni spomenik neodoljivo privlači pažnju. Tamo gdje obično stoji vaza za cvijeće, na ovom spomeniku je – fudbalska lopta. Lijevo krst i natpis: Porodična grobnica Bukilica T. Nikola. Crno-bijela „bubamara“, nekad zvanična, prestižna (i ne svakom dostižna) prava fudbalska lopta, otišla je u istoriju. Sada se fudbal igra loptama različitih boja i proizvođača, „bubamare“ se sjećaju samo srednje i starije generacije, a Nikola je, eto, odlučio da je ovjekovječi.

Ovih dana smo imali priliku da se igramo sa izuzetno kreativnim suvenirom koji je došao iz studija Fleka iz Podgorice.

U saradnji sa gradskom bibliotekom, šetaćemo i sa polica birati šta to imamo novo da vam preporučimo. Evo šta vam preporučujemo za ovu nedelju:

Regent Porto Montenegro jedini je hotel u Crnoj Gori koji je dobio World Luxury Hotel nagradu. Proglašen je za najbolji u kategoriji „Novi luksuzni hotel Evrope“ (Luxury New Hotel).

Svetionici u Jadranu danas su prava turistička atrakcija.

Zamišljate idealan godišnji odmor daleko od gradske vreve? Na usamljenom mjestu gdje ćete se buditi uz zvuk talasa koji se razbijaju o hridi?
Upravo u takvom odmoru ovoga ljeta uživalo je oko četiri i po hiljade turista među kojima su najbrojniji bili naše komšije iz Italije. Slijedili su ih gosti iz Austrije, Njemačke, Švajcarske, istočne Evrope, a oko 15 posto su činili domaći turisti. Ako se pitate “gdje su tačno uživali?”, odgovor ne bi pogodili iz prve, možda ni iz druge i treće. Na svetionicima.

Svaki put kad kažete "bilo šta" ili "od bilo čega", nemojte kasnije da gunđate da vam se ne sviđa, dobijete ono što najslabije prolazi

 

S dolaskom septembra smanjuje se i broj turista, a sezonski radnici imaju sve više vremena za razmišljanje i rekapitulaciju sezone koja se bliži svom kraju. Ove godine uslužili su mnoštvo gostiju, neki su ostavili dobar utisak, drugima je ipak potrebno objasniti neke stvari.

 

Baš iz ovih razloga jedan konobar je na Fejsbuk stranici posvećenoj svim sezoncima odlučio da da nekoliko dobronamjernih savjeta svim gostima, koje sad masovno dijele drugi konobari.

 

"Nakon nekoliko godina radeći kao konobar u kafiću/disku/restoranu, reći ću vam samo sitnice, zbog kojih ispadate glupi.

 

Nema potrebe da vičete KONOBAAAR da vas svi čuju, niste u šumi. Sasvim je dovoljno da dignete ruku.

 

Cijena velike kafe je ista kao i cijena male kafe.

 

Ako naručite kafu, dobićete malu kafu. Inače, ne čitamo misli.

 

Tanjirić od kafe nije tanjir na kom jedete.

 

Kada naručite "sok", dobićete Coca-Colu, ako ne naglasite koji želite.

 

Svaki put kad kažete "bilo šta" ili "od bilo čega", nemojte kasnije da gunđate da vam se ne sviđa, dobijete ono što najslabije prolazi.

 

Ako naručite čaj od "bilo čega", dobićete kamilicu.

 

Konobar nije di-džej. Nismo tu da ispunjavamo muzičke želje, ako vam ne odgovara muzika, ima drugih kafića.

 

Ako je gužva i dođete na šank da naručite, nećete dobiti prvi piće.

 

Kad vam naplaćujemo, pitanje: "Jesam ja jeo ovdje?" je tako glupa fora i dosadni ste s tim.

 

Ako djevojke odbiju piće koje ste poslali, nema potrebe da idem ponovo da ih pitam šta će da popiju.

 

Ako nema mjesta, nema potrebe da pitate ima li mjesta.

 

Nemojte nikad sami da pokušavate da uzimate s tacne piće. Izgubi se ravnoteža i lako je moguće da padne sve na vas.

 

Vikendom izgledate retardirano svi.

 

Mi ne ubacujemo drogu u piće.

 

Ako vas sretnemo na ulici, a poslužili smo vam kafu ili piće, nismo obavezni da vas pozdravljamo i na ulici.

 

Inače ne čitamo s usana i misli, molio bih vas da se izrazite lijepo i glasno, ali ne glasno da galamite da svi čuju, šta pijete.

 

Možete dobiti papir i olovku, ali olovku biste trebali i da vratite.

 

Ako uđete u kafić u 7 sati, naručite kafu i date 500 dinara, nemamo sitno da vam vratimo.

 

Ako ne znate šta biste popili, nema potrebe da zovete konobara i da stoji pored vas dok razmišljate. 

 

Ne znamo broj od one djevojke za onim stolom.

 

Svijetla na fajrontu znače kraj i da napustite lokal, a ne da naručite piće. Imamo i mi život poslije posla.

 

Ako ste bezobrazni i glumite idiota, vjerovatno će vas konobar sprdati.

 

Pitanje imamo li WC-e je najgluplje pitanje koje možete da postavite.

 

Nakon što završite s WC-om, morate da pustite vodu.

 

Bakšiš nije grad u Turskoj", poručuju konobari.

 

Izvor: kurir.rs

Iako su cijene goriva u današnje vrijeme više nego nestabilne i promjenjive, mnogi traže načine kako da uštede. Dok neki savjeti drže vodu, drugi, prema rezultatima analize koju je sproveo autos.msn.com, danas više jednostavno nisu primjenjivi ili su najobičniji mit.

 

Što je vozilo starije, potrošnja goriva je sve veća

 

Naravno da će rad vozila biti sve lošiji i lošiji s vremenom ako ga ne održavate. Isto se odnosi i na potrošnju goriva. Ali ako redovno održavate svoje vozilo i vodite računa o tome da li nešto treba popraviti, ne bi trebalo da dođe do veće potrošnje goriva.

 

Prebacivanje u ler prilikom stajanja

 

Ovo je jedan od onih mitova koji je mogao držati priču kad su se koristili stari motori. Mnogi misle da paljene automobila podrazumijeva veliku potrošnju goriva, pa ga zato ostavljaju da radi u mjestu misleći da tako manje troši. Jako pogrešno!

 

Današnja vozila imaju kompjuterizovane sisteme ubrizgavanja goriva i uopšte ne dopuštaju veliku potrošnju prilikom paljenja automobila. U suštini, rad u mjestu je puno skuplji pa je tako i nastao današnji START / STOP sistem koji u takvim slučajevima gasi motor.

 

Vožnja pri stabilnoj brzini smanjuje potrošnju

 

Potrošnja može biti manja ako vozite ustaljenom brzinom na dužim relacijama. Ali ko god je vozio automobil s tempomatom sigurno je osjetio naglo povećanje brzine koje tempomat uzrokuje kad detektuje da se vozilo kreće na većem usponu.

 

To naglo ubrzanje troši puno goriva, isto onoliko kao da ste i sami naglo pritisnuli papučicu gasa, recimo, pretičući neko vozilo.

 

Koncentrisan vozač koji unaprijed predviđa moguće situacije u kojima bi trebalo prilagoditi brzinu vožnje u pravilu će sam lagano povećavati ili smanjiti brzinu vožnje i održavati relativno stabilnu brzinu bez naglih ubrzavanja i podizanja broja okretaja koji se vrlo često događaju kad je uključen tempomat.

 

Punjenje goriva kad su niže temperature omogućiće uštedu potrošnje goriva

 

Godinama je prevladavao mit da ako punite automobil gorivom u doba dana kad su niže temperature, kao npr. u rane jutarnje sate tokom ljetnjih meseci, da ćete napuniti više goriva i stoga uštediti novac zato što je hladnija tekućina gušća. Iako vam se ova teorija može činiti logičnom zapravo se radi o čistoj izmišljotini.

 

Rezervoari goriva na benzinskim pumpama ne nalaze se u bačvama na sunčevoj svjetlosti već se nalaze ispod tla s posebnom toplotnom izolacijom.

 

Stoga bi bilo kakva manja promjena u temperaturi goriva bila toliko neznatna da ne biste niti primijetili bilo kakve značajnije potencijalne uštede. 

 

(S media)/bankar.me

Sve više gradova u Evropi želi konkretne mjere kako bi ograničio broj turista

 

Pariz je i dalje najposjećeniji grad u Evropi i njega posjećuje oko 40 miliona turista godišnje. Ali Pariz je velik: šire područje grada broji oko 12 miliona stanovnika, tako da pravi Parisien tek malo gunđa i u širokom krugu zaobilazi mjesta u svom gradu gdje zna da sve vrvi od turista. 

 

Ali jedan od 1,6 miliona stanovnika Barcelone nema šansi izbjeći bliski susret sa oko 8 miliona posjetioca tog grada, a još manje šansi ima jedan od oko 550.000 stanovnika Lisabona - pogotovo od kako je glavni grad Lisabona i među mladima postao 'in', mjesto koje se svakako treba posjetiti. Prošetali smo po nekoliko evropskih gradova kojima je turista zaista "na vrh glave”.

 

Barcelona

 

Već godinama se stanovnicima glavnog grada španske pokrajine Katalonije čini da navala turista u njihov grad svake godine postaje sve veća, posebno u staro središte grada i u okolna područja. Već prošle godine je ta poplava posjetioca uzrokovala više okupljanja građana četvrti Barceloneta, nekada tradicionalnog radničkog "kvarta" gdje su živjeli i ribari. Ali danas se u toj slikovitoj četvrti praktično svakog dana događaju ispadi pijanih turista, a problem su i stanovnici koji ilegalno nude smještaj.

Činjenica jest da turizam čini čak 12% lokalne privrede, ali nedavna istraživanja pokazuju kako većina građana Barcelone navalu turista smatraju "najvećim problemom" tog grada. Ada Colau, nova gradonačelnica Barcelone je odlučna da ograničiti broj turista u tom gradu. Privremeno je ukinula izdavanje upotrebnih dozvola za nove hotele, hostele i privatni smještaj, makar je konkretno pogođeno samo tridesetak novih zahtjeva. "Bilo je neophodno da počnemo sređivati neke stvari", kaže ova nezavisna političarka. "Trebamo regulativu turističke ponude koja će uzeti u obzir i potrebe ljudi koji zaista žive ovdje", kaže gradonačelnica.

barna.jpg

 

Lisabon

 

Glavni grad Portugala je postao jedan od glavnih odredišta za takozvane "urbane turiste". Osvojio je već nekoliko međunarodnih nagrada turističkih organizacija i bilježi najveću stopu porasta turista u čitavoj Evropi. Na taj način se i novi hoteli pojavljuju posvuda po gradu, baš kao što vrtoglavo raste i broj apartmana i privatnih smještajnih kapaciteta.

"Lisabon je trenutno u modi, ali za ljude koji stvarno i žive ovdje je to negativan trend", objašnjava Luis Paisana. On je na čelu udruženja stanara drevne lisabonske četvrti Bairro Alto i objašnjava: "Istorijsko jezgro grada je jednostavno premaleno da bi smjestilo ovu masu turista."

Ipak, kod načelnika turističke zajednice grada João Cotrm de Figueiredo takve žalbe nailaze na gluve uši. On pak smatra kako je to sve pretjerivanje: "Ne mislim da imamo previše posjetioca", tvrdi turistički radnik. Šta više, tvrdi kako "ima potencijala da se poveća broj turista" u Lisabonu.

Lisbon19166.jpg

 

Venecija

 

To je svakako grad u kojem se stanovnici već decenijama bore protiv najezde turista, makar se čini da Veneziani jedva da imaju šanse u toj bitci. Nekada je to bio živ grad, prepun građana koji su se odlično snalazili po njegovim kalama i kanalima, ali sve se više pretvara u svojevrsni italijanski Disneyland u kojem zapravo živi sve manje stanovnika.

Podigla se ogromna prašina kad se čulo kako u Veneciji žele zabraniti kofere i putne torbe na točkićima. Doduše, sve se to pokazalo tek kao glasina, ali postoje i veoma ozbiljne inicijative kako da se obuzda rijeka turista i da se stvori koncept odgovornog turizma u tom gradu. Posljednjih godina se posebno oštro vodi rasprava da li da se ogromnim kruzerima dopusti ulaz u lagunu ili barem koliko duboko u nju. Ovaj grad sa drevnom i bogatom istorijom ima novog gradonačelnika, Luigija Brugnaroa koji je izabran sredinom juna i kojeg čeka mnogo velikih izazova za svoj grad.

V11.jpg

 

Rim

 

Glavni grad Italije je mnogo veći od Venecije ili Lisabona, ali i u Rimu mnoštvo turista niti ne pomišlja napustiti zapravo maleno područje gdje su smještene najvažnije znamenitosti, od Španskog trga i Fontane di Trevi pa do Vatikana s druge strane Tibra. Isto tako, posebno u ovoj krizi, mnogi Rimljani i žive od turizma, ali to ih ne sprječava da glasno ne negoduju protiv rijeke turista i njihovih autobusa koji hitaju prema koloseumu ili prema katakombama na Via Apia i koji ionako haotičan promet u tom gradu čine pravom katastrofom. Još je gore sa restoranima i ugostiteljskom ponudom u tom turističkom "Bermudskom trouglu" Rima. Ugostitelji su raširili svoje stolove posred ulica, a i hrana koju nude je natjerala čak i udrugu za zaštitu italijanskog kulturnog naslijeđa na proteste šta se to danas nudi pod "italijanskom kuhinjom" - i što je još gore - kakva se bezočna cijena traži za taj obrok. 

U popisu zahtjeva se traži da turistički autobusi moraju ostati daleko izvan centra, ali i da se oštrije nadzire smještaj turista.

S druge strane, mnogi Rimljani su zabrinuti slikom koju njihov grad ostavlja na turiste. Naročito u ljetnim mjesecima i kad počne Ferragosto, mnogi stanovnici napuštaju grad i tamo ostavljaju turiste koji tumaraju ulicama pod vrelim suncem i traže neku trgovinu koja je otvorena. I među turistima je Rim došao na zao glas kao preskup i prepun saobraćajnih gužvi.

rome1-1024x640.jpg

 

 

VEZANO: Barselona je upravo objavila rat AirBnBu

 

Izvor: (Deutsche Welle)

 

 

Koncept „zelenih“ hotela podrazumijeva racionalnije trošenje resursa i zaštitu životne sredine. I dok je u Sloveniji i Hrvatskoj prilično razvijen, čini se da Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina znatno zaostaju u poređenju sa njima.

 

„Zeleni“ hoteli podrazumijevaju i podstiču, između ostalog, racionalniju potrošnju vode i električne energije, kao i reciklažu dijela smeća koje hotel proizvodi. Tu spada i korišćenje netoksičnih sredstava za čišćenje i, uopšte, briga o zaštiti životne sredine.

To se postiže tako što se, primjera radi, električni uređaji automatski isključe kada gost izađe iz sobe, peškiri i posteljina se ne menjaju svakog dana, a protok vode nad lavaboom se vremenski ograničava.

Osim toga, hoteli koji se nalaze dalje od gradova mogu da se posvete i uzgajanju organskog voća ili povrća koje će služiti svojim gostima.

 

Iako se sertifikat organizacija koje kontrolišu ovakvo ekološko poslovanje plaća, treba imati u vidu i ono što može da se dobije. Uštedama koje hotel bude pravio može da se nadomjesti bar dio tih troškova.

Takođe, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da pojedini gosti kojima je očuvanje životne sredine važno, radije odsedaju u hotelima koji poštuju „zelene“ standarde i spremni su i više da plate.

Ne samo što omogućava hotelijerima da uštede, poštovanje ovih standarda daje hotelima i marketinšku prednost. Primjera radi, manji hotel može da se izdvoji od ostalih time što će pokušati da dobije neki „zeleni“ sertifikat ili će početi sa nekom praksom uštede.

 

Ukoliko tražite neku jeftiniju varijantu „zelenog“ sertifikata tu je TripAdvisor GreenLeaders program. TripAdvisor je 2013. godine omogućio putnicima u Americi, a zatim 2014. i onima u Kanadi i pojedinim zemljama Evrope da suze pretragu hotela samo na „zelene“ ili eko hotele.

 

U grupu tih hotela na ovom pretraživaču možete ući besplatno, ukoliko popunjavajući njihovo istraživanje o ekološkim standardima koje hotel poštuje dostignete određeni broj bodova. Ipak, imajte na umu da ovo nije zvaničan sertifikat. Iako GreenLeaders program za sada nije dostupan za eks-Ju zemlje, svakako će postati u narednom periodu.

Koncept „zelenih“ hotela najrazvijeniji je u Hrvatskoj i Sloveniji. Mnogo manje je zastupljen u ostalim zemljama eks-Ju: Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

 

Zvanično, prvi sertifikovani „zeleni“ hotel u Srbiji postao je Radisson Blu Old Mill, dio Carlson Rezidor grupe, dobijanjem sertifikata „Green Key“ početkom februara 2015. godine. Ovu ekološku oznaku nosi oko 2.400 hotela i drugih ugostiteljskih objekata u 50 zemalja širom svijeta.

Marquee-3.jpg

Radisson-Blu-Old-Mill-Hotel-Belgrade-03.jpg

„Green Key“ sertifikat važi samo jednu godinu. Prije njegovog dobijanja, hotel prolazi kroz detaljnu reviziju. Isto to, dešava se i nakon što prođe godina, pošto je neophodno da hotel ponovo za nju aplicira.

 

Takođe, hotel Rivijera u Crnoj Gori dobio je 2012. godine Green Globe Certificate, zbog podrške održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Tako je „Rivijera“ postala prvi „zeleni“ hotel u Crnoj Gori.

33072994.jpg

Osim navedenih postoje i drugi, jednostavniji, načini koje hoteli mogu da primjene. Jedan od njih je i edukacija osoblja hotela. Oni mogu da pomognu u uštedi tako što će odmah prijaviti česmu koja curi, ili će ugasiti aparat koji je uključen, a niko ga ne koristi.

Hotel može i da obezbijedi kontejnere za reciklažu različitih materijala, koju može da sprovodi u saradnji sa određenim reciklažnim centrom. Takođe, preporučuje se da u sobama gostima na raspolaganju budu staklene ili keramičke čaše ili šolje, umjesto plastičnih. Njih bi trebalo postaviti naopačke, na papirno postolje, umjesto da budu upakovane u plastične kesice.

Neki hoteli su polako krenuli da se razvijaju u ovom smjeru. Primjera radi, uzimaju hranu sa lokalnih farmi, podstiču goste da koriste peškire više puta ili koriste solarne panele. Ipak, mnogi hoteli u regionu moraju još mnogo da rade kako bi za njih moglo da se kaže da poštuju „zelene“ standarde.

Izvor: http://hotelijeri.com

Svakome ko je barem jednom prespavao u nekom hotelu vjerovatno mu se u pamćenje urezao nevjerovatan osjećaj lakoće i odmornosti nakon buđenja. Evo zašto je to tako.

U Kotoru je od 14. do 18. jula održan četvrti po redu Kotor APSS, manifestacija o čijem ovogodišnjem programu više možete pročitati ovdje. Iako sam na početku bila skeptična oko toga šta ja to tamo mogu da čujem i koliko tema o arhitekturi može da mi bude zanimljiva, shvatila sam da nije bilo potrebe za tim. Čula sam dosta inspirativnih i ne-arhitektonskih priča, a o jednoj od njih sam odlučila i da napišem nešto.

Odjednom počinje ekspanzija kućica koje podsjećaju prije na kutiju šibica nego na kuće u kojoj je moguć život. Zahvaljujući modernoj arhitekturi i još boljoj tehnologiji, zaista počinje da važi pravilo "Manje je više".

'Detaljno ću vam objasniti kako biznismenima i političarima sređujem escort dame'.

 

'Znam okvirno i cijene, oko 200 do 300 eura na sat, zavisi koji je dio sezone i kakva je ponuda'- kaže zaposleni jednog elitnog hotela negdje na Jadranu.

 

Budite uvjereni da svaki concierge dosta svog radnog vremena provede u potrazi sa suknjama. Hoteli i seks jednostavno idu ruku pod ruku. Osim sa svodnicima, dakle, dobre odnose njegujem i s taksistima, vlasnicima limuzina, turističkih i charter agencija, ali i dilerima, doktorima, striperima. Nikad ne znam ko će biti ključan za rješavanje neke velike scene u koju ću biti upleten- kaže concierg jednog elitnog hotela za Jutarnji.hr.

 

Često se bavim ilegalnim aktivnostima, nagledam se svakakvih perverzija i gadarija. Ne mogu reći da sam malo puta imao moralne nedoumice oko želja i molbi gostiju s kojima sam se susretao.

 

Primjera radi, jedan gost dolazi nekoliko puta godišnje. Jednom s obitelji, drugi put sam. Traži žensko društvo. Tačno znam kako izgleda njegova supruga, sjećam se blijedo i njegove djece, a sada mi taj isti čovjek traži da mu nađem djevojku na jednu noć. Ispočetka sam te stvari radio zaista s gnušanjem, ali sam shvatio da to ne mogu promijeniti, a ni izbjeći. Uostalom, ko sam ja da im sudim?

 

U takvim situacijama lično nikada nisam direktno uključen. Nazovem “pimpa” ili nekoga ko to organizuje i s njim se dogovorim u šiframa, tražim na primjer “vožnju” ili “bogati koktel”. Znam okvirno i cijene, oko 200 do 300 eura na sat, zavisi koji je dio sezone i kakva je ponuda. Ali trudim se biti što je moguće više izvan detalja.

 

Nerijetko dolaze i političari iz samog državnog vrha. Tada se stvari rješavaju puno suptilnije. Hotelski službenici nisu uključeni ni u kakve pregovore i dogovore, ali nam je svejedno svima jasno šta se događa.

 

Stiže političar i njegova svita u jednoj limuzini, a par minuta kasnije limuzina puna djevojaka. Uzimaju sobe na istom katu, vrlo blizu jedna druge, sve je jasno, ali, naravno, službeno im se ne može ući u trag.

 

U situacijama kada se od mene traži izvođenje nekakvih ilegalnih poslova ili barem upletenost u iste, naučio sam da treba znati procijeniti čovjeka.

Ako je gost sumnjiv ili se zna da je prije bio nasilan, da voli raditi ekscese, onda definitivno ne pristajem na takve dogovore.

 

Vrlo je moguće da se dogodi scena i onda ću sam morati gasiti požar. A svašta se tu zna događati, po hotelskim sobama ima i tučnjava i svađa, ubistava i porodičnih obračuna. A i te naše “posebne” gošće znaju biti svakakve. Jednom je jedna prostitutka pokrala gosta, izletjeli su iz sobe goli i zadihani trčali po hodnicima.

 

Cijeli hotel je ukapirao o čemu se tu radilo. A to baš i nisu primjerene situacije za hotel s pet zvjezdica.

Monako je zemlja koja u najčešćem broju slučajeva, kroz naše medije, bude upoređena sa Crnom Gorom, ne toliko po minijaturnosti, koliko po raskoši života. Da li možemo da pariramo?

Danas slavimo mali jubilej: 13.07.2013 smo oživjeli jedno, sada 44 godine staro ime, organizovali se i počeli da radimo nešto što je svima nama druga dijelatnost (ponekom i treća). Ali našoj izuzetno maloj ekipi zadovoljstvo je nemjerljivo, a tome svjedoči i preko tri hiljade tekstova iza nas.

Evo, odabrali smo najinteresantnije među člancima koje ste vi najviše čitali:

Lola Kovačević za magazin Vice podijelila je govor svog rodnog grada u kome se osjeća dašak mora, miris "srdele na grdele" i melodičnost u glasu žitelja Kotora i okoline.

"Ako ste bili u mom rodnom gradu Kotoru ili negdje drugdje u Boki Kotorskoj sigurno ste čuli od lokalnih mještana (ne računajući lokalne Kineze) neke nepoznate riječi, izraze ili fraze. Stariji najbolje barataju takvim govorom, što je i za očekivati s obzirom da se nekad tako više govorilo. Vrijeme su uglavnom preživjele fraze, dosta riječi koje pripadnici mlađih generacija rado upotrebljavaju jedni između drugih, osjećajući autentičnost mjesta u kojem su podignuti.

Svijet je pun zabavnih i otkačenih ljudi i ovi festivali su dokaz toga. Fotografije koje slijede predstavljaju najluđe, haotične i šarolike festivale i događaje, koji okupljaju i spajaju milione ljudi iz najrazličitijih djelova svijeta. Od "borbi hranom", kao, na primjer, bacanje grožđa u Australiji i borba paradajzima u Španiji do podvodnih muzičkih festivala ili bebi- skokova, za svakoga ima ponešto.
Festivali sami po sebi nude ogromno iskustvo i pomažu vam da bolje upoznate zemlju u koju dolazite. Prije nego što se odlučite za bilo kakvo putovanje, obavezno proučite da li u toj zemlji ima festivala i jedno je sigurno, odličan provod je zagarantovan.


Facebook stranica pod nazivom "Ne budi govedo" na šaljiv i ironičan način preispituje različite predrasude, fenomene i pojave današnjeg društva.

"Da li imate pogled na more? Koliko je udaljena plaža pješaka? Da li imate baštu? A bazen?"
Jedno od mnogobrojnih pitanja gostiju koji planiraju Budvu kao destinaciju za svoje ljetovanje ili neki čak i zimovanje, usled poboljšanja zdravlja. Preko noći ovo ribarsko naselje postaje beton-grad, pa umjesto da smo rekorderi po broju parkova, zelenih površina i trim staza, mi nižemo zgrade kao perle na ogrlici "bisera Jadrana".

Vjerovali ili ne, popriličan je broj brodskih nesreća usled konzumiranja alkohola, rezultat je jednog norveškog ispitivanja. Jedna nevladina organizacija koja za cilj ima bezbjednu vožnju u saradnji sa marketinškom agencijom kreirala je neobičnu reklamu trijeznog lika sa pivskim stomakom kako usidrava svoj čamac, dok se njegove "kolege" iz drugog čamca goste alkoholom i imaju poprilično problema sa upravljanjem brodom. Reklama je zbog zabavnog i obrazovnog karaktera stekla veliku popularnost u Norveškoj. Andreas Melver, tvorac reklame kaže da je reklama uspješna zbog faktora poistovećivanja i pronalaženja:

Iako su ovih dana i Crnoj Gori turisti bliži mitskim bićima nego živim stvorovima, književnica Dada Batinić iz Makarske, potrudila se da što slikovitije opiše turiste koji letuju u Dalmaciji. Tekst je preveden i na engleski pa je tako razumljiv ljudima širom sveta.
 Evo kako Dalmatinci vide turiste koji letuju kod njih.

 

Instagram ne mora biti samo društvena mreža za dijeljenje u kojoj trenutno hrani uživate ili koju destinaciju obilazite, sve popularniji selfiji su uzeli maha, a evo i njihove podvrste "Seksi Selfiji Instagrama".

Određene cure su stekle ogromnu popularnost "fotkama iz kupatila". Evo i našeg odabira najpopularnijih profila:

Andre Gonsalves rekao je da je oduvjek imao veliko interesovanje povodom prozora kao otvora u jedan svijet za sebe. Kao i strukture kuće i prozori se razlikuju od zemlje do zemlje i tako je i nastala njegova galerija slika pod nazivom "Prozori svijeta" i kako je evolucija tekla od kad je prvi čovjek napravio samo jednu običnu rupu u zidu kako bi vidio šta se dešava vani.

Fotograf Aleksandar Jakovljev napravio je dinamičan serijal fotografija portreta plesača. Spojio je energiju, umjetnost i uhvatio pravi trenutak da pokaže plesne vještine.
Studirao je Pravo na moskovskom univerzitetu, ali je uskoro otkrio šta mu je strast i čime želi da se bavi u životu. Njegove slike pokazuju cio spektar plesnih stilova od baleta do brejk densa, ali je jedna fotografija privukla pažnju javnosti, nazvana „Teorija velikog praska“.

Pod sloganom “Izađi i igraj se!“, festival uličnog teatra “Open Sky Montenegro” održao se od 20. do 24. maja unutar zidina Starog grada u Budvi. Glavni program festivala se sastojao od performansa ruskog i evropskog ulicnog pozorišta i umetnika. A kako je to izgledalo iz ugla posmatrača pogledajte u galeriji:

Kako smo ovih dana mogli učestalo da vidimo primjerke prelijepo očuvanih oldtajmera širom naše obale, potražili smo kako neki od tih modela izgledaju kada se stave pored svojih modernih verzija. Zaista nevjerovatno lijepo svakom ljubitelju automobila.

Danas ste u Kotoru mogli vidjeti 50tak predivnih oldtajmera koji prošli kroz našu zemlju na proputovanju u okviru relija  „Transapeninica". Fotografije je slikao Denis Shchepetov, a njegove osale radove možete vidjeti na njegovom sajtu shchepetov.com

 Evo kako je običan momak pokazao kako je lako doprinjeti zajednici. Očistio je dobro zagađenu obalu na putu prema svom poslu, odvajajući po pola sata svog vremena svakog dana  dok svo smeće nije otišlo. 

Pošto je okačio slike na Facebook-u, čak je dobio i pomoć od prijatelja. Preletite njegov foto dnevnik! Njegovo ime je Tomi Klajn i iz Holandije je, a ovo je njegov fb nalog.

Britanski magazin “Guardian” uvrstio je prugu Beograd-Bar u listu “najspektakularnijih putovanja za koje vjerovatno nikad niste čuli”.

Ustaljeno je mišljenje da je neophodna skupa foto oprema kako bi zabilježili interesantnu fotografiju. Ukoliko i vi mislite tako tu smo da vas razuvjerimo. Prikazujemo vam 21 savršeno uhvaćenih momenata koje smo prikupili sa Interneta. Uživajte.

Ovaj nevjerovatan prizor je uhvatio jedan profesionalni fotograf - zaljubljenik u more na istočnoj obali SADa. Temperatura je bila -7 stepeni, što je nedovoljno da se more potpuno sledi, ali je impresivno bilo vidjeti talase kako se polako probijaju kroz zaleđenu obalu.

Na internetu se mogu kupiti stvari koje nas približavaju moru toliko da postanemo dio njega. Odvojili smo vam 11 najinteresantnijih proizvoda, koji se mogu kupiti, pa ako imate novca za pokazivanje, možda je bolje da ga ovako pokažete, prije nego novim ML-om po korzu.

Jedno je plivati sa delfinima ili u kavezu s ajkulama, a drugo je izgledati kao jedan od njih. Velika investicija ali izuzetno atraktivno: http://seabreacher.com

Već smo vidjeli da dronove koriste u širokom spektru korisnih stvari, ali nas je malo iznenadilo ovako brza implementacija u ugostiteljstvo. Restoran Timbre u Singapuru je odlučilo da naruči tuce dronova od ove kompanije i uposli ih umjesto redovne radne snage. Kako to izgleda pogledajte na slikama i u videu.

Jedan pogled na fantastičan hotel u Meksiku otvorio je put našim sanjarenjima. Teško je ne poslati sve dovraga i ne početi pakovati život u kovčege kada tiha oaza u samom srcu Playe del Carmen čeka na svog sljedećeg gosta.

Hotel La Semilla ljupko je mjesto na kojem se spaja tradicionalna meksička estetika s urbanim trendi osjećajem. Posebno biran vintage namještaj ovom malenom hotelu daje dušu, a cjelokupni proizvod je produkt zajedničkog sna njegovih vlasnika i supružnika Alexis Scharer i Angie Rodriguez. Inspirisani različitim dijelovima svijeta koje su nazivali svojim domom, okupili su uticaje Grčke, Yucatana i New Yorka u ovaj komadić raja na koji su izuzetno ponosni.

Ako su vam dosadile boce istine i slične varijante na temu, prenosimo vam igru koja će malo začiniti vašu vezu, a ne bi trebala imati negativne posljedice. Prevelike...

Ako ste ikada posjetili Berlin, sigurno ćete se složiti s konstatacijom kako je to jedan od najoriginalnijih gradova Evrope. Njegovi stanovnici su autentični, raznoliki i svoji, baš kao i berlinski klubovi, barovi i hoteli. Za standardizovanost u ovom gradu nema pretjerano mjesta, što će vam sasvim sigurno pojasniti i Silke Lorenzen i Sarah Vollmer.

Objavljeni rezultati Trip Advisor Traveller's Choice Awardsa. Spadate li u skupinu pasioniranih korisnik Instagrama, objekt o kojem danas pišemo mogao bi vam se učiniti itekako poznatim. Na stotine slika zalazaka sunca s pozadinom koja se sastoji od tirkiznog mora i dugačkog drvenog mosta na koje smo u beskrajnom skrolanju našim feedom krajičkom oka vidjeli i pokušali instantno zanemariti, sada možemo spojiti i s nekoliko konkretnih informacija.

Nedjelja je i vjerujemo kako su mnogi od vas promislili kako bi im prijao izlazak u kino. Kako u Budvi još čekamo da se bioskop otvori, odlučili smo da vam donesemo odabir onih koji koji ne samo da omogućavaju ugodan doživljaj već i plijene svojom orginalnošću. Na primjer, Urania National Film Theatre u Budimpešti bi vas moglo osvojiti svojim veličanstveno bogatim uređenjem, dok će vam pariski bioskop na vodi sasvim sigurno priuštiti nezaboravno iskustvo. Prigušena svjetla, intimna atmosfera i tiho šuškanje kokica s popratnim smijuljenjem za vrijeme reklama u nekim od ovih zdanja bi bilo krasno iskusiti. U koje kino dvorane bi vrijedilo zaviriti na nekom od vaših sljedećih putovanja, otkrijte u nastavku...

U prva dva dana na svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, mogli ste čuti mnoštvo zanimljivih informacija i zanimljivosti. Evo šta izdvajamo.

1. kao prvo, što se i vid na slici iznad, sve je prepuno obezbjeđenja. Na nešto više od dvije hiljade učesnika ima preko 5000 vojnika, policajaca i privatnog obezbijeđenja. Na svaki ulaz u hotel je napravljen aerodromski pregled sa sve skenerima.

Žena za koju vjerojatno nikad niste čuli postala je najmlađa milijarderka na svijetu. Tridesetogodišnja Elizabet Holms do bogatstva je došla ličnim trudom i zalaganjem, prateći tako stope Stiva Džobsa i Bila Gejtsa. Priču o Holms, koja je pomjerila granice u zdravstvenoj industriji i medicinskoj tehnologiji donosi Fortune.

 

Mi smo već pisali o Crnoj Gori kao savršenoj destinaciji za planiranje vjenčanja, a sada vam donosimo 25 najboljih među nagrađivanim  fotografijama u poslednjih 12 mjeseci.

SVAKE godine ISPWP (International Society of Professional Wedding Photographers) održava takmičenje u kojem se biraju najbolje fotografije s vjenčanja u 20 različitih kategorija.

Takmičenje je podijeljeno u četiri odvojena događaja što u konačnici rezultira s čak 80 pobjednika.

ISPWP je objavio i galeriju svih fotografija koje su ih oduševile u 2014., a ako ste pomislili da su sve fotografije s vjenčanja slične i dosadne (osim mladencima i članovima familije) - provjerite ovu galeriju:

Gotovo svim firmama kojima kojima su dodijeljene koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u Jadranu događali su se razni manji ekološki incidenti, piše H-alter.

 

Agencija za ugljovodonike izjavila je kako odabrane kompanije moraju imati visoke ekološke standarde te biti bez ekoloških incidenata u prošlosti. Niko, pa ni ova vlada, ne može tvrditi da je Jadran siguran i da nema razloga za zabrinutost. Jadranu se i bez ovih novih aktera znatno zagađenje naftom već događa zahvaljujući gustom prometu tankera i ostalih plovila, a država koja preživljava od jadranskog turizma nije uložila ni u jedan brod opremljen za skupljanje nafte koja se nađe u moru. Svi naftaši odabrani za koncesije imaju istoriju ekoloških incidenata kod istraživanja ili eksploatacije nafte.

Nebo je granica kada govorimo u korisnosti dronova u fotografiji - pogledajte na primjer takmičenje National Geographica.

Pregledajući ovo mnoštvo fotografija iz vazduha donosimo vam naš izbor najboljih fotografija slikanih dronom u 2014 toj. A počinjemo sa slikom gore - orlom koji se uspinje u nebo, u Bali nacionalnom parku u Indoneziji.

Koliko ste svjećica na torti dosad ugasili kroz život? Koliko ste kilometara prešli sa Zemljom dok se okreće oko Sunca? Ova stranica nudi i brojne druge odgovore.

Pogledala sam TED video prije nekoliko dana, jedan od onih koji te uhvate i ne puštaju. Pa sam ga pogledala još 2 puta i odlučila napisati tekst o njemu, odnosno o porukama koje nosi u sebi. Možete ga pogledati i vi odmah, tu je sa prevodom. U svakom slučaju, u nastavku je osvrt na njega sa nekim mojim razmišljanjima.

Alessandra Orofino iznosi zanimljive podatke: 45% ljudi na svijetu živi u gradovima, a za 75% potrošnje energije, odnosno 80% emisije gasova su “krivci” gradovi. Realan zaključak je – za mnoge probleme koje zovemo globalnim, poput klimatskih promjena, oskudice sa energijom ili siromaštva – su krivi gradovi. I to se neće promijeniti dok ljudi u gradovima, ljudi poput nas, ne počnu raditi bolje na tim problemima.

Google street View opcija u Google mapama daje više nego linijsku projekciju ulica velikih gradova. Kako je platforma evaluirala Google je ponudio i sjajne fotografije ostrva Galapagos, Ajfelove kule, Fidži planine, kao i podmorja.

 

Ali Street View takođe otkriva i neka iznenađenja:

Ja nemam konkretan problem sa tehnologijom, jer nam uređaji olakšavaju život, ali vjerujem da prave ljude izuzetno dosadnim ... 

Tako sam počeo fotografisati ljude u kompaniji sa svojim telefonima jer je postojala određena simetrija koja se mogla primjeniti na vizuelnoj razini, ali kako sam nastavio, primetio sam jednu, sebi svojstvenu, tugu u postupku. 

 

Prije nego što su mobilni telefoni izmišljeni, ljudi ne bi imali drugog izbora nego do međusobne interakcije. Međutim, to više nije potrebno jer se svi možemo sada "pretvarati" da radimo nešto "važno" na našim uređajima, a da ne smišljamo nešto za reći. Ovo ubija razgovor. Mislim da to povećava generalnu udaljenost. 

 

Većina ljudi su koristili cigarete kao društveni rekvizit. Doduše, one su loše za vaše zdravlje, ali barem nisu pretvorile ljude u "priključene" dosade. Zajedno moramo biti jaki kako bi se bar po malo oslobađali okova pametnih telefona i vratiti toplinu razgovora licem u lice!

Više na: babycakesromero.com

Belgijska marketinška agencija je izzašla sa novom kampanjom koja koristi ljudsku glupost iz pojedinih popularnih klipova sa Youtube, da bi podigla svjesnost o doniranju organa.  

Donošenjem Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i njegovih podzakonskih akata, značajno je unaprijeđen normativni okvir za dalje jačanje bezbjednosti saobraćaja, kao i postizanje većeg nivoa usklađenosti sa standardima Evropske unije", kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević otvarajući u "Maestralu" konferenciju " Unapređenje bezbjednosti saobraćaja".

Pawel Kuczynski je poljski umjetnik poznat po slikama koje vas zamisle nad svijetom u kojem živimo. Iako je neke teško dešifrovati, a sa nekima se možda i nećete složiti, poruka u svima je izuzetno jaka i nemoguće je ne obožavati količinu kreativnosti u njima. 

Sigurno ste se zapitali zašto turistička organizacija ili neka kompanija uopšte zovnu nekog tamo blogera, a kamoli mu daju ozbiljan novac. Pogotovo ako se njegova "popularnost" zasniva samo na Facebook ili Instagram nalogu?

Danas vam donosimo 20 naloga na instagramu, koji će vam približiti odakle tolika popularnost nekima.

Instagram ima oko 200 miliona aktivnih korisnika svakog mjeseca. Većina sadrži tipične fotografije prijatelja ili familijarnih, svakodnevnih momenata (namjerno ne pominjemo selfije i fotografije hrane). Kako god, ovi fotografi vam donose svijet kakav do sada niste vidjeli. Zapratite ih, i nećete zažaliti: 

 Već četiri godine zaredom, turistički vodič Fodor’s Travel objavljuje godišnju listu 100 najboljih hotela na svijetu.

Tokom prošle godine, stručnjaci su odsjeli u više od 5.000 hotela u 43 države širom svijeta. 

Ocjenjivali su ih u osam različitih kategorija: “All-Inclusive”, “Utočišta na plaži”, “Boutique Chic”, Moderni gradski hoteli, Vječna Klasika, Odmor na selu, Mali hoteli i “Put vašeg života”. 

Pogledajte najbolje hotele svijeta za ovu godinu:

Selfieji su postali sastavni dio naših života. Na privatnim profilima dijelimo svoj izgled sa i bez šminke, tražimo mišljenje kako nam stoji pojedini komad odjeće i obuće, ili želimo istaknuti mjesto na kojem se trenutno nalazimo. Ipak, pripazite kad se nađate u sljedećim situacijama:

Gradovi širom svijeta su puni veličanstvenih spomenika, zapanjujućih skulptura i umjetničkih kipova, od kojih svaki ima priču za ispričati. Hiljade njih su napravljene, ali su samo neki od njih, koji su stvarno izvanredni, postali simboli svojih četvrti i čitavih gradova. Mi ne krijemo da nam je jedan od omiljenih mali kip dimnjičara - hercegnovskog oriđinala koji je uspio da pobjegne od zaborava zahvaljujući Slobodanu Popoviću, tvorcu ideje o postavljanju statue, ujedno i direktoru Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog. Njunjo, kako je dimnjičaru bio nadimak, je bio ,,jedan od gradskih likova koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka bili obilježje grada i reprezentovali ga bolje nego predsjednici opštine i direktori hotela". Skulpturu je uradio podgorički vajar Velibor Pavićević, a trebala je da bude samo prva od mnogih koje bi Novi ukrasile i oplemenile po ugledu na Lisabon ili Barselonu.

 

 

A pogledajte naš izbor skupltura širom meridijana:

 

Uhvatiti refleksiju na fotografiji je veoma izazovno i predstavlja specijalnu vrstu fotografije koja zahtjeva poznavanje uglova i perspektive u oku fotografa. Zahtjeva da razmišljaš o perspektivi na drugi, izvrnut način. Ove fotografije su samo primjeri koliko nevjerovatne rezultate možete dobiti, ako držite oči otvorenim – fotografije u fotografiji ili prirodni spoj umjetničkih detalja – bez fotošopa.

BBC Travel nedavno je proveo anketu među osobama koje često putuju, o najvećim hotelskim tajnama i pitao ih što je najprljavija stvar u hotelskim sobama.

Većina muškaraca ima određeni tip žene u koji će se najprije zagledati, ali i poželjeti da upravo tako izgleda njihova životna partnerka. No stručnjaci za veze i seks kažu da svaki muškarac prije toga treba biti s ovim ženama, a prenosi Tportal.

U Crnu Goru je došao svjetski poznati fotograf Mario Testino, što je veliko plus za našu zemlju i turizam, jer je on praktično u rangu holivudskih zvijezda.

Ovih je dana u Boki viđena superluksuzna jahta Ocean Perl - remek dijelo dizajna.

Riječ je jahti koja je porinuta tek prošle godine, a dizajnirao ju je legendarni Lord Norman Foster – arhitekta aerodroma u Pekingu. Šta reći – riječ je o nevjerojatno luksuznoj modernoj superjahti koja može ugostiti do 12 putnika. Putničke kabine više podsjećaju na velike hotelske apartmane nego na brodske kabine. Ocean Pearl zimi plovi po Bahamima i Karibima, a ljeti po Mediteranu. Evo nekoliko fotografija od kojih zastaje dah…

OK, selfi je pojava na društvenim mrežama često zabavna, često iritantna, ali poneke fotografije su zaista impresivne, kao ove:

Pogledajte kako je bilo na jednoj od najstarijih tradicionalnih svečanosti na ovim prostorima - Fašinadi. Fašinada ima tradiciju gotovo šest vjekova, i slavi se od 1452. od kafa Peraštani i stanovnici nasipaju kamenjem ostrvo Gospa od Škrpjela. Jedriličarski kup organizuje klub " Lahor", a učešće je najavilo više od 50 jedrilica, krstaša, katamarana....

Način na koji escjag stoji na tanjiru govori i više nego što mislite. Razmještaj pribora za jelo govori umjesto vas da li vam se jelo sviđa, ne sviđa, da li želite još ili ste završili.

Slika iznad pokazuje raspored escajga na tanjiru i njegovo značenje.

Mnogi su se oduševili besprekornim enterijerom hotela “Aman Rizort” na Svetom Stefanu, koji su Novak i Jelena izabrali za svoje vjenčanje. Dizajnerka koja je osmislila i opremila ovaj luskuzni kompleks je u svijetu dizajna poznata po svojim nevjerovatnim djelima i u skladu sa tim zaslužila prestižnu nagradu…

Poslije sve učestalijih dokaza o bezobraznosti taksista u Budvi, kojom će opština, nadamo se, ovom odlukom stati na kraj, potražili smo koje su to prevare kojima su turisti izloženi u drugim turističkim centrima. 

U restoranu Sublimotion, koji je ovog mjeseca u hotelu Hard Rock na Ibici otvorio Paco Roncero, kuvar koji se okitio Michelin zvjezdicama, obrok od 20 jela košta 1.500 evra. Restoran može da primi 12 gostiju, a objedinjuje molekularnu gastronomiju, pozorište i tehnologiju. Restoran će biti otvoren samo u ljetnjim mjesecima, a jelovnik će se mijenjati jednom godišnje. (bankar.me)

 Manifestacija Još jedno divno veče u Budvi koja podrazumjeva obilježavanje Dana Turističke organizacije opštine Budva i Dana državnosti, uspješno organizovana sinoć, 12. jula, na Trgu ispred Starog grada.

Apropo godine dana rada donosimo vam set fotografija koje pokazuju svu radost uživanja u životu:

Ima nečeg intrigantnog, mističnog i divljeg u djevojkama sa tetovažama. Znamo, zato vam i donosimo ovu fotogaleriju:

Besprijekoran enterijer, a još divnija priroda koja okružuje hotel Aman na Svetom Stefanu predstavljaju ne samo idealno mjesto za odmor, već i romantičnu pozadinu za vijenčanje vijeka! Ne čudi nas što su Novak Đoković i Jelena Ristić odabrali baš božanstveno mjesto da tu izgovore ono najlepše “da”…

"Bajron je bio u pravu", piše u jednom turističkom prikazu prelijepog dijela Jadrana koji su Novak i Jelena odabrali za svoje vjenčanje koje će se održati 9. jula 2014. godine. "U trenutku rođenja naše planete, najlepši susret zemlje i mora odigrao se na crnogorskoj obali", glasi taj popularni citat.

Plaža svinja, takođe zvano i Ostrvo svinja je nenastanjeno ostrvo na Bahamima. Video ispod pokazuje svinje koje uživaju u životu na ostrvu i plivaju sa turistima. Iako odrasle u divljini, prilično su pitome.

Mi smo ih vidjeli na slikama i vodičima. Svjetski najpoznatije znamenitosti žive u našoj mašti u svom idealizovanom obliku, ali može biti iznenađenje vidjeti ih u prirodnom okruženju. Nekima to daje i dodatno na značaju, a neke je progutao talas urbanog graditeljstva.

 

Glavna turistička sezona je na pragu. Da bi se izbjegle eventualne neprijatnosti i zdravstveni rizici na putovanju, neophodno je dobro se pripremiti za ljetovanje i prije odlaska na put obratiti pažnju na sve detalje. Potrebno je informisati se o mogućim rizicima tokom putovanja i u mjestu ljetovanja i u skladu sa tim sprovesti preventivne zaštitne mjere. 

Surfer i fotograf Clark Little je zaradio gotovo milion pratilaca na Instagramu sa svojim nevjerovatnim fotografijama talasa. Za razliku od većine slika talasa, na koje ćete naići, koje su uhvaćene sa sigurne razdaljine, Klark je svoje hvatao u sred akcije. Svojom hrabrošću nam približava svu snagu mora.

Provjerite njegov ​​prekrasan rad!

 Turistička organizacija opštine Budva nastavlja organizaciju studijskih posjeta čuvenih blogera kako bi na najbolji mogući način doprinijeli promociji turističke sezone u Budvi.

Tviter je jedna od najpopularnijih društvenih mreža, a za vas smo odabrali šta tviteraši preporučuju o ljetovanju. Ako ništa bar ćete se nasmijati:

Razigrana ekipa je snimila odličan spot koji odlično prikazuje ljepote Novoga. Spot potpisuju Mladen Drinčić kao režiser i idejni tvorac, Irena Fanfani kao Casting Director, uz svesrdnu pomoć KUD Sloga, Omladinski kulturni centar, caffe Stanica i gradskih mažoretki. Pogledajte:

Postoji cijela gomila gedžeta iz filma "Povratak u budućnost" koje ljudi željno iščekuju, kao što su samovezujuće Nike patike ili DeLorean koji putuje kroz vrijeme. Ali definitivno na vrhu liste je hoverbord - daska koja lebdi iznad površine. Iako je ova verzija ograničena na korištenje vode, prosto izgleda sjajno.

"Click for Help" je naziv prve u nizu humanitarnih izložbi fotografija, za pomoć ugroženima u poplavama, koja se održava u Podgorici 16. i 17. juna u Delta Sitiju, u periodu od 10 do 22 sata.

Više nego je zanimljiva statsika krivičnih djela koje su počinioci izvršili tokom minule godine.
 Ono što prvo zapada u oči je to da je četvrtina, odnosno, više od hiljadu krivičnih djela ostalo nerazriješeno, jer se ne zna ko su počinioci.
 A statsitika MONSTATAS je sljedeća: U 2013. godini bilo je 4.613 prijavljenih poznatih punoljetnih počinilaca krivičnih djela, što je za 17,8% manje nego u 2012. Učešće osoba ženskog pola je 12,5%. Broj nepoznatih učinilaca krivičnih djela je 1 584, odnosno 25,6%.

Broj optuženih osoba u odnosu na prethodnu godinu manji je za 9,7%, a broj osuđenih osoba manji je za 8%. Učešće optuženih punoljetnih lica ženskog pola je 9,9%, a osuđenih punoljetnih lica ženskog pola je 9,1%.
Za krivična djela protiv imovine, koja su u 2013. bila najzastupljenija, udio prijavljenih iznosi 24,6%, udio optuženih iznosi 24,5%, a udio osuđenih iznosi 24,7%.
 
U toku 2013. godine, u Crnoj Gori podnešene su 224 prijave protiv maloljetnih lica, učinilaca krivičnih djela, što je za 8,2% više nego u 2012. godini. Učešće osoba ženskog pola je 4%. Broj optuženih maloljetnih osoba u odnosu na prethodnu godinu veći je za 9,5%, a broj osuđenih osoba veći je za 10,2%. Kod optuženih maloljetnih lica učešće osoba ženskog pola je 2,2%, dok je to učešće kod osuđenih maloljetnih lica 2,3%.
Za krivična djela protiv imovine, koja su u 2013. godini bila najzastupljenija, udio prijavljenih iznosi 62,6%, udio optuženih iznosi 57,2%, a udio osuđenih iznosi 56,1%.

 Ukoliko niste bili, niti ste uhvali reportažu na televiziji, donosimo vam detaljnu foto reportažu našeg Miloša Ćetkovića sa revije poznate britanske kreatorke u našem malom gradu:

  Predviđanje budućnosti je izuzetno zabavno. No, ne bismo li trebali imati jet pakete već sa kojima bi letjeli po gradu, jesti hranu fenomenalnih ukusa koja se sprema iz tabletica, živjeti mnogo duže? No iako još nismo dostigli stadijum iz holivudskih sf filmova, zapanjićete se šta sve već postoji.

Crna Gora predstaviće se na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji od 7. juna do 23. novembra. Otvaranje našeg paviljona predviđeno je 5. juna. Crna Gora predstaviće se Projektom prikaza 4 kompleksne zgrade poslijeratnog graditeljskog nasljeđa sa potencijalnim scenarijom razvoja, i to:

Koristeći posebnu tehniku ​​animacije, spajajući tradicionalni dizajn s tehnologijom iPhone 5s, ova talentovani ilustrator pretvara svakodnevne situacije u napad maštovitih čudovišta.

Supertanker Exxon Valdez 23. marta 1989. godine u 9 sati i 12 minuta isplovio iz naftnog pristaništa Valdez na Aljasci i krenuo prema Vašingtonu.

Lučki pilot je sproveo brod kroz tjesnac Valdez po uobičajenoj proceduri. Nakon toga je napustio tanker prepustivši upravljanje kapetanu broda Josephu Hazelwoodu.

Promocija lokalne kulture i gastronomije uz prateće zabavne, muzičke i dječije sadržaje na najljepši način najavila je početak sezone. Dio prihoda s ove manifestacije namjenjen je za pomoć ugroženim poplavama.

 Nezapamćena prirodna katastrofa pogodila je Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i istočnu Hrvatsku, a jedan od gradova koji je gotovo uništen poplavama je i bosanskohercegovački grad Maglaj, prenosi Index.hr

Neviđene poplave u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj pokazale su najljepše lice humanosti. Fotografije koju su se posljednjih dana objavljivale na društvenim mrežama i u medijima potvrdile su kako u tako strašnim okolnostima mnogima nije bilo bitno samo spasiti sebe, već pomoći svakom živom biću.

Čuveni italijanskog bloger Mariana Di Vaia koga je ugostila Turistička organizacije Budve, već svojim vjernim posjetiocima njegove FB strane i na Instagramu, redovno obavještava o Budvi, ne skrivajući oduševljenje onim što je zatekao. Mariano Di Vaio je jedan od najuticajnijih blogera na svijetu, sa 1 649 851 ljudi koji prate njegov rad na Instagram-u i preko 896 000 ljudi na Facebook-u. Inače, on je kako saznajemo u Budvu doputovao sa djevojkom. Pogledajte neke od statusa - broj lajkova, šerova i komentara. 

Američki naučnici upozoravaju da je klima promijenjena i da je čovječanstvo "prošlo tačku sa koje nema povratka".

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji /iz NASA/ upozoravaju da je topljenje ledenog pokrivača na zapadnom Antarktiku - nezaustavljivo, nakon što su proučili podatke sakupljenje u posljednjih 40 godina.

Otkrivamo vam jednostavne trikove koji će vam pomoći da uredite vrhunski enterijer i obezbedite toplu atmosferu u domu u kojem živite ili poboljšate broj posjeta preko booking.com-a.

 

Najsrećniji narod na svetu, prema jednom istraživanju Ujedinjenih nacija su Danci! Norveška je zauzela drugo mesto, a Švedska peto. Pitate se kako su se plasirali na tako visoke pozicije? Jedan od razloga je što žive u prelijepo uređenim domovima u kojima je mnogo toga usklađeno upravo s potrebama čovjeka. Uređenje prostora u kojem provodite dosta vremena jedan je od ključnih faktora za vašu sreću.

 

Skandinavski dizajneri nameštaja i enterijera imaju jednostavne ideje kojima to uspevaju da ostvare, i diktiraju trenutne svijetske trendove, a mi vam otkrivamo osam tajni koje će i vama pomoći da to ostvarite. Krenite kroz galeriju slika sa savjetima...

Bacite pogled na ovih 20 moćnih fotografija koje će vas ostaviti bez teksta. Neke od tih fotografija su uistinu istorijski trenuci, dok su drugi prilično srceparajući. 

U tekstu naslovljenom “Za 1% iznad najboljih evropskih hotela”, koji je objavio američki portal USA Today, hotel Aman Sveti Stefan našao se na listi 10 evropskih hotela sa ekskluzivnom ponudom za “jet set turiste”.

Nedavno je ugledni New York Times uvrstio albansku obalu među 50 destinacija koje u ovoj godini ne treba zaobići. Opisujući je kao kombinaciju hrvatskog primorja i neotkrivenih područja Turske, Grčke i Italije, NYT piše da se ovdje nalazi najbolje što Evropa može ponuditi kada je primorski turizam u pitanju, a sve po znatno nižim cijenama.

Već smo detaljno opisati kako je bilo na karnevalu i na koncertu, a sad prelistajte i kroz sjajne fotografije našeg Jugoslava Belade i osjetite atmosferu.

Najmaštovitije maškare kao i koncert zvijeyda X factora i Emine

Ostrvo Žirje kraj Šibenika ili barem dio zelene zone na ostrvu, trebalo bi u skoroj budućnosti pretvoriti u poseban državni resort u kojem će biti legalizovana prostitucija, starijima od 21 godinu dopušten uzgoj, prodaja i konzumacija marihuane te omogućen razvoj kockarnica prema posebnim uslovia, sve kako bi spasili otok od izumiranja, a hrvatskoj državi osigurali ne milione, nego milijarde eura profita koji se može iskoristiti za gradnju škola, cesta i infrastrukture.

Unatoč krvavim slikama i alarmantnosti koja obično prati morske pse , zadovoljstvo je uživati u ovom posebnom snimku: hrabra djevojka s plavom pletenicom tokom mirnog ronjenja hvata se za leđno peraje velike bijele ajkule, a velika životinja bez reakcije nastavlja da pliva zajedno sa njom.

Prva pomrčina Sunca u ovoj godini ponudiće pravi spektakl. No, na žalost samo će rijetki imati prilike uživati u njoj.

U utorak, 29. aprila, Sunce će izgledati kao vatreni prsten. Uživo će je moći vidjeti samo stanovnici malog dijela Australije i Tasmanije, javlja Net.hr.

To će bit će kružna, a ne potpuna pomrčina i dogodiće se u trenutku kad je Mjesec na svojoj najudaljenijoj tački od Zemlje, pa Sunce ne može biti u potpunosti prekriveno.

Ovo se najviše dijelilo po društvenim mrežama. Svaki dalji komentari su nepotrebni:

Budva izabrana među top 10 svjetskih destinacija za provod za ljeto 2014. godine, među kojima su i Ibica, Zakintos, San Trope, Barselona, Kopakabana..

Da reklame po Budvi dobiju svoju komičnu notu, usljed raznih oštećenje, svjedoči i primjer hotela "Mogren" naspram Staroga grada.

Danas vam donosimo najljepše proljećne slike iz Bečića iz objektiva našeg Jugoslava Belade:

Divna kompilacija donosi vam snimke najslađih životinja koja vam mora uljepšati dan.

Ili: zašto je formula na vodi u Budvi bila dobra ideja, koja je prebrzo odbačena

Red Bull Air Race koji je izvanredno organizovan donio je ovom gradu ne samo na hiljade posjetitelja već i više od tristo akreditovanih novinara iz cijelog svijeta (vrlo važno za reklamu), kao i pravi dašak događanja kakva su sasvim uobičajena u velikim svjetskim metropolama.

 Život ima neočekivane događaje, dobre i loše stvari, ali s pravim stavom, svako može napraviti ispravnu odluku da u biti bude sretan.

 Iako je to reklama poznatog noćnog kluba poruka ovog videa je vrlo jasna, "Live your life to the limit - You´ve got to live it" ili "Živi svoj život do krajnjih granica - moraš ga živjeti"

 Sigurni smo da neki Kotorani odmahuju glavom na sam spomen budvanskog karnevala, ali iako je mlađi, sva ova nasmijana lica na slikama sa prošlogodišnjeg karnevala nas tjeraju da jedva čekamo maj.  Ono što je sjajno za sve je da postajemo predio kome su maškare u krvi.

Hvatanje savršenog momenta fotoaparatom svakom stvara veliku satisfakciju. Ovih 25 fotografija je slučajno toliko dobro uhvatilo momenat, da ne bi mogle da budu bolje. 

 

Interventna jedinica budvanske policije, uspjela je da spriječi krađu luksuznog audi Q7 parkiranog u samom centru grada, kada je na licu mjesta, prije tri noći uhvatila razbojnika koji je pokušao da razvali bravu auta.

I dok se strasti oko sudskog procesa za dvostruko ubistvo još ne smiruju, a njeni vlasnici vode žestoki sudski spor kako bi zaštitili svoju imovinu, jedna od vrijednih kulturno - istorijskih spomenika - "Jadranska straža" u srcu Staroga grada, prepuštena je zloj sudbini, koja je prati gotovo deceniju i po.

Kurt Arrigo je malteški fotograf koji nas stalno zapanjuje sa slikama žena u lakim haljinama, zamrznutim u pokretu pod morem, među ribama. Beztežinski momenti izmeću zrakova sunca koji se probijaju kroz vodu čine nastavak članka:

Ovaj ronioc je išao u lov na ribe lavove, radi nekih ispitivanja za zaštitu grebena, kada ga je spazila karipska koralna ajkula. Imao je sreće, ali obavezno pogledajte kako je kada vam pod nogama pliva gladna neman. Video je snimljen 13. marta 2014 godine:

Muhika oko 90 posto svoje plate daje u humanitarne svrhe, a vozi VW Bubu iz 1987. godine. Ovaj tekst je sredinom decembra imao izuzetnu popularnost na društvenim mrežama, a nije loše da ga se podsjetimo, poslije najave da je gradonačelnici Kotora neophodan automobil od 53 hiljade eura.

Ako bi neko trebalo da bude uzor drugima u ovom vremenu štednje, onda je to predsjednik Urugvaja Hose Muhika. On se, između ostalog, odrekao državne palate u korist seoske kuće, donira najveći dio plate socijalnim projektima, leti ekonomskom klasom i vozi staru Folksvagenovu bubu.

335412.jpg

Ali ovaj bivši gerilski borac ne voli kada ga ljudi nazivaju „najsiromašnijim svjetskim predsjednikom“ i smatra da je dovoljno dugo u politici da zna da bi bilo glupo da tvrdi da je on uzor za svakog.

„Kada bih tražio od ljudi da žive kao što ja živim, ubili bi me“, kazao je Muhika u intervjuu koji je održan u jednosobnoj kući koja se nalazi usred polja hrizantema kod Montevidea.

Muhika je bivši član gerilske organizacije Tupamaros, koja je bila poznata ranih 1970-ih po pljačkama banaka, otmicama i po dijeljenju ukradene hrane i novca siromašnima. Policija ga je upucala šest puta do sada, a 14 godina je proveo u zatvoru.

Od kako je postao lider Urugvaja 2010, dobijao je pohvale iz cijelog svijeta zbog svog skromnog načina življenja, osuđivanja prekomjerne potrošnje i podržavanja politike istopolnih brakova, abortusa i legalizacije kanabisa, što je ovu zemlju učvrstilo kao društveno najliberalniju državu Latinske Amerike.

Pohvale su stizale sa svih strana političkog spektra. Muhika je možda i jedini ljevičarski lider na planeti koji se našao u milosti „Dejli mejla“, koji ga je okarakterisao kao pouzdanog i harizmatičnog u članku koji je naslovljen: „Konačno, političar koji NE falsifikuje svoje troškove“.

Ovaj Urugvajac, poznatiji kao Pepe, ističe da oni koji ga smatraju siromašnim ne shvataju značenje bogatstva. „Nisam najsiromašniji predsjednik. Najsiromašniji je onaj kojem treba puno sredstava za život“, kazao je. „Moj životni stil je posljedica mojih rana. Ja sam sin moje istorije. Bilo je godina kada bih bio sretan da imam samo madrac“.

Svoj dom dijeli sa suprugom Lusijom Topolanski,članicom Kongresa koja je jedno vrijeme obavljala dužnost koju danas obavlja njen suprug.

Dok se približavam domu prve porodice Urugvaja, jedine mjere sigurnosti na tom putu su dvojica čuvara koji su parkirani na prilaznoj cesti i Muhikin tronogi pas Manuela.

U staroj odjeći i iznošenoj obući, ovaj 78-godišnjak gustih obrva nije uglađen kao ostali političari.

On je ponosan na svoju domovinu - jednu od najsigurnijih i najmanje korumpiranih zemalja u regionu – i opisuje Urugvaj kao „ostrvo izbjeglica u svijetu ludih ljudi“.

Ova zemlja je ponosna na svoje socijalne tradicije. Vlada određuje cijene osnovnim potrepštinama kao što je mlijeko, i pruža besplatne kompjutere i obrazovanje za svako dijete.

Energetska i telekomunikacijska industrija je nacionalizovana. Pod Muhikinim prethodnikom, Urugvaj je došao do svjetskog vrha kada je u pitanju ograničavanje korištenja duvana. Ranije ove sedmice, Urugvaj je legalizovao marihuanu, pa je država dobila veliku ulogu u njenoj proizvodnji, distribuciji i prodaji.

Takve akcije su naišle na pohvale i – uz napredne politike o abortusu i gej brakovima – ojačale reputaciju Urugvaja kao liberalne zemlje. Međutim, Muhika odbija da prihvati ovu oznaku kao i onu „najsiromašnijeg predsjednika“.

„Moja zemlja nije pretjerano otvorena. Ove mjere su logične“, kazao je. „Kada je u pitanju marihuana, tu nije stvar liberalizacije. Mi želimo korisnike maknuti od ilegalnih dilera. Međutim, takođe ćemo i ograničiti i njihovo pravo da puše ako pređu razumne količine potrošnje. To je poput alkohola. Ako dnevno popijete flašu viskija, onda vas treba tretirati kao bolesnu osobu“.

Mogućnost Urugvaja da poboljša društvo su ograničene, uvjeren je, zbog snage globalnog kapitala.

„Gadi mi se postojeće stanje stvari. Nalazimo se u vremenu u kojem ne možemo da živimo ako ne prihvatimo logiku tržišta“, kazao je. „U savremenoj politici radi se o kratkoročnom pragmatizmu. Napustili smo religiju i filozofiju... Ostala nam je automatizacija prema kojoj radimo ono što nam tržište govori“.

Muhika živi u okviru svojih mogućnosti i promoviše upotrebu obnovljivih vrsta energije i recikliranja u vladinim politikama. Na prošlogodišnjoj konferenciji Ujedinjenih nacija Rio+20 o održivom razvoju, usprotivio se „slijepoj potrošnji“ prema kojoj bi se privredni rast ostvario većom potrošnjom. Sa stopom rasta od malo više od 3 odsto, Muhika nevoljno prihvata materijalnu ekspanziju.

„Ja sam predsjednik. Borim se za više rada i veća ulaganja zato što ljudi traže sve više i više“, kazao je. „Pokušavam da proširim potrošnju, ali i da smanjim nepotrebnu potrošnju... Protivim se nepotrebnoj potrošnji energije, resursa i vremena. Moramo izgraditi stvari koje traju. To je ideal, ali to ne bi moglo biti realistično jer živimo u doba akumulacije sredstava“.

Priznao je da nema odgovor na rješenje ovih kontradiktornosti, ali je ovaj bivši marksista kazao kako traženje rješenja mora biti političko.

„Sada možemo reciklirati skoro sve. Kada bismo živjeli u skladu sa našim mogućnostima – time što ćemo biti štedljivi – sedam milijardi ljudi na svijetu bi imalo sve što je potrebno. Globalna politika trebalo bi da se kreće u tom smjeru“, kazao je. „Ali mi razmišljamo kao ljudi i kao države, ne kao jedna vrsta“.

Muhika i njegova supruga govore s ljubavlju o susretima sa Če Gevarom, a on je siguran da je možda i posljednji lider na vlasti koji je upoznao Mao Cedunga, ali ima pomiješana osjećanja u vezi sa nedavnim pobunama i protestima u Brazilu, Turskoj, Egiptu i drugim zemljama. „Svijetu uvijek treba revolucija. To ne podrazumijeva pucnjavu i nasilje. Revolucija nastaje kada dođe do promjene mišljenja. Konfučijanizam i hrišćanstvo su bile revolucije“, kazao je.

Ali je Muhika ciničan po pitanju demonstracija koje su organizovane putem društvenih mreža, koje prestanu prije nego što imaju kapaciteta da izgrade išta trajno. „Demonstranti će vjerovatno završiti radeći za neku multinacionalnu kompaniju i umrijeće od savremenih bolesti. Nadam se da griješim“.

Predsjedničku palatu dao beskućnicima

1969. Aktivan u revolucionarnoj organizaciji Tupamaros, koja je stekla reputaciju „gerilaca u stilu Robin Huda“ zbog toga što su pljačkali banke i kamione sa hranom, a zatim svoj plijen dijelili siromašnima.

1970. Uhapšen prvi od četiri puta. Muhika pobjegao iz zatvora Punta Kretas. Upucan i ranjen više puta u sukobima sa snagama bezbjednosti.

1972. Još jednom uhapšen. Ostao u zatvoru više od decenije, od čega dvije godine zatvoren u jednom bunaru, gdje je pričao sa žabama i insektima da ne bi poludio. 1985. Ustavna demokratija ponovo na snazi u Urugvaju, a Muhika pušten u skladu sa zakonom o amnestiji.

1994. Izabran za poslanika i stigao u parlament na „vespi“. Iznenađeni čuvar parkinga ga pitao: „Hoćete li se ovdje dugo zadržati?“ Muhika mu je odgovorio: „Zaista se nadam da hoću“.

2009. Pobijedio na predsjedničkim izborima.

2012. Najavio da će predsjednčka palata biti među državnim skloništima za beskućnike.

Izvor: večernji.hr/vijesti.me

CasasNaAreia je predivno portugalsko odmaralište zasnovano na transformaciji starih plažnih kućica u nove, moderne, ali opet tradicionalne strukture u ambijentu gotovo identičnom ulcinjskoj plaži.

FOTO priča Miloša Ćetkovića o Žabljaku Crnojevića

"Kaučsurfing" je već deceniju hit na planeti. Povezuju putnike sa onima koji im ustupaju besplatno smještaj.

Ana Anđelković, profesorka španskog, ove godine će, kada bude planirala ljetovanje, pod stavkom "troškovi za smještaj" upisati - nula eura.

Danas svakom treba odmor ili bar bijeg od dnevnih obaveza, a troškovi putovanja su sve veći, dok je planiranje odmora problem pri dnevnim obavezama na poslu. Zato mjesta koja imaju priču koje ćete se sjećati cijele sledeće godine imaju posebnu draž. Najbolja mjesta kao što su bioskop na bazenu, prirodni bazeni u Turskoj, trke autima po jezeru u Švajcarskoj, ljuljanje na ležaljci iznad talasa i drugi čine odmor još živopisnijim, a nama koji se bavimo turizmom, daju nove ideje:

Dan Žena' prvi je put proslavljen 28. februara 1909. u SAD-u nakon deklaracije Socijalističke Partije SAD-a. U julu iduće godine organizovana je "Međunarodna konferencija žena" koja je prethodila sastanku Druge Socijalističke Internacionale iste godine u Kopenhagenu. Inspirisani od američkih socijalista, njemački socijalisti Luise Zietz i Clara Zetkin predložili su proglašenje 'Međunarodnog Dana Žena' kao dan borbe za jednaka prava i prava žena da glasaju

Mnogim vozačima koji su doživjeli nezgode koje slijede u priloženoj fotogaleriji, paralelno parkiranje sasvim sigurno nije najveći talent koji imaju. Uostalom, nema tog vozača koji barem jednom u životu nije zakazao pri parkiranju, ma koliko imao iskustva i inače bio spretan u vožnji.  

Brazil je poznat po egzotičnoj fauni, ali kreature viđene na nedeljnoj svečanosti bile su opake, čak i po lokalnim standardima.

Najbolje samba grupe, na Sambadromu. Pogledajte fotografije koje će vas zasjeniti:

 Ono što je danas bio hit na društvenim mrežama u Crnoj Gori je turistička recenzija jednog  svjetskog putnika Michael Turtlea, na svom čitanom blogu o našem glavnom gradu, naslovljena upravo ovako.

  “Za ovako lijepu zemlju, Crna Gora zaista ima ružnu prijestonicu” počinje “I ne samo ružnu – dosadnu i beživotnu takođe. Ne zadržavam se ovdje. Podgorica je rupa”

 Svi imamo neke ideje kako bi savršen dom mogao izgledati, koji se više ili manje uklapa u stambeni prostor koji imamo. Neki bi htjeli bazen, drugi čist, moderan dizajn, treći, jednostavno bolji pogled na Jadran. Sve jedno kakav sklop činilaca bi vašu činio jedinstvenom, evo nekih nevjerovatnih primjera koje su ljudi zaistaa uspjeli da izvedu:

Na žalost ili sreću, među najpoznatijim sex destinacijama, nema Crne Gore. Poznato je da mnoge od svjetskih destinacija bi voljele da ovaj status ponesu imajući u vidu koliko novca se stvori, jer milioni turista upravo biraju svoje mjesto za odmor gdje žele da ostvare neku svoju seks fantaziju.

A koje su to najpoznatije i najpopularnije seks destinacije, donosi nam portal moja putovanja

Prostitucija je stara koliko i čovječanstvo. Prva reklama za davanje usluga se čuva u Turskoj u Efesu, i urezana je u kamenu. Reklama se nalazi na ploči na glavnoj ulici sa svim informacijama, šta je usluga i koja je cijena. 

   VEZAN TEKST: Sve više mladih koji se bave prostitucijom

Turističku ponudu Japana zanimljivijom čini Tomamu Resort na ostrvu Hokkaido, gdje možete uživati na terasi iznad oblaka. Planinski vrh ispod kojeg se formiraju oblaci nudi vam priliku da popijete kafu dok gledate u peperjaste oblake ispod svojih nogu.

Ova predivna mala ostrva kraj Napulja možda izgledaju kao savršeno mjestašce za penzionerske dane uz lijepo vrijeme i mediteransku hranu. Istina, ukoliko ne popričate sa lokalcima prije, jer među njima postoji vjerovanje da ostrvo Gaiola ima strašnu kletvu na sebi, koja je sve vlasnike ili potpuno finansijski uništavala ili otjerala u preranu smrt.

Na dubini oko 1,5 km u vodama Arktika ruski naučnici iz Vladivostoka otkrili su dosad nepoznato biće divovske veličine.

Naučnici su istraživali arktički šelf na dubini od 1600 do 2000 metara. Pomoću specijalnog aparata Klavesin registrovani su sitni djelići nekog živog organizma, no nije bilo moguće odrediti o kojem se organizmu radi, piše Ruski vjesnik. 

Zastava koja pomorcima uliva strah u kosti

Kada su somalijski pirati 29. marta 2010. godine na 10 milja od luke Aden napali i zauzeli Roll on/roll off brod (skraćeno RoRo) pod panamskom zastavom MV Iceberg 1, zapovjednik i mornari su se nadali da će prije ili poslije biti oslobođeni. Međutim, njihova muka je trajala puna 33 mjeseca što se još nikada nije dogodilo otkako su pirati počeli otimati brodove u Adenskom zalivu i za njih tražiti otkupninu. Oslobođeni su vojnom akcijom 23 decembra 2012 godine.

 

VEZAN TEKST: PIRATI NE MIRUJU

Jedan neobičan fenomen seksualnih sloboda na dinaroidnim područjima trajao je sve do početka 60-tih godina 20. vijeka. Radi se o "gonjanju". Premda se o gonjanju rijetko govorilo, a još rjeđe pisalo od strane relevantnih stručnjaka (etnologa, istoričara ili sociologa), ovaj je fenomen zanimljiv stoga što baca sasvim drugačije svjetlo na prosječnog Dinaroida, piše Portal Oko. Zdrava seksualnost, taj česti pojam modernog liberalnog društva pojavio se na Zapadu tek 60-tih godina 20. vijeka. A kod nas "konzervativnih" Dinaroida on je trajao više od hiljadu godina!

Google se nije šalio kad su rekli da žele da indeksiraju cijeli svijet. Google Street View kamere ne staju. Započeli su partnerstva kako bi kreirali predivne panorame podvodnih krajolika. Za sada možete istražiti Veliki koralni greben na Havajima i impozantni greben na Filipinima, ali se projekat tek zahuhtava.

Njihov tim koristi specijalnu kameru SVII koja više liči na neku opasnu eksplozivnu napravu iz Bond filmova nego na kameru koja plovi brzinom 4 km na sat i hvata fotografije okoline na svakih 4 do 6 sekundi. Uostalom pogledajte video:

VEZAN TEKST: Prelijepe podvodne skulpture: umjetnost pretvorena u vještački greben

Milioni brodova plove po svijetu i njima su posvećeni brojni sajtovi. Želite li da znate sve o kruzerima, internet će biti više nego koristan drug. Ista je stvar i sa onima koji hoće da se informišu o novim tehnologijama u brodarstvu, ili najmoćnijim svjetskim kompanijama... Ipak, nešto tu fali.

Ili, preciznije, do skoro je falilo dok jedan holandski pomorac sa adresom u Liverpulu nije pokrenuo blog posvećen kategoriji brodova o kojima se ne govori često.  Riječ je o ružnim brodovima! 

„Ako brodovi mogu biti ružni“, dodaje ovaj entuzijasta i poziva čitaoce širom svijeta da mu pošalju fotografije i karakteristike "rugoba" među plovilima. 

Evo nekih primjera sa sajta uglyships.com, a prenešeno na plovidba.me, koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim:

Animir dame ponovo su se pojavile u beogradskim kafićima i klubovima, prenosi “telegraf.rs”, a pravo je čudo što ova pojava nije već ove sezone uzela većeg maha po budvanskim šankovima i diskotekama.

U posljednje vrijeme, među mladim i atraktivnim djevojkama vlada prava jagma za unosnim “hobijem”, koji je kako ekipa “Telegrafa” saznaje dobio i jedinstveni naziv – “kafe animacija”.

Riječ je o veoma jednostavnom načinu da se dođe do dobrog džeparca od 100 evra dnevno.

Jedini problem je što se radi o čistoj prevari i što u drugim uslovima ovakav vid zarade nikako ne bi bio kategorisan kao “hobi” niti bi smio da promakne nadležnim službama.

U igru, saznajemo, ulaze atraktivne djevojke starosti između 18 i 25 godina, a sve što treba da urade je da momke, koji sjednu u neki od gradskih kafića ubjede da im plate što više pića i tako vlasniku ugostiteljskog objekta, tačnije svom “gazdi” obezbijede što bolju dnevnu zaradu.

- Ove devojke obično sede same, da ne bi bile upadljive, a svaki od kafića “zaposli” najmanje njih dve, tri – počinje priču za “Telegraf” Beograđanin Darko M. (27), koji je i sam bio žrtva ovog unosnog hobija.

- Mene su tako prevarili u jednom od kafića na Obilićevom vencu, gde je kako sam kasnije saznao ova vrsta pljačkanja mušterija postala uobičajena pojava – rekao je on.

Darko je sjedio sa dva druga kada im je prišla jedna 20-godišnjakinja, koja se predstavila kao Anastasija zamolivši ih da im se pridruži.

- Tako je vešto vodila priču da nismo ni primetili koliko nam je novca izvukla naručujući sve vreme najskuplje koktele. Kad se setim, čini mi se da sam više gledao u njen dekolte nego šta naručuje. Kada je bilo najzanimljivije, zazvonio joj je telefon. Nekoliko minuta je šaputala nešto u ćošku kafića da bi nam odjednom prišla suznih očiju i rekla kako mora hitno da ide. Kada smo se moji drugovi i ja presabrali, ustanovili smo da nam je izvukla najmanje 2.000 dinara – priča ovaj Dorćolac dodajući da prevaru nikada ne bi ni prepoznao da istu djevojku nije slučajno vidio nakon tri sedmice kako na isti način vara mušterije u kafiću pored onog u kojem je sjedio prošli put.

- Nisam mogao da verujem kada sam je ugledao! Iste fore, ista priča… Čak je u jednom trenutku identično skočila sa stolice kao da razgovara telefonom. Tada sam i ja skočio i uhvatio je, ali tako da oni momci ne primete. Ispričala mi je sve – i kako ona i njene koleginice obavljaju posao i za koje pare i gde… Nisam ni primetio trenutak u kojem mi se izmigoljila iz šaka. Bio sam se okrenuo da priđem onim momcima, i ispričam im sve, ali više nije bilo svrhe – završava priču ovaj 27-godišnji Dorćolac.

Tragom Darkove priče kontaktirali smo MUP ne bismo li vidjeli da li je u posljednje vrijeme bilo sličnih prijava, međutim nadležni su nam objasnili da im se niko nije javljao sa sličnom problematikom.

Ostaje nam samo da na ovaj način skrenemo pažnju na kriminalna dešavanja i tako alarmiramo nadležne na šta da obrate pažnju. (telegraf.rs)

Ukoliko želite da se zaista osjetiti kraljevski, onda vam toplo preporučujemo, jedan od najluksuznijih hotela na svijetu Emirates palace u u Abu Dhabiju.

Ranije smo pričali da turistički objekat sa bazenom ima 30 posto veću popunjenost u toku sezone, a sada vam donosimo odabir 12 sjajnih i neobičnih bazena širom planete u rubrici Hotel Dizajn:

Sada kada mnogo ljudi ima smartfone ili DSLR-e, svako misli da je fotograf. Postalo je lako praviti kvalitetnu fotografiju. Ipak, za pravljenje panorama treba malo umijeća. Lako je pogriješiti… ali ove greške su na granici brilijantnosti.

“Misteriozna, neodoljiva, smrtonosna” – navedeno je u traileru za horor film “Mamula”.

 

Dvije američke turistkinje dolaze u Crnu Goru da posjete svog starog prijatelja. Nakon nekoliko dana uživanja, družina odlučuje da posjeti napušteno ostrvo Mamula, iako su upozoreni na čudna dešavanja i legende koje kruže o tom mjestu. Tamo zatiču misterioznog ribara koji drži zatočenu prelijepu devojku. U pokušaju da oslobode zarobljenicu shvataju da je ona zapravo sirena, koja ih svojom pjesmom i izgledom opčinjava, ali se ubrzo pretvara u krvožednog monstruma koji im neće dozvoliti da živi napuste Mamulu.

VEZAN TEKST: Otvorene ponude za Mamulu

U glavnim ulogama: Franco Nero, Kristina Klebe, Dragan Mićanović, Natalie Burn, Miodrag Miki Krstović, Slobodan Stefanović, Sofija Rajović, Jelena Rakočević, Zorana Kostić Obradović, Janko Cekić, a snimanje je trajalo od 20. septembra do 10. oktobra u Herceg Novom.

VEZAN TEKST:  Protiv prodaje Mamule

Daniel Koržonov je svijetski putnik koji je umijesto dnevnika, pravio fenomenalne galerije fotografija koje obavezno pogledajte.

Naravno pogledajte i njegov sajt i 500px nalog.

Svetski šampion u slobodnom zaronu Žilom Neri je uradio nevjerovatan zaron na mjestu zvanom  Dean Blue Hole. To je najdublja takva rupa na svijetu dubine 202 metra do dna. Cijeli zaron, sniman isključivo na kapacitetu pluća ronilaca, je zabilježila njegova djevojka, inače ženski šampion Francuske.

Pogledajte sjajan video, a više o njemu možete pronaći na njegovoj Facebook stranici.

Danas vam donosimo 25 fotografija koje morate vidjeti. Ovo se najviše dijelilo po društvenim mrežama. Svaki dalji komentari su nepotrebni:

Budva se nalazi na desetom mjestu najviše fotografisanih gradova na Balkanu, podaci su Sightsmapsa. Pogledajte mini galeriju slika naših fotografa klikom OVDJE.

Ukoliko ste se ikada zapitali koja svjetska metropola je najviše fotografisana, Google je tu da vam ponudi odgovor na ovo pitanje. Pomoću podataka sa servisa kao što su Panoramio, Google Maps te Google Earth, Sightsmap objedinjuje sve fotografije sa geolokacijskim informacijama u jednu veliku toplotnu mapu na kojoj su prikazana najviše fotografisana mjesta.

Blog Budvanizacije:

            Danas vam donosimo fotografije koje prikazuju svu snagu mora u ovom periodu i sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

slika gore: šta je jugo napravio slabo zavezanoj jedrilici kraj Slovenske plaže

Pogledajte video naj nezgoda na pecanju na moru i na rijekama:

SkyCycle je sistem koji London pretvara u grad budućnosti.

 

Ugledni britanski arhitekta Norman Foster, utemeljitelj firme Foster and Partners predložio je jednu genijalnu ideju za rješavanje problema biciklističkih staza u Londonu. 'SkyCycle' je sistem nebeskih biciklističkih staza koje bi bile izgrađene iznad postojećih londonskih pruga i cesta.

...ili zašto je dobar fotograf bitan za prezentaciju.

Hoteli nisu uvijek potpuno iskreni kad se radi o slikama koje su okačili na svojim sajtovima ili brošurama. Pogledajte u kojoj mjeri se razlikuju fotografije identičnih mijesta na reklami i u stvarnosti u 54 fotografije:

Mi obožavamo da tragamo za zanimljivim fotografijama po internetu i danas vam donosimo slike uhvaćene samo momenat prije...

... nego što su dočekale neplaniran talas (gore)

Nemoguće je posjetiti sva mjesta na našoj planeti, no neka su toliko čarobna da ih zaista vrijedi vidjeti. Stranica Earthporm napravila je popis sedam mjesta koja morate istražiti i posjetiti prije nego napustite ovaj svijet.

Ako ste se nekad zapitali u koliko zdravom okruženju živite, odgovore ćete naći ako pogledate kakvu zdravstvenu njegu imate, koliko zelenih površina ima vaš grad ili kako je organizovan javni gradski prijevoz. Ovih pet gradova su te tri stvari doveli do savršenstva i stoga nose titulu najzdravijih gradova svijeta.

Daleko od naših očiju, morsko dno vrvi od aktivnosti, a kada u to uključite i mamac, nastaje prava žurka podvodnih stvorenja. Korisnik "Jutjuba" Skot Marej montirao je kameru na mrežu za hvatanje rakova, pomoću koje je snimio dešavanja na morskom dnu.

U australijskim vodama on je pronašao razne vrste ribe i rakova, nekoliko raža, pa čak i znatiželjnog delfina. Pomenuti video je za tri dana pregledan više od 1.430.000 puta.   izvor :Blic.rs

VEZANO: Gliserom projurili kroz pijavicu! (VIDEO)

Jedan 42-godišnji Tajvanac preživio je 60 sati u uzburkanom moru iako ne zna plivati, izvijestili su u utorak lokalni mediji, navodeći da je uprkos po život opasnoj situaciji prošao tek s lakšom dehidracijom i ranama na koži zbog dugog boravka u slanoj vodi, prenosi BBC.

Tseng Lien-fa, bio je prošli petak na plaži u okrugu Hualien kada su ga iznenada jaki talasi odnijeli u more, a nakon 60 sati završio je na drugoj, 75 kilometara udaljenoj plaži gdje su ga konačno pronašli spasioci. Tseng je preživio jer se grčevito držao za komad plutajećeg drveta, ne ispuštajući ga iz ruku ni pod koju cijenu.

Tseng je rekao da je izbjegao jedan veliki talas, ali da ga je drugi, mnogo veći povukao u vodu i dodao da se nadao da će ga pokupiti neki brodić dok je bespomoćno plutao u moru.

Spaslo ga je to što je vidio ulično osvetljenje, pa je "veslao" do plaže. "Kada sam dodirnuo pesak, potpuno sam se opustio i prepustio talasima koji su me 'izbacili' na obalu", rekao je on

 

Ljekari su njegovo preživljavanje opisali "pravim čudom" jer tokom skoro tri dana i noći nije imao vodu.

Danas je Božić svim pravoslavnim vijernicima koji slave po julijanskom kalendaru. Vrijeme ljubavi. Stoga smo vam tražili da nam pošaljete slike koje su vam naročito drage. Evo izbora, koji se još dopunjava:

Kako bismo vam ponudili ideje za maštanje, predstavljamo vam listu najzanimljivijih odredišta za 2014. godinu.

Kada vam se jednom ideja o putovanjima i dalekim predjelima “uvuče” u glavu, lako je provesti sate i sate maštajući o destinacijama.

Ukoliko ove godine niste uspjeli da skupite za nov laptop, tablet, putovanje ili bilo šta za čim ste žudili pronašli smo sjajan metod kojim ćete na kraju godine imati oko 1.378 eura, ako ostanete uporni.

Princip je jednostavan: za svaku nedelju u godini, odvajajte tu sumu u eurima.

Npr. za prvu nedelju -1€, za 17tu nedelju – 17€ … itd.

Primjetićete da je kraj godine prilično opterećujući za budžet, ali ste tada već toliko blizu željenom cilju, pa je za očekivati da će vas motiv voditi.

Ovdje možete preuzeti dokument u pdf-u. (koji je urađen u dolarima, jer je momak koji je osmislio sistem Amerikanac)

Izvor: http://www.lifeasyouliveit.blogspot.com

U Budvi je održan spektakularan doček Nove 2014. godine!

Grupa Perper zagrijala je atmosferu ispred zidina Starog grada do usijanja, kada je na veliko oduševljenje svih prisutnih nastupila zvijezda novogodišnjeg programa Dino Merlin koji je zabavljao publiku do kasno u noć.

 Atmosferu pred večerašnji koncert bosanske legende Dina Merlina, koji će nastupiti u najluđoj noći ispred zidina Starog grada, zagrijala je sinoć atraktivna hrvatica Jelena Rozga. Prije nje, na centralnoj bini, nastupio je crnogorski mladi kantautor Vanja Radovanović.

Pogledajte cijelu galeriju fotografija naših fotografa OVDJE

Pošto smo obradili prvih šest mjeseci događaja u našem gradu, evo i sumiranja utisaka za drugu polovinu, do danas. Tužbe, ubistva, fešte, parade, donošenja i poništavanja opštinskih odluka, građevinske dozvole i budžeti za narednu godinu samo su dio miljea koji je krasio ovu godinu. Pročitajte:

Danas vam donosimo skup vijesti koji je obilježio prvu polovinu godine u Budvi. Pogledajte, sumirajte vaše utiske i podijelite sa prijateljima:

1. Sjekirica (Argyropelecus hemigymnus), dubinska riba koštunjača iz por. sjekirica, s teleskopskim očima i svijetlećim organima (fotofori), Ime je dobila potpuno zasluženo, jer oštre ivice tijela, neodoljivo nalikuju na sjekiru. Živi i u Jadranu.

Prije nekoliko dana smo vam donijeli, u blogu Budvanizacije, stare fotografije maršala u svojim posjetama Budvi. Jedna od tih fotografija je fotografija momenta kada se povorka zaustavila na vidikovcu poslije Brajića, sa fantastičnim pogledom na budvansku rivijeru koji ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Tog 13.maja daleke 1969. godine u kadar ne samo da je upao fantastičan pogled na Jadran , već i automobil sa  kojim se Tito vozio. Vrhunac automobilskog nasleđa bivše države su svakako vozila koja su nekada, mahom službeno, pripadala Josipu Brozu Titu.

Krstarenje turskim lađama ili kako se na lokalnom jeziku kaže Guletima, je jedna od trenutno najpopularnijih opcija za putovanje i pravi hit među turistima koji posjećuju ovaj dio istočnog Mediterana.

Iako nije na samom primorju, na dohvatu ruke nam se nalazi predivan ambijent koji vrijedi posjetiti. Pogledajte detalje koje su zabilježili objektiv Miloša Ćetkovića.

Ima li kod nas velikih bijelih? Nerijetko je pitanje na koje ni najveći stručnjaci ne mogu sa sigurnošću odgovoriti. Ono što možemo reći na temelju podataka je da se radi o vrsti koja povremeno zalazi u naš dio Jadrana, a kada se pojavi to najćešće bude na otvorenom moru ili u blizini obale izložene otvorenom moru. No, ukoliko razmotrimo podatke iz prošlosti ili se upustimo u razgovor sa nekim starijim ribarom odmah će nam biti jasno da je u prošlom vijeku slika bila mnogo različitija u poređenju na danas. Prvi službeni zapisi o velikoj bijeloj (Carcharodon carcharias) na našem području datiraju u drugoj polovini 19-og vijeka. Od tada pa negdje do sredine 20-og vijeka Veliki bijeli se vrlo često pokazivao u blizini obale, nerijetko završio kao ulov u raznim ribolovnim alatima a u nekoliko navrata znao je i napasti čovjeka (ipak ne toliko često da bi to opravdalo teror koji je izvršen nad ovom vrstom).

Grad Herakleon je skliznuo u morske dubine prije 1500 godina. Ovaj veliki grad je pominjan u grčkim spisima iz 5og vijeka p.n.e.

Kada je francuski arheolog Frank Godio, ronio sa svojom ekipom, tražeći Napoleonove vojne brodove iz 1798.godine i potopljene u  čuvenoj Bitki za Nil, naletio je na jedno od najvećih otkrića 21og vijeka.

Ako se pitate ko je najzgodniji muškarac 2013. godine, sada napokon možete odahnuti!

Pogledajte 55 smiješnih i bizarnih fotografija koje su uhvaćene u pravom trenutku. Ovako nešto do sada sigurno niste vidjeli. Sigurni smo da će vam neke od njih uljepšati ovaj dan.

Čitajući razne relevantne (i manje relevantne) časopise koji se tiču struke, kao i novine, magazine i slične publikacije, nailazim iznova na isti "sindrom".

"Kako da..." iza ovog početka, možete proizvoljno ubaciti šta god vam prvo prodje kroz glavu - "promjeniti automobilsku gumu", "ušiti dugme", "uživati u vinu" ili nešto slično.

Upravo ovo (pret)poslednje mi bode oči, jer se postavljaju (uglavnom) neka kruta pravila u nečemu što prvenstveno treba da predstavlja uživanje.

Zato se neću baviti "Kako da uživate u vinu" tematikom - baviću se opisom i pristupom koji bih Vam preporučio.

Pred kraj godine sumiramo i skupljamo utiske koji su spakovani u 12 mjeseci iza nas. Već smo prezentirali 28 nevjerovatnih istinitih fotografija koje su ovjekovečili vijesti širom svijeta u 2013oj. A sada je i YouTube odlučio da u 5 minuta prikaže najgledanije klipove u godini iza nas, i stoga je skupio svoje dugogodišnje korisnike i zajedno sa njima izrežirao video najvažnijih klipova sa YouTubea. Ako išta, vrijedi pogledati zbog odličnog saundtreka.

A svi klipovi koje su na ovom videu se mogu i odvojeno pogledati na stranici youtube.com/rewind

Sada kada se ova godina privodi kraju, želimo da skupimo neke momete koji su pomjerili emocije hiljada i hiljada ljudi širom svijeta. Nebrojeni ljudi su bili povrijeđeni u prirodnim nepogodama, građanskim pobunama ili bombaškim napadima. Ipak, unutar tih tragedija, divna priroda ljudskosti se uspijala probiti. Ovih 28 fotografija se jednostavno moraju vidjeti prije kraja godine.

U javnosti su se pojavilo mnogo, uglavnom pozitivnih reakcija na vijest da će se EXIT, dijelom, održavati i u Crnoj Gori.

Nesumnjivo da dolazi ekipa izuzetno organizovanih ljudi, koji će imati i punu podršku opštine.

Ali kakva scena, kakva energija ljudi, će ih dočekati:

Zato smo skupili slike sa prošlih koncerata sa Jaza, zahvaljujući našim fotografima: Jugoslavu Beladi, Aleksandru Aleksiću i Milošu Ćetkoviću, uz svesrdnu pomoć Rista Božovića i arhive Budvanizacije.

Tu su fotografije sa koncerata Lenny Kravitza, Rollingstonesa, Madonne, Goran Bregovića, Summerfesta, i drugih koje dokazuju da je publika itekako živa. Ako mislite da smo nekog izostavili, pošaljite nam fotografije na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Žrijeb finalnog turnira biće održan 6. decembra u Salvadoru u Baiji, tačnije u obližnjem rizortu - Costa do Sauipe.

Rizort je specifičan i po tome što u krugu od 50 km nema ni jednog jedinog naselja. Mnogi kritikuju fifinu širokogrudost za obično žrijebanje, a vi odlučite da li je 11 miliona dolara previše:

Ove 22 fotografije su jednostavno prelijepe. Mogli smo napisati gomilu rečenica o njima, ali treba ih samo gledati. Fotografije govore same za sebe.

Gore: Morski konjić ovjerava roniočev sat

Statue i spomenici su ljudske kreacije, ali ovaj set slika pokazuje da se čak i poznate skulpture mogu predstaviti u potpuno novom svijetlu. Svi vole da se slikaju pored spomenika, ali oni sa smislom za humor prave razliku:

Predavanje Neila Gaimana objavljeno u Guardianu izazvalo je izuzetno veliku pažnju čitalaca. Zbog njegovog značaja i intrigantnosti izrečenih teza donosimo prijevod inspirativnog teksta.    

Predavanje koje objašnjava zašto korištenje maštom i omogućavanje drugim ljudima da se koriste svojom maštom predstavlja obavezu za sve građane.

Naš poznati fotograf, Predrag Vučković, o kome se ovih dana puno pričalo, jer je držao predavanja i pričao o svojem iskustvu snimajući skok Feliksa Baumgartnera sa ruba svemira, je ovog puta za stranicu Red Bulla o ekstremnim sportovima predstavio kanjone Crne Gore i Srbije, okom svog objektiva. Pogledajte:

Volvo Ocean Race najekstremnija je svjetska regata čiji učesnici devet mjeseci provedu na moru boreći se sa svime što im ono donese. Četiri okeana i osam država smještenih na šest kontinenta poligon je na kojem se održava devet etapa Volvo Ocean Racea.

Regata se održava svake tri godine i slovi kao Mount Everest jedrenja. Pod ovim imenom prvi put zvanično vožen 2001. godine, a od 1973. do tada ovo nadmetanje bilo poznatije kao “Whitbread trka oko svijeta”. 

Američki psiholog Kevin Leman, autor preko 40 knjiga, sastavio je spisak od 10 poruka koje savjetuje roditeljima da uvijek imaju na umu, a za vas su ih preveli autori sajta roditelji.me. Koja vam se od njih najviše sviđa?

Delegacija Opštine Budva i Turističke organizacije Budva boravila je dva dana u Istri kako bi se upoznala sa najboljim primjerom ruralnog razvoja u regionu. Petnaestogodišnji rad na podsticanju ruralnog turizma i promociji je rezultirao povratkom ljudi u sela i čudesnim rezultatima koji su Istru svrstali među prve destinacije ovog tipa turizma u svijetu.

Veoma detaljan zbir boja, materijala i tekstura krasi dizajn NEW hotela u Atini, osmišljenog od strane braće Campana iz Brazila.

U pitanju je stari Olimpic Palace hotel iz 1958, koji je iz temelja restauriran, ignorišući sva pravila. Koristeći detalje iz istorijske baštine Atine i kombinujući ih sa nekim “običnim”, svakodnevnim detaljima, dizajneri su stvorili umjetnički prostor. Vlasnici ponosno ističu “nevjerovatan enterijer i neobičan, ručno pravljen namještaj koji gostima prave iluziju da žive unutar umjetničke instalacije”

Grüner See (Zeleno jezero) je jezero u Austriji, poznato po svojoj sjajnoj smaragdno zelenoj boji, kao i činjenici da u toku proljeća, kada se snijeg sa okolnih planina istopi, jezero toliko naraste da potopi okolni park.

Jezero tada postaje atrakcija za ronioce, pozivajući ih da istraže da uskoče i istraže spektakularan podvodni park, sve sa klupama i mostićem.

Sa malo zakašnjenja vam donosimo izvještaj koji su brodovi plijenili pažnju na Sajmu nautike u Sautemptonu u Britaniji gdje je, između ostalog Adriatic Marinas predstavio svoj projekat Porto Montenegro.

Uprkos smanjenom broju kupaca organizatori su napravili dobar posao jer čak 29 plovila je imalo svijetsku premijeru. Na 2km dugačkom izložbenom prostoru marine, oko 120.000 posjetilaca je moglo vidjeti oko 1000 brodova. Tu su bili predstavljeni brodovi za svačiji džep – od brodica za 300 funti do super jahti vrijednih desetine miliona funti.

Evo šta izdvajamo:

Wildlife Conservation Society i Museum of Natural History su objavili da je pronađena nova vrsta delfina kod Australije. Naučnici su uz pomoć genetskih testova tkiva istražili evolucijsku istoriju 235 delfina kako bi utvrdili identitet nepoznate vrste, piše Nature World News.
Inače postoje dvije vrste grbavih delfina – jedna živi u Atlanskom, a druga u Indijskom i Tihom okeanu. Novo otkriće, naime, pokazuje da bi se indopacifički grbavi delfini trebali podijeliti u tri vrste. Puno Rusa su postali naši sugrađani u Boki i Budvi, i ponešto su naučili o našoj kulturi. A šta mi znamo o Rusiji? Pored znanja kojeg smo povukli iz djetinjstva o ruskim znamenitostima, sportskim uspjesima, svemirskom programu ili impresivnoj armiji, uvijek nas najviše privuku video klipovi “iz običnog života” koji dolaze iz tog kraja svijeta. Kao po pravilu to su scenariji koji neka najnormalnija scena najednom postane užasavajuća i otrgnuta kontroli. Ova kolekcija slika donosi taj čudni, divni, ali i strašni svijet situacija.

Šta je Noć vještica i zašto se slavi

Brojnim dešavanjima, večeras će i u Crnoj Gori biti obilježena takozvana “ Noć vještica” ili  Halloween.

Ovaj oldatajmer je izvučen sa aerodroma na Kosta Riki i pretvoren u ekskluzivan apartman-hotel. Sada stojeći na 15 metara visoko pedestalu, ovaj jet nudi dva luksuzna apartmana sa prostranim krevetima, terasom sa pogledom na more i okolnom baštom.

Evo ko prisluškuje vaše pametne telefone!

 

Brojni korisnici pametnih telefona i interneta šokirali su se kada su prije nekoliko mjeseci saznali o aktivnostima Agencije za nacionalnu bezbijednost koja prati najpopularnije mail servise i društvene mreže, ali jedno je posljednje istraživanje pokazalo da, kada je prisluškivanje i praćenje mobilnih telefona u pitanju, korisnici imaju puno većih briga od NSA, BIA i njima sličnih.

Oštre stijene tajlandskog ostrva su dale sjajan ambijent za finalnu seriju Red Bull Cliff Diving šampionata. Donosimo vam najbolje fotografije i video sa ovog takmičenja od kojeg zastaje dah.

Hoćemo li uskoro u Jadranskom moru vidjeti 70 naftnih platformi? Takvo nešto bi uništilo život ne samo u Jadranu nego i na njegovoj obali. Naime, Komisija za zaštitu okoline Gornjeg doma italijanskog parlamenta usvojila je zaključak kojim se traži ukidanje dijela zakona, usvojenog u avgustu 2012. godine, a kojim se dopuštaju bušenja u Jadranu, na više od 12 milja od obale, zbog traganja za naftom. Istražna bušenja izazvala su negativne reakcije svih italijanskih ekoloških organizacija, ali i ostalih zemalja jadranske regije, ali sa našeg dijela Jadrana nije bilo reakcija. Iako su političari u bivšoj italijanskoj vladi premijera Marija Montija predložili davanje čak 70 koncesija za istražna bušenja jadranskog dna, sada su se izjasnili protiv takve ekološke opasnosti. Tim prije što stručnjaci govore kako nafta, koja se nalazi u jadranskom podmorju, nije dovoljno kvalitetna za eksploataciju.

Naslov predstavlja rečenicu koja mi se urezala u pamćenje, a čuo sam je od jedne veoma uspješne i veoma pametne žene. To je bilo poslije mog povratka iz Amerike.

Sa relativno malo iskustva (oko 3 mjeseca) u ugostiteljstvu, otišao sam u Ameriku i tamo iskusio njihov pristup usluzi. Njihov pristup, u praksi se nije baš slagao sa mojim vidjenjem, ali se slagao u potpunosti duhom – usluga nije posluga. Osim toga, mislim da je njihovo ugostiteljstvo katastrofa.

Specifičnost ugostiteljstva je upravo u tome što za početničke pozicije – entry level, nije potrebna nikakva škola, osim možda dobrog vaspitanja i malo životnog iskustva – sve ostalo se može naučiti. Nisi ugostitelj ako nosiš četiri tanjira, ali bi ugostitelj, izmedju ostalog, trebao da zna da nosi četiri tanjira.

Često, dobro vaspitanje je opcionalno. Upravo u tome, leži i problem, veoma često se prelazi iz uslužnog karaktera posla, u jedan servilan, a to nije dobro. Postavite li se u situaciju da su osobe koje vam dolaze u “goste” bolje ili mnogo bolje od vas, odmah za sobom povlačite niz negativnih odlika:

Spašen devet puta                      

Nesrećni jedriličar je spašen devet puta u kratkom razdoblju i opisan od lokalnog lučkog kapetana kao veliki potrošač računa službi za spašavanje.

 Da li je to nešto u vazduhu, ili zaista budi romatiku, jedno je sugurno , da je Budva postalo omiljeno mjesto na našoj obali gdje mladi, ali i oni stariji vole da izgovore sudbonosno DA.

I dok Budva i dalje drži lidersku poziciju kao najomiljenija destinacija za odmor i u nju turisti dolaze da uživaju u lijepom moru, plažama, dobrom provodu, vide kulturno istorijske znamenitosti,  posjete brojna kulturno zabavna dešavanja, stidljivo je postala i prijestonica vjenčanja.

10 stvari za koje ne bi vjerovali da zaista postoje

Postoje mnogi prirodni fenomeni za koje slabo ko vjeruje da uopšte postoje. Od vaterenih tornada do svjetlećih gljiva, sve ove slike su potpuno stvarne i zaista zapanjujuće:

Šest grešaka koje pravimo prilikom uređenja doma

Ako planirate preuređenje doma ili tek jedne prostorije, pomoći će vam ovi korisni savjeti priznatih dizajnera

Fotografijom francuskog sela Turci promovišu vlastiti turizam           

Poznato francusko selo greškom se našlo u brošuri koja promoviše turističke vrijednosti i ljepote zapadne turske regije Manise, izvijestila je u srijedu novinarska agencija Dogan, napominjući da se radi o 'ortografskom nesporazumu'.

Luksuzni oldtajmeri bolje čuvaju vrijednost od zlata

 

Vrijednost klasičnih automobila marke “ferari”, “bugati” i “bentli” porasla je za 28 odsto od početka godine, premašivši tako vrijednost zlata, umjetničkih djela i luksuznih nekretnina u Londonu.

Šest najatraktivnijih gradova duhova na svijetu

 

Neki napušteni gradovi duhova su danas atrakcije, dok su neki opasni ili zabranjeni za posjete. Pogledajte neke od najfascinantnijih gradova duhova na svijetu:

Naslovna slika: rusko selo u Tudorovićima, ostale slike oddee.com, wikipedia, blog.impossibleliving.com

Najveća jahta na svijetu košta 468 miliona eura, a ima čak 50 soba

U svijetu ultrabogatih ovih se dana odvijala bitka za prevlast na moru, a ruski milijarder Roman Abramovič izvukao je kraći kraj i ostao bez titule vlasnika najveće jahte na svijetu. Naftno-čeličnog industrijaca, bivšeg guvernera Čukotke, pretekla je kraljevska familija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupivši jahtu Azzam, čak 17 metara dužu od Abramovičeve Eclipse, javlja časopis Yacht France.

Bio je to jak udarac jer na prvom mjestu liste stotinu najvećih jahti svijeta (iz tog časopisa) sad je Azzam, a Abramovičeva Eclipse je na drugome mjestu. Jahtu Azzam sagradili su Njemci, tačnije kompanija Lürssen, po narudžbi predsjednika UAE - Šeika Kalifa bin Zajed Al Nahjana. Abramovičeva jahta, proizvod također njemačke kompanije Blohm + Voss iz Hamburga, tri je godine bila najveća.

20 malih hotela širom svijeta po izboru AndrewHarper-a

 

Svake godine magazin Andrew Harper donosi listu najpopularnijih malih hotela širom svijeta. Kako se radi o respektabilnom magazinu donosimo vam ovogodišnji izbor.

Manje poznate stvari o Appleu

 

Apple je najavio nova dva iPhone-a. Neko ih je dočekao sa entuzijazmom, neko ravnodušno.

U svakom slučaju iskoristili smo priliku da vam donesemo manje poznate informacije o Apple kompaniji i detalje koje pokazuju njihovu fanatičnu pažnju za detaljima.

Sommelier (pravilno se čita i izgovara kao “somelije”) predstavlja osobu (najčešće u restoranu ili hotelu) specijalizovanu za rad sa vinima. Danas se kod nas sommelier-i, mogu naći u nekoliko vrhunskih restorana. U našem jeziku postoji izraz “vinonoša”, za koji ipak mislim da nije adekvatan, jer je sommelier mnogo više od nekoga ko samo “nosi vino”, ali ćemo o tome saznati nešto više kasnije.

Četiri grčke vile od kojih će vam zastati dah.

Iako postoji mnogo vila u Grčkoj sa pogledom od kojeg zastaje dah, bezbroj zdanja i zadivljujućih arhitektonskih rešenaj, koja sva obećavaju dane, nedelje i mjesece odmaranja i opuštanja, našli smo četiri u koje smo se zaljubili.

Red Bull Illume foto takmičenje 2013

 

Kako mi u Primorskim imamo sjajnu ekipu fotografa - saradnika, tako nam uvijek zapadnu za oko ovakva foto takmičenja. Naime Red Bull je pozvao fotografe iz cijelog svijeta da prilože slike vezane za ekstremne sportove. I 250 finalista je izabrano za ovo, treće izdanje Red Bull Illume Photo takmičenja. Pobjednik je izabran u Hong Kongu, a ovdje je naša selekcija fotografija, sa pobjedničkom fotografijom na dnu:

Dan i sat rođenja određuju karakter vašeg djeteta

 

Nije svejedno da li se vaše dijete rodilo u petak uveče ili u utorak ujutru. Saznajte kako dan i sat rođenja utiču na ličnost vašeg dijeteta, prepoznajte određene karatkeristike i poslušajte naše savjete…

Nepoštovanje brzinskih ograničenja u gradskom saobraćaju postalo je, nažalost, dio naše svakodnevice, ali Danci su spojili lijepo i korisno, i došli do riješenja da natjeraju vozače da uspore.

Umjesto saobraćajne policije i dosadnih znakova, vozači sada veću pažnju obraćaju na ograničenja brzina, pošto table sa propisanom brzinom drže seksepilne djevojke, pišu Vesti online.

Danci su na ovaj način uradili nemoguće - uticali su da vozači uspore i uživaju u sporoj vožnji, a imaju i šta da vide. A da su devojke uspješnije od saobraćajaca u tome, tu nema dileme. Možda stvarno ima nešto trulo u državi Danskoj, ali ovo sigurno nije to, štaviše!


Naši prijatelji sa sajta riders.me su nam poslali novi atraktivni video. Njihovi ciljevi su popularizacija aktivnog odmora, sportova u prirodi, zdravih stilova života i Crne Gore kao izuzetne destinacije za aktivni odmor. Ovoga puta fokus je na biciklizmu, a biciklista Josip Raičević je glavni junak. Njegoševim putem od Kotora preko Njeguša do Cetinja češće idu planinari. A za ovu priliku oni su krenuli odozgo naniže.

Šarmantni mali hotelčić Chick & Basic Ramblas Hotel 

 

Sa vremena na vrijeme pod tagom HotelDizajn ćemo predstavljati male hotele širom svijeta kao i na Jadranu kako bi prikazali kako drugi orginalnošću privlače goste.

Crna Gora kao mala Rusija

Crnu Goru tokom 2000-ih poplavio je val Rusa, tako velik da je postala poznata kao „Mala Rusija”, ali je splasnuo 2008. Kako žive Rusi u Crnoj Gori? Kako se snalaze njihova djeca, isplati li se biznis u „egzotičnom poslovnom okruženju” i kako im ide učenje značenja riječi „polako”?

10 Najvećih pljački dijamanata u istoriji

Da li je ekipa Pink Pantera napala ponovo prošlog vikenda? Internacionalna banda je uspjela da pobjegne sa 136 miliona vrijednim plijenom iz kanskog Carlton Intercontinental Hotel-a prošle nedjelje u jednoj od najvećih pljački ikad viđenih.

Dovoljno da nas pokrene da pregledamo spisak 10 najvećih pljački u skorom sjećanju:

Kako da lencuni ostanu suvi i osvježavajući sa malo bebi pudera ovog ljeta

Ovo je jedna od onih stvari u ljetu koje ne možemo podnijeti, da je prevruće u krevetu. I definitivno dovodi do dosta neprospavanih noćnih sati.

Jednostavno poprskajte malo bebi pudera po posteljini tačno kada zatežete i pripremate posteljinu (ili prije nego što se vi spremite za krevet).

Pitali smo bokeške domaćice i za druge savjete i evo šta su nam odale:

Top 10 najiritantnijih stvari koje konobari rade po lokalima

Činjenica je da je teško biti konobar. Plate su male, sati dugački, menadžer lošim potezima zna da rastjera goste i samim tim i sasječe moguće napojnice,  a i određeni gosti znaju biti posebno naporni. Sa druge strane, za one mušterije koji su zaista pristojni i prijatni, iritirajući konobar zna zaista upropastiti kafu ili doručak.

Lista je napravljena kombinujući nekoliko anketa po italijanskim turističkim sajtovima, a mogu se primjetiti po našim lokalima.

Iz perspektive jedne od najpoznatijih Norveških blogerki: Crnogorci najjači adut ove destinacije.

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti