Šta ste mogli vidjeti na sajmu nautike u Sautemptonu

Sa malo zakašnjenja vam donosimo izvještaj koji su brodovi plijenili pažnju na Sajmu nautike u Sautemptonu u Britaniji gdje je, između ostalog Adriatic Marinas predstavio svoj projekat Porto Montenegro.

Uprkos smanjenom broju kupaca organizatori su napravili dobar posao jer čak 29 plovila je imalo svijetsku premijeru. Na 2km dugačkom izložbenom prostoru marine, oko 120.000 posjetilaca je moglo vidjeti oko 1000 brodova. Tu su bili predstavljeni brodovi za svačiji džep – od brodica za 300 funti do super jahti vrijednih desetine miliona funti.

Evo šta izdvajamo:

 

southampton-boat-show.jpg

Multifunkcionalna jedrilica

Svjetsku premijeru je imala Beneteau Oceanis 38, jedrilica duga 11,5 m. Francuzi su je zamislili kao multifunkcionalno plovilo koje se lako može prilagoditi prema željama kupaca i biti day-sailer, weekender, cruiser. Osnovna cijena je 96.000 eura.

1_Beneteau_Oceanis_38.jpg

Ljubiteljima jedrenja s manje novca na računu bi mogla se svidjeti poljska jedrilica Wind Hunter 19, inače miljenik uredništva Primorskih, koju proizvodi firma Szkuner-Ket iz Gdanska. Novajlija iz Poljske dug je 5,8 i širok 2,2 m. Osmišljen je po uzoru na nekadašnje Bristol Channel kutere s kojima se roba iskrcavala ili ukrcavala na veće brodove pa se Poljaci s pravom nadaju kako će privući dosta kupaca u Velikoj Britaniji.

2_Wind_Hunter_19.jpg

Royal Edition jahta

Koncept manjih gabarita i cijene premijerno je predstavio holandski Linssen Yachts u obliku modela TNCS 42 AC. Ova Royal Edition jahta iz serije Classic Sturdy duga je 13,25 i široka 4,35 m. Trup joj je izrađen od čelika i prvenstveno je namijenjena ekonomičnim putovanjima s obzirom na to da joj za pogon služi jedan Volvo dizelaš od 150 konja.

Holandski 37 Pilot

Praktično ispod čekića firme North-Line Yachts je na sajam došao model 37 Pilot. Dizajn potpisuje Arthur Mursell iz TT Boat Designsa koji je ranije oblikovao Nelson motornjake. Izrađen je od plastike, dug je 12 i širok 3,85 m, u tank pitke vode mu stane 525 litara, dok je kapacitet spremnika goriva 1400l. U salonu U oblika ima 6 mjesta, sprijeda je postavljena raskošna kabina s francuskim krevetom, kao i kupatilo s tušem i električnim WC-om. North Line 37 Pilot ima jake motore – s dvije Volvo Pente od ukupno 660 KS doseže brzinu od 28 čvorova. S obzirom na to da je tek stigao iz škvera, cijena mu još nije formirana.

37_Pilot.jpg

No, zato se zna cijena jahte Princess 43 koja iznosi 390.000 funti (oko 465.300 eura). Jahte iz škvera u Plymouthu su oduvijek bile sinonim za luksuz i ljepotu, stoga njihove tri premijere na Southamptonu ne odstupaju od tog imidža.

4_Princess-43-Exterior.jpg

Novi gumenjaci

I u klasi gumenjaka je javnosti predstavljeno nekoliko modela. Brig je tako pokazao Eagle 480H dužine 4,8 m i širine 2,3 m. Na njemu je dosta rukohvata pa ga Brig reklamira kao sigurnijeg za putnike u odnosu na prethodni model 500. Puno duži (8,15 m) je novi gumenjak Stingher 800 GT Sport Black Carbon Edition.

BRIG_EAGLE_780.jpg

EAGLE500_4.jpg

Za komercijalne i sportske svrhe je namijenjen 10M Techno-Marine UK Commercial RIB. Dužina mu je 11,5 m, vrlo je stabilan i čak udovoljava strogim standardima za utrku Round Ireland Challenge. Cijenu od 149.000 eura doseže gumenjak Cobra 10.6 Nautique. Kao što se iz naziva vidi, dug je 10,6 m i ima tri konzole te široko sjedalo za putnike na krmi.

Katamarani

Nisu izostali ni noviteti u kategoriji katamarana. Svjetsku premijeru je imao katamaran Dazcat 1195 dužine 12 m.

Dazcat_1195_.jpg

 

Gemini Catamarans iz SAD je u sklopu evropske premijere pokazao Gemini Legacy 35 od 10,77 m dužine čiji je gaz 0,86 m, a širina 4,27 m, što znači da smije ploviti i po kanalima EU. Cijena Legacya 35 u SAD je 225.000 dolara (166.000 eura), ali će u Evropi biti nešto skuplji.

Gemini_Legacy_35_.jpg

VEZANE VIJESTI: Porto na sajmovima nautike

Linssen.jpg

 

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti