Muzička radionica Katarine Pejak u Budvi

Kantautorka Katarina Pejak održaće muzičku radionicu u ponedeljak, 28.09, u budvanskoj Modernoj galeriji. Radionica će početi u 19 časova, trajaće 45 minuta i ograničena je na samo 10 polaznika (prijave u inbox organizatora NVO Agora  ili na mejl:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

Od ponedjeljka restriktivne mjere!

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je  na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) i više opštinskih kriznih štabova da od ponedjeljka počne primjena novih restriktivnih epidemioloških mjera zavisno od epidemiološke situacije u svakoj od lokalnih samouprava.
 
Prema metodologiji IJZ, koju je danas usvojilo NKT, osnova za donošenje odluka o restriktivnim mjerama zasnivaće se na praćenju stopa četrnaestodnevne kumulativne incidencije (KI). Ova stopa i njeno kretanje, koja u epidemiologiji predstavlja mjeru rizika obolijevanja, dobija se podjelom broja novih slučajeva infekcije koronavirusom brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava na 100.000 stanovnika.
 
U lokalnim samoupravama u kojima je 14-o dnevna stopa:
 
1.  Manja od 400: nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera.
 
2.  Između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:
 
a. Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
 
b. Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe; i
 
c. Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.
 
3.  Između 800 i 1.199 uz važeće mjere:
 
a. Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
 
b. Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.
 
4.  Veća od 1.200 uz važeće mjere:
 
a. Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
 
b. Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
 
c. Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.
 
Stopu KI utvrđuje IJZ i objavljuje na svom Internet sajtu i to jednom sedmično, subotom prije podne. Primjena restrikcija zavisno od utvrđene stope KI, počinje trećeg dana od utvrđene stope KI odnosno ponedeljkom u 00:00 sati.
 
Odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi se po automatizmu svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa dok se analiza pooštravanja mjera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa.
 
(U prilogu je lista 14-odnevne KI. Konačnu listu za ovu sedmicu, koja će uključiti i današnje podatke, objaviće IJZ sjutra ujutro.)
 
Prema trenutnim podacima, koji ne obuhvataju novooboljele koji će biti otkriveni do kraja današnjeg dana, najoštrije mjere od ponedjeljka počinju da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici.
 
Početak školske godine
 
Razmatrajući epidemiološku situaciju i uslove za predstojeći početak školske godine Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je zadužilo Ministarstvo prosvjete da intenzivira aktivnosti i da do ponedjeljka (28. septembra 2020.) sagleda i utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima početka školske godine.
 
Nadležni inspekcijski organi, prije svega Sanitarno-zdravstvena inspekcija, zaduženi su da do početka školske godine izvrše nadzor ispunjenosti uslova za redovno pogađanje nastave u kontekstu poštovanja epidemioloških mjera.
 
Sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa među djecom i đacima NKT je odlučilo da izmijeni odgovarajuću naredbu tako da obaveza nošenja zaštitnih maski važi za djecu stariju od pet godina.
 
Inspekcijski organi da pomno kontrolišu poštovanje mjera
 
Inspekcijski organi, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, još jednom su pozvano da dosljedno i u kontinuitetu nadziru sprovođenje važećih epidemioloških mjera i da o rezultatima kontrola redovno izvještavaju javnost.
 
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je predložilo da Ministarstvo zdravlja donese odluku o novčanoj nagradi zaposlenih u zdravstvu koji rade sa COVID-19 pacijentima.

Ogradjivanje pješčanih dina na plaži Saranda

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je u subotu 19. septembra 2020. godine uvelo u posao izabranog izvođača radova "Grand Design" d.o.o. iz Podgorice i time započelo novu fazu ograđivanja pojasa pješčanih dina radi zaštite ovog jedinstvenog prostora, značajnog kao staništa zaštićene halofitne vegetacije.

Ovom fazom radova obuhvaćeno je postavljanje drvene ograde u dužini od 540 metara i pasarele za pristup  radi zaštite i rehabilitacije dina na plaži "Saranda" . Radovi podrazumjevaju i zamjenu dotrajale ograde u dužini od 1560 metara kojom je ranije zaštićena dina na plaži  "Pacha", te postavljanje 4 informativne table sa informacijama o važnosti zaštite dina.Ukupna vrijednost radova iznosi 36.606,12 eura, a predviđeni rok izvršenja radova je 60 dana. Za potrebe izvođenja ovih radova Agencija za zaštitu prirode i životne sredine izdala je dozvolu i uslove zaštite prirode,  a za realizaciju ovoga posla korišćeni su pozitivni primjeri i iskustva iz inostranstva (Italija).

Potsjećamo da je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom 2015. godine započelo faznu realizaciju zaštite pješčanih dina na Velikoj plaži kroz ograđivanje pojasa dina uz plažu i trasiranje puteva i prolaza do plaža, kako bi se spriječilo nekotrolisano uništavanje i ravnanje dina, probijanje prolaza i parkiranje vozila na dinama.U junu 2020. godine uspješno je završena i prva rehabilitacije pješčane dine u zaleđu plaže "EVROPA", koju je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom realizovalo u okviru projekta WELCOME, koji se finansira iz Programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru.Ovaj pilot projekat, čija realizacija je trajala 6 mjeseci i za koji su, pored izvođača radova bili angažovani i botaničari, biolozi, arhitekte, umjetnici i nevladine organizacije  obuhvatio je rehabilitaciju i biološku restauraciju pješčanih dina kroz nasipanje pijeska, obnavljanje specifične flore koja prirodno nastanjuje ovo područje i postavljanje zaštitnih konstrukcija koje doprinose prirodnom formiranju dina . Pored navedenog završeno je postavljanje zaštitnih konstrukcija za očuvanje pješčanih dina (drvenih ograda i pasarele), postavljanje umjetničkih instalacija izrađenih od prirodnog i obrađenog drveta sakupljenog tokom akcija čišćenja plaža i opremanje područja informativno-edukativnim tablama, klupama i kantama za otpatke.

Za samo 16 sati Exitov InfinitX na tvrđavu Mogren kod Budve doveo 700.000 ljudi!

InfinitX, Exitov novi projekat, sa velikim uspjehom lansiran je sinoć strimom ekskluzivnog nastupa techno kraljice Charlotte de Witte sa tvrđave Mogren. Upravo sa stare austrougarske tvrđave, sa koje se pruža fantastičan pogled na Jadransko more i budvansku obalu, belgijska superzvezda pustila je u život svoj novi EP “Rave On Time” i pokrenula veliku globalnu žurku. Zadivljujuće kadrove ovog dinamičnog seta u savršenom kontrastu sa vatreno narandžastim nebom, za samo 16 sati na društvenim mrežama i online video servisima, pogledalo je nevjerovatnih 700.000 ljudi, dok se očekuje da će ova brojka u narednim sedmicama biti višemilionska! Publika sa svih kontinenata i preko stotinu zemalja, pokazala je oduševljenost kako Charlottinom muzikom i pojavom, tako i prirodnim ljepotama Crne Gore. “I feel like dancing there along with beautiful nature surroundings!” jedan je od čak 16.000 komentara koji idealno sumira oduševljenost fanova i direktno ispunjava glavnu misiju InfinitX-a koji će, u skladu s globalnim trendovima u promociji destinacija spajati najveća muzička imena sa najlepšim lokacijama širom svijeta. S obzirom na fantastične reakcije na nastup, o čemu svjedoči i više od 30.000 lajkova i izuzetnu popularnost koju Charlotte de Witte uživa na društvenim mrežama, očekuje se da će postavljeni cilj od milion gledalaca biti postignut već tokom ovog vikenda!

 

InfinitX presents Charlotte de Witte 'New Form' III: Rave On Time:

https://www.facebook.com/120785061266604/videos/988662504940586/

 

Charlottin nastup bio je ujedno i uvod u drugu nedjelju emitovanja nastupa sa Exitovog Life Stream-a, koji je do sada pratilo čak 2.5 miliona ljudi širom svijeta! Nakon Charlottinog seta publika je mogla uživati u nastupima Marcela Dettmanna i Tijane T snimljenim na Petrovaradinskoj tvrđavi. Petak veče rezervisano je za nastupe hitmejkera Mahmuta Orhana koji će biti emitovan u 20:20, zatim legendarnog Paul Van Dyka sa početkom u 21:35, domaćeg dua Vantiz u 22:45, te Lady Lee u 23:35. Sa velikim nestrpljenjem online publika očekuje snimke nastupa tehno magova Adama Beyera u 20:20 i Ben Klocka u 21:50, kao i nastup zvijezde Ece Ekren u 23:50, koji će biti emitovani sutra. U nedjelju 27. septembradrugi striming vikend zatvoriće svojim nastupima Satori live sa početkom u 20:20Hot Since 82u 21:35 i Kristijan Molnar u specijalnom b2b izdanju sa After Affair u 23:35. Svi strimovi moći će da se prate na zvaničnom sajtuYou Tube kanalu i fejsbuk stranici EXIT festivala, kao i na sajtu Life Stream-a.

 

Kao integralni dio snimaka svih nastupa emitovaće se video materijali i poruke koje govore o misiji Life Stream-a i radu Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija. Takođe biće predstavljene i brojne kulturne i turističke znamenitosti Novog Sada i Srbije. Tokom Life Stream-a biće moguće donirati direktno Svjetskom programu za hranu putem njihovih zvaničnih stranica. 

Life Stream projekat predstavljen je prošle godine pilot izdanjem na Amsterdam Dance Event-u i zajedno sa Zelenom R:Evolucijom je najveći ekološki poduhvat Exita do sada. Partnerstvom sa Svetskim programom za hranu Ujedinjenih nacija Life Stream je ušao u novu fazu i višestruko proširio opseg svog djelovanja, u kojem se pored zaštite okoline, ističe i problem okončanja ekstremne gladi za milione ljudi širom svijeta. Hitna reakcija potrebna je zbog činjenice da će pandemija prije kraja 2020. dovesti čak 270 miliona ljudi u problem ekstremne gladi, što je povećanje od velikih 80 odsto u odnosu na godinu ranije.

MEDITERANSKI DAN OBALE 2020. GODINE

Mediteranski Dan Obale se, u organizaciji Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih Nacija (UN Environment) i Mediteranskog akcionog plana (MAP), obilježava 25. septembra u zemljama Mediterana, aktivnostima koje imaju za cilj informisanje i podizanje svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa čiji održivi razvoj predstavlja najaktuelniji izazov na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Već tradicionalno, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je pripremilo edukativno-propagandni poster o zaštiti i očuvanju životne sredine i njenog biodiverziteta. Ove godine, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Univerzitetom Crne Gore-Institut za biologiju mora, a u okviru GEF Adriatic projekta, pripremljen je poster o koralnim zajednicama. Ovom prilikom posebna pažnja usmjerena je na Zlatni koral (lat. Savalia savaglia), vrstu koja je zaštićena međunarodnim i nacionalnim propisima, a čije najveće populacije su zabilježene na lokacijama Sopot i Dražin vrt u Bokokotorskom zalivu. Nakon izrade, promotivno edukativni poster biće distribuiran institucijama, te osnovnim i srednjim školama širom Crne Gore.

Zbog pandemije COVID-19, ove godine će Centralna proslava Mediteranskog Dana Obale, biti upriličena virtuelno. Regionalni centar za prioritetne aktivnosti iz Spilta (PAP/RAC) je u saradnji sa Jedinicom za koordinaciju MAP-a i INFO/RAC pripremio posebno web mjesto posvećeno ovogodišnjem Danu obale.


Pregledi pacijenata sa simptomima COVID-19 u domovima zdravlja

Svi domovi zdravlja u Crnoj Gori opremljeni su i kadrovski i tehnički i u punom kapacitetu obavljaju u COVID ambulantama preglede pacijenata sa simptomima infekcije koronavirusom što potvrđuje i činjenica da je juče u domovima zdravlja širom države pregledano više od dvije i po hiljade pacijenata. Krizni medicinski štab stoga poziva građane da se, u cilju rasterećivanja opštih bolnica i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u svim slučajevima sumnje na infekciju koronavirusom javljaju i to pravovremeno na preglede u domove zdravlja. COVID timovi u domovima zdravlja donose nakon svakog pregleda odluku o tome da li se pacijent upućuje u bolnicu ili na kućno liječenje.
 
Šef Kriznog medicinskog štaba dr Nermin Abdić i direktor Doma zdravlja Podgorica Doc dr Nebojša Kavarić danas su na sastanku sa direktorima domova zdravlja iz cijele Crne Gore konstatovali visok nivo primarne zdravstvene zaštite i dogovorili još tješnju saradnju domova zdravlja sa bolnicama i KCCG kako ne bi dolazilo do preklapanja pregleda.
 
Posebno je istaknut kvalitetan i posvećen rad pedijatara što je rezultiralo, između ostalog, i niskim nivoom infekcije među djecom.
 
Radi rasterećivanja domova zdravlja suspendovani su do daljeg konsultativni specijalistički pregledi koji su obavljani u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

TQ Plaza mjesto za sve generacije.

U srcu Budve, Mediteranskoj 53 nalazi se šoping centar Tq Plaza, u kojem su mjesto pronašle sve generacije. TQ Plaza vam nudi mogućnost da dan provedete u šetnji i kupovini u nekim od mnogobrojnih maloprodajnih objekata, u kojem možete pronaći proizvode najpoznatijih svjetskih brendova, sportski pogram, kozmetiku, aksesoare, nakit i dječiji program.
Ukoliko Vam se samo odmara, TQ Plaza u svom kompleksu sadrži i bioskopsku salu, gdje možete provesti vrijeme zabavljajući se uz najpoznatije strane i domaće filmske hitove. Na II spratu nalazi se vrhunski opremljena teretana, koja će Vas držati u formi dok god se nalazite i provodite vrijeme u crnogorskoj prestonici turizma.
Tq Plaza smještena je na samo jedan minut hoda od obale „Slovenska plaža“ i 5 minuta hoda od Starog grada Budve. Kompleks se sastoji od stambenog dijela, kancelarijskog prostora, šoping centra sa bioskopom i apart-hotela sa 4 zvjezdice.
Dječije manifestacije i programi zauzimaju centralno mjesto organizacije,te ne čudi što je TQ Plaza jedno od omiljenih destinacija za najmlađe.
Mediteranska 53, šoping centar TQ Plaza, za ugodan boravak, ostanak i povratak.
TQ Plaza je pravo mjesto za Vaše savršeno vrijeme.