Slave arhitektonske promašaje: U Kini se bira najružnija građevina godine

Posljednjih 11 godina web stranica archcy.com organizuje takmičenje za najružnija građevinska zdanja na području Kine, a kojih, zahvaljujući eksperimentima međunarodnih arhitekata, ima napretek. Ove godine u konkurenciji je 87 građevina, uključujući crkvu u obliku violine i hotel u obliku čudovišne babuške.

Kina je godinama bila eksperimentalno tlo za ambiciozne domaće i međunarodne arhitekte, s mješovitim rezultatima. U Pekingu postoji zgrada nacionalne televizije koju je dizajnirao holandski arhitekta Rem Koolhaas, a koju kineski korisnici društvenih mreža nazivaju "velikim pantalonama" jer izgleda kao par nogu.

U nedovršenom tematskom parku Hebei, čudna zgrada koja miješa istok i zapad ima jednu polovinu koja izgleda kao kineski hram, a drugu kao američki Capitol Hill.

Među ovogodišnjim pretendentima je i stakleni most "Dobrodošli u pakao", koji povezuje dvije planine u Sechuanu s dva masivna kipa ljudi u tradicionalnoj odjeći na krajevima i ogromnu kapiju u parku Yunnan koja kopira Trijumfalnu kapiju u Parizu.

Organizator takmičenja rekao je da je svrha glasanja potaknuti razmišljanje o ljepoti i ružnoći arhitekture i promovisati društvenu odgovornost arhitekata. Web stranica se udružila s nekim od najvećih kineskih kritičara arhitekture i kompanija.

Ovogodišnje takmičenje dolazi nakon što centralna vlada nalaže sve više propisa o arhitekturi. U aprilu je nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) zabranila izgradnju "ružnih zgrada".

Pekinško tijelo za ekonomsko planiranje pozvalo je lokalne vlasti da osiguraju da zgrade budu "prikladne, ekonomične, zelene i ugodne za oči", iako nisu precizirali šta bi se moglo smatrati "ružnom" arhitekturom.

Ovo nije prvi put da su vlasti pokušale donijeti "pravilnik" kako bi zgrade trebale izgledati u Kini. Prema Global Timesu, kinesko ministarstvo stanovanja i urbano-ruralnog razvoja udružilo se prošle godine s NDRC-om kako bi izdalo dokument u kojem se pojašnjava kako dodatno ojačati upravljanje arhitekturom u kineskim gradovima. Zaključili su da su velike zgrade čudnog stila "gubljenje resursa".

Službena intervencija izazvala je dodatnu znatiželju među kineskim korisnicima interneta. Na Weibu je hashtag #BanningUglyArchitecture pregledan 170 miliona puta. Korisnici su također dijelili fotografije onih koje smatraju "neprivlačnim zgradama" širom zemlje.

Među njima su studenti prestižnog univerziteta Zhejiang u istočnoj Kini. Žalili su se na ogromnu južnu kapiju univerziteta, koja je izgrađena donacijama bivših studenata.

Kapija se sastoji od šest stubova i pet lukova. Studenti kažu da vrata ne odgovaraju svrsi i glasali su da ovo bude "najružnije" ovogodišnje arhitektonsko ostvarenje. Do sada je kapija privukla 8.739 glasova i nalazi se na vrhu ovogodišnje najružnije građevinske liste.

Izvor: klix.ba

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti