Služi kao DJ kabina: Čuveni jugoslovenski crveni kiosk postavljen na Times Square u New Yorku

Kultni jugoslovenski kiosk K67, poznatog slovenačkog arhitekte i dizajnera Saše Mächtiga, početkom prethodnog mjeseca osvanuo je na njujorškom Times Squareu. Kiosk je postavljen u okviru projekta "Times Square Transmissions 2021" i korišten je kao DJ kabina za puštanje muzike.

Čuvena "crvena kutija" koja se nalazi na aveniji Broadway između 45. i 46. ulice, jedno je od obilježja jugoslavenskog industrijskog dizajna. Modularni dizajn i struktura od čelika, stakla i fiberglasa predstavljao je jedan od rijetkih eksperimentalnih projekata 60-ih godina koji su doživjeli proizvodnju. Kiosk K67 je za vrijeme Jugoslavije bio nezaobilazan prizor, a u njemu su se nalazile trafike, biletarnice, a ponekad prodavali i hot-dogovi.

Godine 1999. je zaustavljena proizvodnja kioska, a do tada je proizvedeno oko 7.500 primjeraka. Iako je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD.

Jedinstveni i inovativni dizajn zapeo je za oko i stručnjacima iz industrije izvan socijalističke Jugoslavije. Godine 1970. dovršeni prototip predstavljen je u Dizajnu (utjecajan časopis o arhitekturi u to vrijeme), a vrlo brzo je kiosk dodan kolekciji Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, gdje se čuva i danas.

U mjesecu maju, Internet radijska stanica Greenpointa, The Lot Radio, promijenivši svoju lokaciju organizirala je grupu DJ-eva da izvode muziku uživo sa Times Squarea.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti