Uvedene nove mjere: U Veneciji zabranjene velike grupe turista i korištenje megafona

Prema novim pravilima, u Veneciji su turističke grupe ograničene na 25 ljudi, dok je korištenje megafona zabranjeno, javlja BBC, a prenosi klix.ba.

Mjere su uvedene kako bi se ograničio uticaj prekomjernog turizma u italijanskom gradu, čiji ga kanali u istorijskom kvartu čine jednim od najposjećenijih u Evropi. Venecija je uvela i dnevnu ulaznicu u grad ranije ove godine, koja košta pet eura i to nakon što je 2021. godine zabranjeno pristajanje kruzera.

Prekomjerni turizam se smatra jednim od najvažnijih pitanja za Veneciju, u kojoj živi 250.000 ljudi, no 2019. je ovaj grad posjetilo više od 13 miliona ljudi. Od tada je broj turista opao, no očekuje se da će nadmašiti predpandemijske nivoe u narednim godinama.

Venecija je doživjela egzodus lokalnog stanovništva zbog straha da bi turisti mogli preplaviti ostrvski grad. Udruženje Ocio, koje prati stanovanje u gradu, u nedavnom istraživanju je ustanovilo da istorijska četvrt ima 49.000 kreveta za turiste, što je više nego dvostruko u odnosu na raspoložive za stanovnike.

Promjene turističkih pravila uslijedile su nakon što su stručnjaci UNESCO-a prošle godine upozorili da bi Venecija mogla biti dodana na listu ugroženih mjesta svjetske baštine, jer uticaj klimatskih promjena i masovnog turizma prijete da izazovu nepovratne promjene.

UNESCO to na kraju nije učinio jer je prepoznao pokušaje rješavanja problema ostrva putem sistema protiv poplave i mjera za smanjenje uticaja masovnog turizma.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti