Manje poznate stvari o Appleu

Manje poznate stvari o Appleu

 

Apple je najavio nova dva iPhone-a. Neko ih je dočekao sa entuzijazmom, neko ravnodušno.

U svakom slučaju iskoristili smo priliku da vam donesemo manje poznate informacije o Apple kompaniji i detalje koje pokazuju njihovu fanatičnu pažnju za detaljima.

 

 

Prvi iPhone je proizveden davne 1983. godine. Ok, prvi iPhone nije bio mobilan, bio je standardni fiksni telefon sa ekranom i malom olovkom. Interesantno je da je da ovaj koncept više podsjeća na iPad sa opcijom telefona nego na današnji iTelefon.

iphone-1983-560x405.jpg

 

Film 2001: Odiseja u svemiru je dao inspiraciju za ime iPoda. Kada su se davali predlozi za ime, jedan od slobodnih agenata koji su bili pozvani da predlože svoje rješenje ga je uporedio sa vozilom EVA Pod iz pomenutog filma. Naravno kompanija je samo dodala slovo i ispred imena, kao svojevrsan trademark.

first_generation_ipod-560x373.jpg

 

 

Pametni ventilatori: Kada započneš program koji na neki način bilježi glas (interni program za diktiranje teksta, skype isl.) na novim Mac laptopovima, automatski se usporavaju ventilatori, kako bi se bolje čuo tvoj glas.

smart-fan-when-engaging-the-voice-dictation-feature-on-new-mac-laptops-apple-automatically-slows-the-internal-fan-speed-to-better-hear-your-voice.jpg

 

Svijetlo koje diše: patent iz 2002ge godine, Apple je napravio svijetlo – indikator za laptop, kad je zatvoren da imititira ritam disanja, za šta psiholozi kažu da pravi efekat kod vlasnika kao da je živo biće.

a-breathing-sleep-light-apple-has-a-patent-dating-back-to-2002-for-a-breathing-status-led-indicator-apple-has-a-patent-on-the-blinking-effect-of-the-sleep-mode-indicator-that-mimics-the-rhythm-of-breathing-which-is-psychologically-appealing.jpg

 

Virtuelna refleksija:  dugme na slajderu za jačinu zvuka na iPhone muzičkom plejeru mijenja refleksiju kako pomjeraš telefon i stvara efekeat kao da je od pravog aluminijuma napravljen.

virtual-reflections-if-you-pull-up-your-iphones-music-app-and-start-playing-a-song-take-a-look-at-the-shiny-knob-on-the-volume-slider-the-reflection-on-the-knob-subtly-changes-as-you-tilt-your-phone.jpg

 

Prva digitalna kamera na svijetu je napravljena od strane Apple-a. Apple je proizveo prvu digitalnu kameru davne 94te i nazvao je Apple QuickTake 100. Imala je cijeli megapiksel i mogućnost da snimi čak 8 fotografija koje je korisnik mogao kablom da poveže sa kompjuterom. Tada je to bilo fantastično.

Apple-QuickTake-100-1994-560x397.jpg

 

Sakriveni magneti: prije nego što je Apple imlementirao svoje iSight kamere unutar iMac kućišta, stari iMacovi su imali skrivene magnete na vrhu kućišta koji bi usidrili njihovu spoljnu kameru savršeno na vrhu kućišta, kao da je zašarafljena. Takođe, imali su magnete i sa strane na koje se mogao zalijepiti daljinski od kompjutera, bez potrebe za kukicama, ili bilo čim što bi narušavalo savršenu liniju.

1.jpg

 

Lako otvaranje: svaki laptop je dizajniran tako da se može otvoriti jednim prstom. Izbalansiranog težišta, da se ne pridržava drugom rukom, da ne moraš da povlačiš neku kvačica. Što je Apple i potencirao u svojim reklamama.

macbook_air_open_finger.jpg

 

Prvi logo kompanije je imao sliku Isak Njutna. Istina samo jednu godinu - 1976. Istorijat razvoja logoa:

evo_apple_logo.png

 

  izvori: wtfjeans i business insider

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti