Znate li da ove tri evropske zemlje možete posjetiti u tri sekunde?

Ukoliko želite posjetiti što više zemalja, jedno mjesto u Evropi omogućit će vam da tehnički budete u tri zemlje odjednom. Premda se ne radi o jedinoj tački u svijetu gdje se sijeku tri državne granice, radi se o najsjevernijoj međunarodnoj tromeđi.

Magazin Travel and Leisure navodi da neposredno izvan Kirune, najsjevernijeg grada u Švedskoj, putnici mogu doći do malog sela Kilpisjärvi. Tamo mogu krenuti u planinarenje do Treriksröseta, tačke gdje se ukrštaju Švedska, Finska i Norveška.

Tamo putnici , kako prenosi klix.ba, mogu prošetati malom drvenom stazom do spomenika od kamenja koju su 1897. prvi postavili i Rusi i Norvežani kako bi označili granicu. (U to vrijeme, dio Finske bio je u vlasništvu Rusije.) Zamijenjen je novim kamenjem 1926. Kada stignete tamo, u suštini ćete posjetiti tri zemlje odjednom.

Ipak, doći do ove tačke nije baš lak podvig. Kako je objašnjeno na turističkom sajtu Kirune , putnici kada stignu u Kilpisjärvi, mogu izabrati da pješače 11 kilometara do klanca. Ako izaberu ovaj pomalo naporan put bit će nagrađeni šetnjom kroz Mallu, najstariji finski nacionalni park.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti