Sedam najstrašnijih lica iz morskih dubina

1. Sjekirica (Argyropelecus hemigymnus), dubinska riba koštunjača iz por. sjekirica, s teleskopskim očima i svijetlećim organima (fotofori), Ime je dobila potpuno zasluženo, jer oštre ivice tijela, neodoljivo nalikuju na sjekiru. Živi i u Jadranu.

ocean-creatures-hatchetfish-transparent.jpg

ocean-creatures-hatchetfish.jpg

ocean-creatures-hatchetfish-close.jpg

2. U našem jeziku na žalost ne postoji naziv za ovu vrstu. Stručno ih zovu Psychrolutes marcidus, a na engleskom jeziku 'blobfish'. Naći ćete ih na velikim dubinama do jednog kilometra uz obale Australije i Tasmanije.

ocean-creatures-blobfish.jpg

Meso im je želatinasto, tek nešto malo gušće od mora što im omogućava plutanje iznad morskog dna. Na plivanje, prema tome, ne moraju trošiti energiju, a slična je situacija i kod hranjenja. Umjesto da aktivno sudjeluju u lovu, one leže i čekaju da nešto jestivo prođe kraj njih.

ocean-creatures-blobfish-held.jpg

ocean-creatures-blobfish-pair.jpg

3. Riba zmijozub 'anoplogaster cornuta' je morski ekvivavelent pitbulu, najviše zbog nesrazmjernog odnosa vilice i tijela. Živi na dubinama od 5300 m.

ocean-creatures-fangtooth-fancy.jpg

Dugačka je samo 15-tak cm i ima ogromne zube. Iako izgleda strašno, njene lovačke sposobnosti su prilično benigne, što znači da, zbog slabog vida, plijen praktično treba da udari u nju, da bi bio ulovljen.

ocean-creatures-fangtooth-fish-close.jpg

ocean-creatures-fangtooth-mouth.jpg

4. Na trpovima nisu vidljive bodlje, ali se u njihovoj koži nalaze brojne vapnene pločice (osikule) različitih oblika. Imaju dobro razvijen mišićni sistem koji im omogućava veliku savitljivost. Većina se hrani suspendiranim česticama pomoću lovki koje se nalaze oko usnog otvora.

ocean-creatures-sea-cucumber-giant.jpg

Neke vrste nemaju lovke već pužu po morskom dnu i kao usisavači skupljaju i probavljaju organske čestice iz pijeska i mulja. Kada su napadnute, kako bi zavarale predatora, pojedine vrste trpova mogu izbaciti želudac ili ljepljive žljezdane organe koje vrlo brzo regeneriraju. Neke vrste su jestive, ali je profesionalan izlov svih vrsta trpova u Jadranu zakonom zabranjen. U Jadranu je poznato 37 vrsta. Sve vrste prisutne u Jadranu su zakonom zaštićene.

ocean-creatures-sea-cucumber-standing.jpg

5. O goblin ajkuli smo već pričali ovdje, ali je ne možemo zaobići u ovom članku:

ocean-creatures-goblin-shark.jpg

ocean-creatures-goblin-shark-flesh.jpg

6. Riba pecač iz dubokog mora, poznata i kao melanocetus johnsoni, predstavlja ribu grotesknog izgleda koju živi u ekstremnim dubinama okeana.

ocean-creatures-angler-fish-bright.jpg

Njeno okruglo tijelo podsjeca na košarkašku loptu i zaista izgleda kao da bi mogla lako progutati jednu. Ona ima velika usta s oštrim zubima sličnim zubima zmija otrovnica. Njen izgled joj je pomogao da dobije i drugo ime – crni djavo. Uprkos svom opasnom izgledu ova riba može dostići najveću dužinu od 12 centimetara. Kao i mnoge ribe iz morskih dubina iako i ova riba koristi svoje tijelo da bi privukla svoj plijen. Muški primjerak dostiže veličinu čovječjeg kažiprsta i koristi male zube da bi se prikačio za ženku. Jednom kada se prikači njegovi krvni sudovi se spajaju za ženkinim i on će nastaviti živjeti tako čitav svoj život kao parazit, uzimajuci sve hranjive sastojke iz njenog tijela.

ocean-creatures-angler-fish-live.jpg

ocean-creatures-angler-fish-front.jpg

7. Vampirska lignja, poznata naučnicima kao vampyroteuthis infernalis, izgleda kao neko biće koje je došlo iz filmova naučne fantastike. Lignja ima velike peraje duž tijela koje liče na uši. Ima veoma želalinasto tijelo i više liči na meduzu nego na lignju.

vampire-squid-found-to-eat-marine-snow-green-side_59704_600x450.jpg

Vampirska lignja ima najveće oči u odnosu na tijelo od svih poznatih životinja. Iako je relativno mala, naraste do veličine od 15 centimetara, ima oči koje se veličine očiju većeg psa. Tijelo ove lignje je prekriveno organima koji emituju svjetlo, odnosno specijalnim fotoćelijama fotoforama. Ovo daje lignji jedinstvenu osobinu da se može “upaliti” ili “ugasiti” kada god to želi. Kada su ćelije ugašene lignja je potpuno nevidljiva u tamnim vodama u kojima živi. Inače, živi na dubini od 1.000 metara. Može plivati veoma brzo za želatinsku životinju. Dostiže brzinu od dvije tjelesne dužine po sekundu i može ubrzati do ove brzine za pet sekundi.

o_animales_poco_comunes_62.jpg

 

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti