Godina iza nas: druga polovina

Pošto smo obradili prvih šest mjeseci događaja u našem gradu, evo i sumiranja utisaka za drugu polovinu, do danas. Tužbe, ubistva, fešte, parade, donošenja i poništavanja opštinskih odluka, građevinske dozvole i budžeti za narednu godinu samo su dio miljea koji je krasio ovu godinu. Pročitajte:

JUL

-  Nakon pune četiri decenije od prvog osnivanja i deceniju od gašenja, „Primorske novine“ ponovo među Budvanima.

Portal „Primorske novine“ je 13og jula vratio u etar gradske priče, kulturu i običaje ovog podneblja.

 

-  Kandidat budvanske vlasti DPS-SDP-LP Lazar Rađenović izabran je većinom od čak 19 odborničkih glasova, dva više nego što broji ta vladajuća koalicija. Kandidat  demokratskog fronta  Božidar Vujičić dobio je deset glasova , dok su dva listića bila nevažeća. Ubrzo , usleđuje raspad opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore, nakon što su iz te partije isključena dva odbornika, zbog sumnje da su glasala za Rađenovića.

 

- Budvu je potresla još jedna brutalna likvidacija. Naočigled više do 200 posjetilaca popularnog šanka pored starogradskih bedema, sat nakon ponoći ubijen je Pančevac  Miloš Vidaković (29). Inspektori su desetak dana kasnije ispred hotela Avale uhapsili Miloša Delibašića, za koga se sumnja da je učestvovao u ubistvu.

 

- Prva gej parada u Crnoj Gori, koja je u organizaciji LGBT Foruma progres, uz podršku Vlade, održana u Budvi, ostala je u sijenci, višečasovnih provokacija i otvorenih napada više stotina protivnika ove manifestacije, koji su prijetili u jednom trenutku da izmaknu kontroli..

A u svijet su poslate ni malo lijepe slike iz metropole crnogorskog turizma u jeku letnje sezone. Grada u kome boravi  više od 50 hiljada turista, bio je pod policijskom opsadom, korodnima specijalaca koji su pod punom ratnom opremom, uspjele da razbiju grupe razjarenih navijača, jer su tenzije u gradu u prijetile da eskaliraju u otvoreni sukob.

IMG_0620.jpg

 

- Opština sprovela svoje prinudno rješenje o naplati duga kompaniji „Fab lajv“ na ime komunalija u iznosu od 6.5 miliona eura, zaplijenivši 17 apartmana  sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2.100 kvadrata stambeno poslovnog prostora u njihovom poslovno–apartmanskom kompleksu „Tre cane“ kod Jadranskog sajma.

 

AVGUST

- Riješena misterija pronađenog leša ruskog državljana S.S. (47)  u apartmanima u Veljim Vinogradima. Nakon što su stigli nalazi obdukcije da je Rus ubijen, a i dokazi iz Forenzičkog centra, inspektori kriminalističke policije Budve, u velikoj akciji uhapsili srpske državljene Živko Vasiljevića (20) iz Šida i Aleksandra Glavaševića (20) iz Novog Sada, koji su zadavili i opljačkali nesrećnog turistu. Iako je punih 20 dana, od kada je beživotno tijelo Rusa iz Sankt Peterburga  pronađeno u njegovoj iznajmljenoj sobi vile u budvanskom naselju, policija je u jednoj od najkonspirativnijih akcija, uporedo pratila ubice, izčekujući dokaze iz Forezničkog centra, kako bi potvrdili svoje sumnje.

 

- Vlasnik polovine hotela i restorana „Jadranska straža“ u Starom gradu Vladimir Kuznjecov, podnio je prijavu budvanskoj policiji protiv Nikšićanina Miloša Burića zbog, kako navodi, nezakonite kupovine preostalog dijela ove atraktivne nekretnine od ruskih državljanki Olge Lopuhine i njene ćerke Svetlane Ulijanove. Jadranska straža koja je u javnosti postala poznata nakon krvavog obračuna koji se u septembru 2007. dogodio na terasi lokala, kada su ubijene dvije osobe, iznenada je početkom 2012. prodata, kada je Uprava za nekretnine  umjesto ruskih državljanki upisala nikšićkog biznismena.

Čudna priča o Jadranskoj straži , kulturno istorijskom spomeniku, nekadašnjem benediktanskom samostanu, koja je bukvalno sa sobom odnijela brojne živote, jer su njeni vlasnici, kobno i na čudan način stradali,  na najtragičniji način je ispisana u  ljeto 2007. kada se u bašti ovog restorana dogodilo dvostruko ubistvo.

Ubijeni su Adalbert Šuto, ukrajinski državljanin i Vladimir Rakočević iz Crne Gore, dok su Željko i Vladimir Janković ranjeni. U ponovljenom suđenju u martu su na po 17 godina zatvora osuđeni Dragan Zindović, Radojica Zeković, Aleksandar Zečević i Rajko Knežević.

 

- Na priču o višemilonskom vrijednom sporu koji je pokrenula još prije pet godina španska kompanija Air Tractor Europe S.L. iz Valensije, pred podgoričkim Privrednim sudom, zbog odustajanja Budvana da kupe naručeni avion AT 802A Fire Boss Airplane za gašenje požara, stavljena je napokon tačka.

Dvije strane  uspjele su da postignu sudsko poravnanje, kojim je ujedno pred sudom, krajem jula konačno završen spor, po kome su se Španci zadovoljili sa cifrom od nešto više od 63 hiljada eura, na koliko je Opština bila spremna da plati svoju neodlučnost oko kupovine, tako neophodnog aviona.

 

-  Ministarstvo održivog razvoja i turizma , izdalo građevinsku dozvolu lideru budvanskog DPS i aktulenom šefu parlamenta Boru Lazoviću, njegovom bratu Jovu, i poslovnom partneru, budvanskoj kompaniji „Alart centar“ za gradnju hotelskog kompleksa „Porto Budva“, koji će biti najveće građevine u metropoli turizma.

Kako se navodi u građevinskoj dozvoli, koju je potpisao generalni direktor Direktorata za građevinarstvo pri resornom ministarstvu Danilo Gvozdenović, predviđena je gradnja dvije kule, jedne 16-spratne ,a druge 18–spratne na parceli koja je u vlasništvu Lazovića, neposredno uz gradski vrtić, u samom srcu grada, na samo stotinjak metara od Staroga grada. Lazoviću je resorno ministarstvo u dva navrata obustavljalo izdavanje dozvole, zbog nepotpune dokumentacije

 

- Predsjednik Al Farida, investicione kompanije iz Abu Dabija, šeik Hamed Bin Ahmed Al-Hamed iznenada na dan doputovao u Budvu, kako bi nastavio započete pregovore oko kupovine velikog zemljišnog kompleksa u uvali plaže Lučice. Al-Hamed, koji je ujedno i predsjednik Al Qudra Holding Group, investicione kompanije Vlade Abu Dabija,  te bio direktor Arcapita Banke, zaintereosvanan je za ulaganje u turizam, imajući u vidu da je jedna od vodećih akcionara lanca hotela “Šeraton”.

 

- Velikom feštom od vina i ribe, „Petrovačka noć“,  kojoj je prisustovalo više hiljada posjetilaca, zvanično je završena ovogodišnja glavna turistička sezona, uz ocjenu svih turističkih poslenika da je bila uspješna. (Pjevač Vlado Georgijev slika publiku)

IMG_1775_2-388-800-600-80-c-wm-right_bottom-75-PRIMORSKE-255-255-255-12.jpg

SEPTEMBAR

-  Mjesna zajednica Buljarica dala je ultimatum Opštini Budva da od prodaje 22 hektara opštinske zemlje u zaleđu Kraljičine plaže na granici sa barskom opštinom, kojom je predviđeno da se „zaradi“ 11 miliona eura, a  koja se nalazi  dijelom u  buljaričkoj uvali, petinu novca, odnosno dva miliona eura mora uložiiti u to, infrastrukturno, najsiromašnije mjesto na crnogorskoj obali.

 

- Počelo saslušanje opštinskih funkcionera u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Podgorici,  u slučaju raspodjele poslovnih i stambenog prostora unutar centra „TQ plaza“ zajedničkog posla Opštine i kompanije „Trejd junik“. Specijalno tužilaštvo vrši izviđaj, nakon brojnih krivičnih prijava koje su podnijete i sumnje o višemilionskoj šteti, koja je ovim projektom nanijeta Opštini.

- Kolašinski biznismen Zoran–Ćoćo Bećirović dobio je spor pred Visokim sudom pravde Engleske i Velsa u Londonu, koji je pokrenuo još prije godinu kako bi dokazao vlasništvo u kompaniji „ Beppler & Jacobson LTD„  na koju se vodi atraktivni budvanski hotel „ Avala“ naspram Staroga grada.

Bećirović, koji je bukvalno prije godinu i po, „istjeran“ iz hotela, nakon što su ga preuzeli ruski biznismeni sa kojima je bio u ortakluku, podnio je tužbu. Sud je presudio da Bećirović mora biti novčano isplaćen za njegov akcijski kapital.

Naime, Bećirović je jedan od vlasnika kompanije Caldero Trading Limited sa Kipra, koja je opet,  jedan od akcionara kompanije Beppler & Jacobson Ltd iz Londona. Ova londonska kompnija je stoodstotni osnivač crnogorske podružnice “Beppler & Jacobson Montenegro” koja upravlja hotelskim kompleksom “ Avala”. (slika dolje)

Screen_Shot_2013-12-18_at_9.53.37_PM.png

OKTOBAR

-  Revoltirani što je devastacija najljepšeg vidikovca na Čelobrdu iznad Svetog Stefana, nastavljena izmještanjem i divljom gradnjom novog puta, mještani okolnih paštrovskih sela , njih 15 predstavnika porodica iz Paštrovića, u znak protesta okupili te pozvali Opštinu da spriječi dalje uništavanje, tog, za sada neurbanizovanog zaleđa.

 

- Uprava grada donijela odluku da se ukine porez na poljoprivredno, šumsko i ostalo neizgradjeno zemljište za 2013. godinu. Opozciona SNP iznijela je niz primjedbi na račun ovoga poreza, koji kako su kazali navodi domicilno stanovništvo da prodaju svoju đedovinu, jer nemaju sredstava da izmire velike namete.

 

- Administrativni direktor kompanije „ Beppler& Jakobson Montenegro“ Viktor Golikov, koja gazduje budvanskim hotelom  „ Avala“ i kolašinskom „ “Bjankom“, protjeran je iz Crne Gore zajedno sa suprugom i dvoje maloljetne djece, sa zabranom ulaska na dvije godine. Ovakvu odluku donio je Sektor pogranične policije barskog odjeljenja bezbjednosti početkom avgusta, na osnovu  odbijenog zahtjeva budvanske Filijale za upravne unutrašnje poslove koja je odbila zahtjev Golikova za produženje privremenog boravka.

Golikov je optužio Zorana Bećirovića da on stoji iza cijelog slučaja

 

- Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović uručio ključeve od stanova 11 porodicama koje su protelih dvije decenije bile smještene u trošnim montažnim barakama preko puta zgrade Akademije znanja.

Preseljenje ovih porodica i komforne stanove, koje je u na opštinskom placu u naselju Lazi izgradila kompanija „Božović“, za šta je lokalna uprava izdvojila dva miliona eura, bio je preduslov kako bi Crnogorski Fond za solidarno stambenu izgradnju uklonio barake i započeo radove na zgradi sa 130 stanova namijenjenih zaposlenim u opštinskoj administraciji, javnim preduzećima i ustanovama.

 

NOVEMBAR

- Najveći kapitalni projekat , koji se trenutno realizuje na Crnogorskom primorju- izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda za Budvu, Bečiće, Sveti Stefan, vrijedan 58 miliona eura, biće pušten u funkciju do marta 2014. Optimističke najave date su u novembru, kada su započeli intezivni radovi na gravitacionom vodvodu, i podmorskom ispustu. Opština će u 2014. na ime  kredita morati da plati šest miliona eura, polovinu će snosititi građani, dio turisti, a dio će biti iz budžeta, što je izazvalo revolt u javnosti.

- Na mjestu gdje se nalaze četiri popularna gradska lokala „Perla”, „Harašo“, „Hacijenda“ i „Garden caffe“, uz gradski park, na samom kružnom toku, svega stotinjak metara od Staroga grada, niknuće hotelski, kao i poslovno apartmanski kompleks, sa najmanje devet etaža.

To je predviđeno i urbanističko tehničkim uslovima koje je izdao Direktorat za planiranje prostorom Ministarstva održivog razvoja. 

- Opština Budva naredne godine napraviće novu stimulativnu odluku za sve one koji osim hotela visoke kategorije, namjeravaju da grade turističke kapacitete. Nakon što je prije godinu i po uvela povoljnosti da investitori koji grade hotele sa četiri i pet zvjezdica plaćaju 30 eura po kvadratu na ime komunalija, čak deset puta manje nego za stanove za tržište, gradonačelnik Lazar Rađenović, najavio da ćenovom odlukom  taj iznos biti sveden na nula. Povoljnosti će biti, kako je najavio i za mještane koji grade hotele, takođe, a kao i za izdavaoce privatnog smještaja a posebne povoljnosti su za one koji će graditi u selima luksuzne renta vile.

 

- Decenijska nepravda prema jednom od najznačajnijih modernih evropskih skulptora, rođenog Budvanina Stevana Luketića, biće napokon ispravljena. Opština je zajedno sa njegovom porodicom zaključila ugovor o  otvaranju Muzeja u Starom gradu posvećenom ovom ovom velikom umjetniku.

Zaključen je i ugovor Opštine, Javne ustanove „Muzeji i galerije“  i Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore  o izradi konzervatorskog projekta i sprovođenju konzervatorskih mjera na Rimskom mozaiku mozaiku koji potiče s kraja I i početka II vijeka i dato javno obećanje da će istu sudbinu imati i ranohrišćanski mozaik.

 

- Uprava za zaštitu kulturnih dobara, zabranila nelegalne radove na izgradnji nekoliko pomoćnih objekata u okviru manastirskog kompleksa „Reževići“. Mitropolija podnijela zahtjev za legalizaciuju.

 

DECEMBAR

- Restoran – hotel Sutjeska,  nepravedno oduzeta imovini imućne petrovačke porodice Zuber, na samoj petrovačkoj rivi,  u srcu tog primorskog mjesta, biće po svoj prilici  biće ponovo porušen, jer je Direktorat za planiranje prostorom Ministarstva održivog razvoja početkom mjeseca izdalo Urbanističko - tehničke uslove preduzetniku Nikoli Rajkoviću. Sutjeska, samo je dio imovine koji je nepravdeno oduzet, porodici Gregović- Zuber, nakon Drugog svjetskog rata i nikada im nije vraćen. Riječ je nekadašnjoj kući sa vrtom Anastasije Gregović,  koja se nalazi na obali u Petrovcu, konfiskovana je 1948. i iako je bila u odličnom stanju, srušena je 1980. god. protivno volji originalnih vlasnika.
 Sutjeska je, kasnije pretvorena u restoran od strane lokalne vlasti, privatizovana i prodata 2006. Rajkoviću  od strane Hotelsko – turističkog preduzeća “Budvanska Rivijera” po cijeni od 740.000 evra.


 

- Najuticajnija crnogorska lokalna turistička organizacija, TO Budva,  naredne godine planira na ime promocije  metropole turizma i organizovanje brojnih atraktivnih muzičkih, kulturnih, sportskih dešavanja, potrošiće , ni manje ni više nego milion eura. Naime, budžet Turističke organizacije, koji je juče usvojila skupština ove LTO, 2014. biće težak čak 1.6 miliona eura, a dvije trećine novca , upravo se planira  izdvojiti, kako bi se prostor od Jaza do Buljarice, što bolje predstavio kako u regionu tako i cijeloj Evropi, a kroz organizovanje više od 20 raznih dešavanja i manifestacija, zadržali lidersko mjesto.

 

- U Junu nas očekuje i modna revija kultne britanske modne bake Vivijen Vestvud.

 

- Predsjedniku Opštine, Lazaru Rađenoviću treći put izglasano povjerenje za godinu i po mandata, Budva naredne godine imaće kasu tešku 49.7 miliona eura, a planirano je da se u infrastrukturu grada uloži 11 miliona eura.

 

- Nesvakidašnji novogodišnji ukrasi postali tema cjelokupne crnogorske javnosti. Opština za kupovinu jelke, replike iz Monte Karla, te nabavku novih ukrasa potrošila 30 hiljada eura.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti