Pronađena nova vrsta delfina

Wildlife Conservation Society i Museum of Natural History su objavili da je pronađena nova vrsta delfina kod Australije. Naučnici su uz pomoć genetskih testova tkiva istražili evolucijsku istoriju 235 delfina kako bi utvrdili identitet nepoznate vrste, piše Nature World News.
Inače postoje dvije vrste grbavih delfina – jedna živi u Atlanskom, a druga u Indijskom i Tihom okeanu. Novo otkriće, naime, pokazuje da bi se indopacifički grbavi delfini trebali podijeliti u tri vrste. Screen_Shot_2013-11-04_at_7.08.11_PM.png

'Na temelju naših analiza smo zaključili da rod grbavih delfina uključuje najmanje četiri vrste', kazao je Martin Mendez, direktor latinoameričkog programa organizacije Wildlife Conservation Society. Nova vrsta nije morfološki bitno različita od poznatih, ali je genetski dosta drugačija. Vjeruje se da su evoluirali u zasebnu vrstu zbog specifičnog okoliša u kojem žive. Istraživači smatraju da bi ovo istraživanje trebalo omogućiti bolju zaštitu delfina.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti