Sa vr’ Lovćena do na pjenu od mora: Biciklistički turizam (VIDEO)

Naši prijatelji sa sajta riders.me su nam poslali novi atraktivni video. Njihovi ciljevi su popularizacija aktivnog odmora, sportova u prirodi, zdravih stilova života i Crne Gore kao izuzetne destinacije za aktivni odmor. Ovoga puta fokus je na biciklizmu, a biciklista Josip Raičević je glavni junak. Njegoševim putem od Kotora preko Njeguša do Cetinja češće idu planinari. A za ovu priliku oni su krenuli odozgo naniže.

Staza kreće sa skoro 1000 m nadmorske visine (Žanjev do), a završava na Tabačinu, na sjevernoj kapiji grada Kotora.

Staza je neuređena, uglavnom kamenjar, iako dobro označena, nedovoljno uređena za biciklizam. Dugačka je oko 10 km, a Josip se spustio sa lakoćom na svom Vortrieb custom biciklu.

 

Nas iz Primorskih novina je njihov entuzijazam samo napomenuo da je biciklistički turizam potpuno zapostavljen na primorju. Među turistima je sve više biciklista i procjenjuje se da će njihov broj sve više rasti, a Crna Gora, kao mediteranska zemlja ima izvrstan teren i upravo biciklističkim turizmom može stvoriti nezaboravnu razglednicu destinacije u kojoj su boravili.

 

Komšije u Hrvatskoj su prije sezone pokrenuli inicijativu “Biciklom na otoke” čiji je cilj bio da se ukine naplata karata za bicikla na ostrva van špica sezone, a da se unutar špica snizi, kao i da se proglasi jedan dan u godini kada će sve biti posvećeno biciklistima.

I u Hvaru su napravili 96 kilometara biciklističkih staza. 'Činjenica je da su  biciklisti postali jedna turistička sila koji u biti troše najviše izvanpansionski jer dođu na Hvar, trebaju jesti, trebaju piti, trebaju spavati', kazao je Pjerino Bebić, gradonačernik Hvara.

 

Na sjeveru Crne Gore su prepoznali biciklizam kao atrakciju i puno turista za 10 eura iznajmljuju bicikla za ture oko Crnog i Zminjeg jezera, a jedan od blogera je nedavno pisao o tome ovdje.

06.jpg

info: riders.me

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti