Destinacije i avanture iz snova za 2014.

Kako bismo vam ponudili ideje za maštanje, predstavljamo vam listu najzanimljivijih odredišta za 2014. godinu.

Kada vam se jednom ideja o putovanjima i dalekim predjelima “uvuče” u glavu, lako je provesti sate i sate maštajući o destinacijama.

Giraffe Manor, Kenija
 Zamislite da kroz trpezarijski prozor, dok vi doručkujete, žirafe guraju glave i planiraju da vam ukradu hranu iz tanjira. To može da vam se desi u bajkovitom Giraffe Manoru u Keniji. Ovaj hotel sa 10 apartmana nalazi se u šumi Najrobija koju naseljavaju ugrožene žirafe. Hotel je sagrađen tridesetih godina prošlog vijeka i prvi put su ga naselile žirafe sedamdesetih. Od tada se njihov broj povećavao, a one postale zaštitni znak hotela.

131221113804-6-giraffes-in-kenya-horizontal-gallery.jpg

Lejk Klark nacionalni park, Aljaska 
Oko 265 kilometara jugozapadno od Enkoridža, Nacionalni park i rezervat Lejk Klark nudi netaknutu prirodu u njenom punom sjaju. Ovdje se tope glečeri, a u ledenim bistrim rijekama hrane medvjedi. Posjetioci dolaze i u ostale nacionalne parkove Denali, Glečer Bej, Kenaji Fjords… Ukupno, svi oni primaju više od milion posjetilaca svakog ljeta, od čega 10.000 posjeti Lejk Klark.

131221113520-4-travel-wishlist-lake-clark-air--the-farm-lodge-horizontal-gallery.jpg

Monastero Santa Rosa hotel i spa, Italija
 Monasi koji su nekada živjeli u ovom drevnom manastiru okretali bi se u grobu kada bi vidjeli kakvo je luksuzno mjesto postao njihov samostan. Santa Rosa ispunjava očekivanja i najzahtjevnijih gostiju, zahvaljujući luksuznom enterijeru, bogatom sadržaju i prelijepoj prirodi koja okružuje hotel. Iako vjerovatno nećete željeti da napustite sobu, hotel ima saune, posebne pedikir usluge i rimsko kupatilo. Kada vam dosadi takvo njegovanje, možete prošetati obalom Amalfi i malim mjestima u kojima možete kupiti proizvode od svile i kože.

131221113029-2-travel-wishlist-amalfi-coast-horizontal-gallery.jpg

Ašikaga bašta, Japan 
Putovanje do daleke planete Pandora iz filma “Avatar” Džejmsa Kamerona vjerovatno djeluje kao put iz snova zaljubljenicima u prirodu. Međutim, dok tako nešto ne bude moguće, vrijedi otići u Ašikagu, udaljenu 80 kilometara od Tokija.

131224120708-ashikaga-flower-park-cnn-travel-dream-trips-horizontal-gallery.jpg

Avenija Baobaba, Madagaskar
 Veliki razgranati baobabi koji mogu dostići 20 metara visine i 10 širne, nalaze se s obje strane puta na zapadnoj strani Madagaskara. Oni su sve što je ostalo od nekada bogate šume, koju je lokalno stanovništvo posjeklo zbog ogrijeva i proizvodnje uglja. Osim ove atrakcije, Madagaskar nudi mnoga prirodna čuda. Inače, on je peto po veličini ostrvo na svijetu i ima više hiljada endemskih vrsta.

131221113126-3-travel-wishlist-avenue-of-the-baobabs-horizontal-gallery.jpg

Heli-bording, Švajcarska
 Ako volite snoubord, a imate novca i da sebi priuštite vožnju helikopterom, onda je ovaj ekstremni sport za vas. Nema potrebe da gubite vrijeme na žičaru – udobno se zavalite u helikopter, sve dok vas pilot ne izbaci na neki planinski vrh. Jedna takva avantura može vas koštati 368 dolara po danu.

131221113658-5-travel-wishlist-heliboarding-horizontal-gallery.jpg

Sao Tome i Principe, Afrika 
Sa samo 20 turista nedeljno, neko bi rekao da ova dvoostrvska državica ne nudi ništa posebno. Međutim, ovo je pravi raj na zemlji koji još nije prekriven posjetiocima, samo zato što mnogi ne znaju ni gdje se nalazi.

Ovaj dragulj sa ruševnim arhitektonskim predstavnicima kolonijalne gradnje nudi istraživanje prirode u šumovitim predjelima i to uz nacionalni moto – “samo opušteno” (leve-leve). Inače, tamo je nedavno otkrivena nafta, pa bi bilo dobro da ga posjetite prije nego što se potpuno komercijalizuje.

131221112752-1-travel-wishlist-so-tom-and-prncipe-horizontal-gallery.jpg

Luksuzne surf ekspedicije, Zapadna Papua
 Ako niste profesionalni surfer, ali biste ipak voljeli da isprobate ovaj sport, surferska ekspedicija u Zapadnoj Papui je baš za vas. Krstareći vodama na jugoistoku Azije u luksuznim brodovima, sami možete birati gdje ćete istraživati talase, ili kulturu, istoriju i prirodne ljepote ove daleke zemlje.

131221114154-7-travel-wishlist-papua-horizontal-gallery.jpg

Posmatranje polarne svjetlosti, Finska 
Jedno od najnevjerovatnijih mjesta za posmatranje polarne svjetlosti je Hotel Kakslauttanen, smješten iznad Arktičkog kruga u Finskoj. Iako ovdje postoji više hotela, ni jedan ne nudi staklene igloe za smeštaj. Ima ih 20 i ako je nebo vedro, nude vam spektakularan pogled na Auroru borealis.

131224120106-kakslauttanen-igloos-cnn-travel-dream-trips-horizontal-gallery.jpg

 

Ostrvo Hejman, Australija
Veliki koralni greben je jedno od mjesta na svijetu koje bi svakako trebalo da vidite, budući da predstavlja veličanstveno svjedočanstvo moći prirode. Osim toga, ovdje ćete biti istinski motivisani da naučite da ronite. Kako bi izašli u susret brojnim posjetiocima koji žele da istraže greben, prije nego što nestane usljed rasta kiselosti okeana, preduzetnici su započeli izgradnju odmarališta na Hajman ostrvu koje bi trebalo da bude gotovo do jula 2014.(CNN / B92)

131224125301-hayman-island-cnn-travel-dream-trips-2014-horizontal-gallery.jpg

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti