Italija nudi i do 30.000 eura da se preselite u Toskanu, ove uslove je potrebno ispuniti

Italijanska regija Toskana pokušava privući nove stanovnike bespovratnim sredstvima u iznosu od 10.000 do 30.000 eura.

Naime, Italijani nude novac kako bi pomogli pokriti troškove kupnje i renovacije kuće, a na raspolaganju za taj poticaj je 76 gradića i naselja, piše CNBC, a prenosi klix.ba.

Toskanska bespovratna sredstva su dovoljna da pokriju do 50 posto troškova povezanih s kupovinom i renoviranjem kuća u mjestima s manje od 5.000 stanovnika. Prosječna cijena za kupovinu kuće u najjeftinijoj provinciji Toskane, Pistoiji, iznosi 1.472 eura po kvadratnom metru.

Podnosioci zahtjeva moraju biti italijanski državljani, građani Evropske unije ili državljani izvan EU s dugoročnom boravišnom dozvolom te se moraju prijaviti kao stanovnici u italijanskom gradu koji odaberu.

Rok za prijave ističe 27. jula.

Italijansko Ministarstvo okoliša objavilo je istraživanje iz 2016. godine koje pokazuje da je gotovo 2.500 gradova toliko depopulirano da neće preživjeti više od 25 godina. Prošle godine CNN je izvijestio da u zemlji postoji oko 6.000 napuštenih sela.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti