Austrija značajno snizila PDV za neke sektore

Austrija je značajno snizila stope poreza na dodatu vrednost (PDV) za ugostiteljstvo i kulturni sektor.

Država je to uradila kako bi im pomogla da prebrode krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Zakon je juče usvojio parlament, a nova stopa PDV-a od pet odsto obuhvata hotele, restorane, ulaznice na kulturne događaje i parkove prirode, kao i za medijske sadržaje i umjetnička djela.

 

Stopa PDV-a u restoranima trenutno iznosi 20 odsto za piće i 10 procenata za hranu.

U kulturi iznosi 13 procenata, prenosi Hina. Sniženje stope PDV-a sastavni je deo paketa mera kojima vlada nastoji da pomogne privredi u vreme krize.

 

izvor: hina/b92

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti