Pratite “Breaking Bad”? Evo lekcija iz serije koje će vam pomoći u poslu.

Svako ima svoje mišljenje o Walteru Whiteu, glavnom liku iz serije Breaking Bad, koja je na nedavnoj dodjeli televizijskih nagrada Emmy trijumfovala osvojivši nagradu u kategoriji najbolje dramske serije.

On je nemilosrdan, sociopatski gospodar metamfetamina, čija je žudnja za moći uzrokovala smrt i destrukciju. Ali, Walter White je uz to itekako dobar biznismen.

Na blogu Brazencareerist.com, koji je namijenjen mladim i ambicioznim profesionalcima, objavljen je tako post u kojem se navode četiri velike (legalne i etički prihvatljive) lekcije koje se mogu naučiti od Whitea i jedno upozorenje koje valja poslušati.

1. Sve počinje s kvalitetom

Prije svega, serije ne bi ni bilo da su Jesse Pinkman (Aaron Paul) i Walter White (Bryan Cranston) u svom kombiju napravili samo osrednji proizvod. Da li bi zaradili? Bi. Bi li internacionalni karteli i gospodari metamfetamina poput Gusa Fringa bili očajni da dođu do takvog proizvoda (i njegovog tvorca)? Ne bi. Walt bi bio tek sredovječni učitelj hemije koji pravi drogu u pustinji usred ničega.

Njegov uspjeh počiva na onome što je želja svih preduzetnika – solidnom, visokokvalitetnom proizvodu. Waltov met je najčišći na tržištu i njegovi korisnici (i konkurencija) to prepoznaju. I to je ono što mu je dalo moć da stvori carstvo iz ničega.

Potencijalni preduzetnici zapišite: Ako vaš proizvod ili usluga nisu vrhunski, niti jedan marketing ili reklamna strategija i brending neće vas dovesti daleko. Sve počinje ponudom nečega čega se potrošači ili klijenti ne mogu zasititi.

2. Brend je važan

“Plava stvar” je Heisenbergov (alter ego Waltera Whitea) zaštitni znak. Tako odmah znate da dobijate najbolje. Kada Walt napusti posao, nova gospodarica meta, Lidija insistira da zamjenski ‘kuvar’ Todd dokuči kako može kopirati zaštitnu plavu boju koju svi na ulici traže. Ona nije ni približno zabrinuta za nivo čistoće nove serije meta koliko pazi na dosljednost brenda. To je toliko ključno da je spasilo Jessejev život (zasad).

Nakon što dobijete vrhunski proizvod ili uslugu, morate naći način na koji ćete se razlikovati od ostalih na tržištu. Bilo da se radi o izgledu, dodiru ili nekoj drugoj specifičnosti brenda. Kada, na primjer, vidite Appleov proizvod, znate da je to Appleov proizvod. Zahvaljujući elegantnom dizajnu, možete ga razlikovati od bilo kojeg gadgeta na tržištu. Dakle, morate smisliti način na koji će vaši potrošači razlikovati vaš proizvod od konkurencije.

3. Vi ste onaj koji kažete da jeste

Walt sebi daje ime “Heisenberg”, u epizodi u kojoj obrije glavu i suprotstavi se lokalnom narko bossu Tucou kojem jasno daje do znanja (eksplozivnom napravom) da se s njim ne treba zafrkavati. Tada prvi put vidimo kako Walt u potpunosti prihvaća svoje tamne ambicije – to ne radi samo zbog svoje porodice, već dio njega voli moć i slavu, a tim činom iskazuje i svoju namjeru da do nje dođe.

Bilo da ste krotki učitelj hemije, službenik ili propali student koji osniva novu firmu, priznajući svoje ciljeve i slijedeći ih, u potpunosti stvarate vlastitu sudbinu. Nije važno ako vas svijet u početku ne shvata ozbiljno, ponašajte se kao da ste već uspjeli i svijet će to početi da cijeni.

4. Uvijek postoji izlaz

Walt je danima bio otet u pustinji od strane kriminalaca i njegova porodica (koja ne zna čime se Walt bavi ‘u slobodno vrijeme’) danima nije znala gdje je: Ali, Walt je i ovu situaciju uspio rešiti: skinuo se go u prodavnici i pretvarao se da je dementan, svoje ‘ludilo’ pripisao je raku.

Granica do koje će Walt ići, kao i njegovo odbijanje vjerovanja da je ikad satjeran u ugao, zaista su impresivni i jedan od razloga zbog kojih se njegovi fanovi dive njegovoj genijalnosti, čak i kada osuđuju njegove postupke. On je nezaustavljiv. On je nepobjediv. Čak i kada serija završi prepuna straha i iščekivanja, nekako znate da će Walt naći način da prebrodi sve prepreke.

Dakle, bez obzira na izazove, nedaće i neuspjehe s kojima se suočavate u svojoj profesionalnoj karijeri, uvijek imate dva rješenja: izgubiti nadu i odustati ili razmisliti koji je put da se oslobodite na bilo koji način. Ništa nikada nije istinski beznadežno ako ste dovoljno odlučni. Nikad ne podcjenjujte moć kreativnosti i odlučnosti.

5. Znajte zbog čega sve radite

Walt se u cijelu scenu oko meta upleo u želji da svojoj porodici osigura egzistenciju nakon što je doznao da boluje od raka. Kako serija ide dalje, razvijao se u osobu koju je vodila pohlepa, ego i žudnja za moći. Pa ipak je imao i svoju mekanu stranu.. To je bio razlog zašto su ljudi bili na njegovoj strani i onda kada je od junaka postao anti-junak.

Sada kada se histerija oko serije slegla, mnogi se pitaju kako će Walt završiti? Ima li u njemu još ljudskosti ili ga je Heisenberg potpuno obuzeo. Nedavna epizoda pokazala je kako naginje ovom zadnjem, ali s Waltom nikada ne znate. Njegovi su motivi postali toliko okaljani da se odrekao svog bogatstva kako bi spasio zeta koji ga je mogao prijaviti, ali istovremeno nije imao grižnje savesti da otme vlastitu ćerku kako bi svoju ženu naučio lekciju.

Walt pokušava balansirati između brige o svojoj porodici i brige o sebi, a sada bi mogao izgubiti sve za što se borio. Jedna strana njegove ličnosti pati zbog odluka druge strane.

Stoga, ne dopustite da vam unutrašnja borba upropasti vlastitu sreću. Kada je u pitanju vaša karijera, morate biti načisto s tim zašto činite to što činite. Bez obzira na to što drugi očekuju od vas i bez obzira na to što mislite da trebate činiti, što je vaš pokretač. Ako niste načisto s tim, ili težite nečemu drugom, ni najuspješnija karijera neće vas učiniti srećnom.  (Bankar.me/Kamatica)

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti