Budva na sastanku kandidata za Evropske prijestonice kulture u Portugalu

EU panel nezavisnih kulturnih eksperata i predstavnici 18 Evropskih prijestonica kulture i kandidata sreli se u Evori.

Tim projekta "Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture" više od dvije godine vrijedno radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, institucijama, nevladinim, kulturnim i umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima.
Tako je Budva uzela učešće i u nedavno održanom susretu EU panela nezavisnih kulturnih eksperata i predstavnika 18 Evropskih prijestonica kulture i kandidata. Domaćin susreta bio je portugalski grad Evora iz pokrajine Alentežo, koji je kandidat za Evropsku prijestonicu kulture 2027. godine. Povod za susret je želja EU panela nezavisnih kulturnih eksperata da se upozna sa ovim, a potom i drugim portugalskim kandidatima, kao i uvid uživo i onlajn u njihovu saradnju sa drugim Evropskim prijestonicama kulture i kandidatima.
Važan segment kandidature za Evropsku prijestonicu kulture je i međunarodna saradnja i rad na razvoju internacionalnih kulturnih i umjetničkih projekata. Zato je tim Budve aktivno učestvovao na sastancima i događajima vezanim za Evropske prijestonice kulture u Briselu (Belgija), Berlinu (Nemačka), Bastiji (Korzika, Francuska), Novom Sadu (Srbija), Temišvaru (Rumunija), Banja Luci (Republika Srpska, BIH), Materi (Bazilikata, Italija), Kaunasu (Litvanija), Košnicama (Slovačka), Londonu (Velika Britanija), Rijeci (Hrvatska), Galoveju (Irska), Lijuvardenu (Frisland, Holandija), Plovdivu (Bugarska) i mnogim drugim.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti