Budva prijavila Briselu kandidaturu za evropsku prijestonicu kulture!

Tim projekta "Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture" više od dvije godine aktivno radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, gradovima koji su već osvojili prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture, institucijama, nevladinim, kulturnim i umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima.

Predsjednik Opštine Budva je u pismu naveo da je Budva sa partnerima u potpunosti spremna da se ravnopravno takmiči prema uslovima i propozicijama EAC/A01/2021 poziva Evropske Unije za gradove EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

Svaki grad kandidat za EPK, uključuje i obližnju regiju i okolne gradove/opštine, pa je u slučaju Budve bilo najcjelishodnije da to budu opštine Boke (Herceg Novi, Kotor i Tivat), odnosno čitava oblast Boke. Zato je Zaključkom br. 04-2537-2 od 19.05.2021. godine Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o projektu „Budva – Boka 2028: Evropska prijestonica kulture“, te Zaključke da Vlada Crne Gore podržava kandidaturu Opštine Budva i gradova Boke za Evropsku prijestonicu kulture, uzimajući u obzir značaj i benefite predmetnog projekta. Istim dokumentom zaduženo je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da pruži neophodnu pomoć Opštini Budva i partnerima u implementaciji ovog projekta.

Evropska prestonica kulture je jedan od najznačajnijih projekata Evropske unije koji postoji od 1985. godine. Do sada je 60-tak gradova nosilo tu prestižnu titulu, a od 2021. godine za tu titulu se takmiče i gradovi država koji nisu, ali žele da postanu članice EU.

Konkurencija za dobijanje titule za 2028 godinu je veoma velika, jer u njoj učestvuju gradovi iz Norveške, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije.

Foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti