Crna Gora najgora u Evropi: Bruto nacionalni dohodak u 2020. pao za 15,4 odsto

Bruto nacionalni dohodak Crne Gore u 2020. godini iznosio je 4 252 miliona eura i nominalno je manji u odnosu na 2019. godinu za 15,1%.

Saldo primarnog dohotka iz inostranstva za 2020. godinu je bio pozitivan i iznosio je 66,6 miliona eura. To je saopšteno iz MONSTAT-a . Kako se naglašava Bruto nacionalni dohodak po stanovniku u 2020. godini iznosio je 6 844 eura. Prosječan pad ekonomije u zemljama Evropske unije (EU) iznosio je 5,9 odsto.

Kako se navodi u izvještaju Eurostata, Crna Gora je imala najveći pad BDP-a od evropskih zemalja. Rast u prošloj godini zabilježile su jedino Irska sa 5,9 odsto i Turska sa 1,8 odsto.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska je imala pad od osam odsto, Sjeverna Makedonija 4,5 odsto, Bosna i Hercegovina 4,3 odsto, Slovenija 4,2 odsto, a Srbija jedan odsto.

Bruto nacionalni dohodak (BND) Crne Gore u prošloj godini je, prema podacima Monstata, iznosio 4,25 milijardi eura i nominalno je manji u odnosu na 2019. godinu 15,1 odsto.

 
 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti