Da li naplatiti kašnjenje na čekautu?

 

Svaki hotel ima svoja pravila, kada je riječ o kasnom čekautu. Neki hoteli će dozvoliti gostima da malo zakasne, ukoliko samo pitaju zaposlene na recepciji da li bi to bilo izvodljivo, dok će drugi naplatiti čak i najmanje kašnjenje.

Želeći da razgovaramo sa hotelijerima iz regiona na ovu temu, kontaktirali smo deset hotela. Niko od njih nije nam odgovorio na pitanja kakve probleme izaziva kašnjenje gostiju sa odjavom, kao i kakva je politika hotela u pogledu naplate. Iz tog razloga, opisaćemo kakva je praksa inostranih hotelijera.

 

U mnogim hotelima minimalno kašnjenje se u ovom slučaju toleriše. Naime, na taj način ostavlja se hotelu dovoljno vremena da organizuje čišćenje drugih soba. Tako sobu gostiju koji kasne, čistačice mogu da srede posljednju. Međutim, ukoliko gosti ne obavjeste recepciju, nastaje problem u organizaciji koji zahtjeva brzo rješavanje.

688844-hotel-room.jpg

U pojedinim hotelima gostima se omogućava da se, uz manju doplatu, zadrže malo duže u sobi. Ipak, vrijeme kada se drugi gosti prijavljuju u hotel je trenutak kada će morati da napuste sobu, osim ukoliko ne žele da plate za još jedno noćenje.

 

Sa druge strane, neki hoteli će onima koji su zakasnili na čekaut makar i nekoliko minuta, naplatiti cijenu za još jednu noć. Smatra se da je na taj način prekršen „dogovor“ koji je gost sklopio sa hotelom po dolasku.

 

Ukoliko gosti napuste sobu kasno, sobarice ne mogu na vrijeme da je spreme za sljedećeg gosta. Tako soba ostaje upražnjena, a hotel je na gubitku jer tog dana neće moći da je izda. S obzirom na ovaj potencijalni gubitak, naplata kašnjenja u vrijednosti jednog noćenja prilikom odjave, čini se opravdanom.

 

Takođe, problem je i u tome što dobar dio gostiju stigne prije nego što je hotel naznačio početak ček-ina. Oni su svjesni da hotel nije u obavezi da ih pusti u sobu, ranije nego što je predviđeno. Ipak, hotelijeri će se potruditi da i ovim gostima izađu u susret, omogućavajući im da se prijave ranije.

 

Sa druge strane, gosti koji ispoštuju naznačeno vrijeme za prijavu u hotel imaju pravo da očekuju da će im usluga biti pružena odmah, odnosno da će odmah moći da se zapute u svoje sobe. To postaje nemoguće ukoliko ne postoji oštra politika o kašnjenju sa odjavom iz hotela.

Hoteli širom svijeta često gostima nude promo pakete u kojima je predviđen besplatni kasni čekaut. Najčešće to rade nedeljom jer se tim danom, u najvećem broju ovih hotela, prijavljuje znatno manji broj gostiju.

im.ashx.jpeg

Kasna odjava, sa druge strane, van ovakvih promo paketa je moguća u zavisnosti od popunjenosti hotela i dodatno se naplaćuje. Primjera radi, hoteli u okviru hotelskog lanca InterContinental i Starwood najčešće dozvoljavaju kasni čekaut bez ikakve najave lojalnim i čestim gostima.

Sa druge strane, stručnjaci smatraju da je ovo jedna od usluga kojom hoteli mogu da se izdvoje od svoje konkurencije. Na taj način moći će da stave potrebe svojih gostiju ispred potreba hotela. Gostima će pružiti osjećaj da su dobili maksimalnu uslugu za uloženi novac.

 

– Pojedini gosti smatraju da, ako su platili noćenje, nekoliko sati kašnjenja sa odjavom nikome neće škoditi. A s obzirom na to da se hoteli trude da se izdvoje od drugih posebnim ugođajem koji pružaju gostu, fleksibilnost oko vremena za čekaut će na goste ostaviti dobar utisak. Međutim, hoteli na taj način rizikuju da preopterete spremačice, ali i da izgube novac jer soba nije spremna za druge goste – ističe Mirijam Vehe, podpredsjednica kompanije Applied Predictive Technologies koja se, između ostalog, bavi i savjetovanjem hotela.

 

S obzirom na to da je ovo problem sa kojim se suočavaju praktično svi hoteli na svijetu, hotelijerima u regionu bi sigurno bilo korisno da međusobno uporede različite prakse i njihove rezultate.

 

 

Izvor: hotelijeri.com

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti