Do 80.000 eura za SMART4ALL projekte

SMART4ALL je projekat finansiran od H2020 u cilju izgradnje kapaciteta među evropskim zainteresovanim stranama putem razvijanja samoodrživih, prekograničnih eksperimenata kojima se prenose znanja i tehnologije između akademske zajednice i privrede. Projekat, usmjeren ka prilagođenom niskomenergetskom računarstvu (CLEC) za Cyber-Physical Sisteme (CPS) i Internet stvari (IoT), kombinuje niz jedinstvenih karakteristika koje povezuje zajednička vizija različitih kultura, različitih politika, različitih geografskih područja i različitih primjena domeni.

Konzorcijum SMART4ALL vodi Univerzitet Peloponez (Grčka) i čine ga 25 partnera iz centralne, južne i istočne Evrope.

SMART4ALL donosi novu paradigmu za otkrivanje „skrivenog inovacionog blaga“ - uglavnom iz geografskih područja koja su nedovoljno zastupljena u evropskom finansiranju - i pomaže im da pronađu put ka tržištu kroz nove, inovativne komercijalne proizvode. Kao dio svoje strategije, projekat će razviti i održati aktivnu mrežu učesnika širom centralne, južne i istočne Evrope za podršku akademskim zajednicama, malim i srednjim preduzećima i većim kompanijama koje ulaze u eru digitalizacije.

 

Kako bi to postigao, SMART4ALL će osmisliti i implementirati 3 vrste prekograničnih eksperimenata i to:

1) Eksperimenti za prenos znanja (KTE), koji sadrže novi tip eksperimentalnih praksi koji omogućuju manjim projektima ili manje zrelim idejama da budu predstavljeni, testirani i na taj način potencijalno spremni za rast i otkrivanje potencijala svojih proizvoda;
2) Fokusirani eksperimenti za transfer tehnologije (FTTE), usredsređeni na jednu od četiri definisane oblasti koje su slabo zastupljene, pružiće priliku za formiranje sinergije, unapređenje projekata orijentisanih na proizvode i pružanje smjernica za uspješnu komercijalizaciju;
3) Eksperimenti sa transferom tehnologije za više domena (CTTE), usmjereni na složenije multidisciplinarne transfere i proizvodnju novih CLEC CPS i IoT tehnologija za šire tržište.

Za učešće na projektu mogu se prijaviti:
1. univeziteti ili akademske institucije,
2. mala, srednja i veća preduzeća,
3. industrijski sistemski integratori i pružaoci tehnologija.

U konzoricijumu je neophodno učešće makar jednog malog srednjeg ili većeg preduzeća, a uslov je da projektne prijave budu prekograničnog karaktera, odnosno da uključuju makar dva nezavisna entiteta iz dvije raličite zemlje članice ili H2020 pridružene zemlje.

Biće otvoreno 9 poziva, a prvi u nizu Self-Sustained Cross-Border Customised Cyber-physical System Experiments for Capacity Building among European Stakeholders je već otvoren i odnosi se na eksperimente za prenos znanja.

Rok za prijavu: 15. jul 2020. godine.

Web stranica za više informacija: https://www.smart4all-project.eu/
Web stranica za podnošenje projektnih prijava: https://smart4all.fundingbox.com/

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti