Domaći turizam u Evropi se brže oporavio

DOMAĆI turizam u Evropskoj uniji oporavio se brže od inostranog od posljedica prvog talasa pandemije, a Hrvatska je među zemljama s najblažim padom broja noćenja domaćih turista, pokazuju podaci
Eurostata -kancelarije EU zadužena za statistiku.

Turistički je sektor pri kraju prvog i na početku drugog tromjesečja bio teško pogođen ograničenjem putovanja 2020., što se pokazalo u snažnom padu broja turista u martu i aprilu  u poređenju  s istim prošlogodišnjim razdobljem. U junu većina zemalja počela je ublažavati ograničenja, ali su turisti nakon povratka iz nekih inoostranih destinacija  još uvijek morali u karantin, a rezultat je bio brži oporavak domaćeg turizma od onog inostranog, konstatuje Eurostat. Tako se u julu domaći turizam u EU nakon 93-odstotnog pada u aprilu približio prošlogodišnjem niovu, uz 22-odstotni pad broja noćenja domaćih gostiju u turističkom smještaju. Noćenja inostranih gostiju potonula su 64 odsto, utvrdio je Eurostat.

Češka, Danska, Estonija, Malta, Holandija, Austrija i Slovenija bilježile su u julu više noćenja domaćih gostiju nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U Sloveniji njihov je broj više nego udvostručen. U Hrvatskoj je broj noćenja domaćih gostiju u julu bio 8,1 odsto manji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Broj noćenja inostranih gostiju smanjen je 44,6 odsto u odnosu na jul prošle godine. Time se Hrvatska svrstala među zemlje EU s najblažim padom broja noćenja domaćih i inostranih gostiju, uz Kipar, Slovačku, Holandiju, Austriju i Letoniju.

Najveći su pad broja inostranih gostiju, veći od 80 odsto, bilježile Španija, Portugalija, Finska i Rumunija.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti