Dominacija Rusa: Više od 100 aviona nedjeljno iz Rusije sleti u Crnu Goru

Dominacija Rusa: Više od 100 aviona nedjeljno iz Rusije sleti u Crnu Goru

Ukupan broj nedjeljnih letova iz Rusije do crnogorskih aerodroma dostigao je čak 101 ove sezone, čineći na taj način Crnu Goru jednom od najbrže rastućih turističkih destinacija u Evropi za ruske turiste.

Dekan Fakulteta za turizam Rade Ratković, kazao je za Blic Crna Gora, da smatra da su ruski turisti predominantni i da je to strukturni nedostatak crnogorskog turizma.

„I to je predominantno. Oni čine veliki procenat. Jako malo smo naslonjeni na glavna emitivna tržišta Evrope i to je naš strukturni nedostatak. Zemlje kao što su Njemačka, Britanija, Francuska i kao što su skandinavske zemlje na kojima počiva turizam i hotelijerstvo Mediterana, one su kod nas jako slabo zastupljene. Predominiraju turisti sa ruskog i srpskog tržišta. Nije problem da njih ima, ali treba da bude i ovih drugih“, istakao je Ratković.

Prema njegovim riječima poenta je da bi mnogo više trebalo da ih bude ako hoćemo dužu sezonu od šest, sedam mjeseci.

U tom slučaju, kako je istakao Ratković, bismo morali radikalno da povećamo učešće Njemaca, Engleza i Francuza kao što to rade sve zemlje počev od Portugalije, Španije, Francuske, Italije, Grčke, Turske. „Sve one imaju najviše gostiju iz ove tri zemlje, ali ne zapostavljajući ni druga tržišta. Ali je loš strukturni pokazatelj to što su tržišta koja su svima glavna nama sporedna. Dok su ona koja su drugima dopunska nama glavna. U tome je problem“, istakao je Ratković.

Prema njegovim riječima, u crnogorskom turizmu sezone će biti kao do sada, kratke, sve dok fokus bude na tržištu Rusije i regiona.

Nakon 1. jula i ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, kao i novog viznog režima, interesovanje za Crnu Goru među ruskim posjetiocima je na najvećem nivou u skorijoj istoriji.

izvor: bankar.me 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti