EBRD: Potrebne decenije da stignemo trenutni EU prosjek

Zapadnobalkanska šestorka ima snažan ekonomski potencijal za rast i konvergenciju sa EU, ali mora da unaprijedi svoje ekonomske performanse, ocijenila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u juče objavljenom izvještaju o dijagnozi stanja ekonomija Zapadnog Balkana.

EBRD je u Londonu domaćin trećeg Zapadnobalkanskog investicionog samita, a prenosi Beta.

U izvještaju piše da je podsticanje regionalne saradnje u posljednje dvije decenije pomoglo Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji da napreduju ka eventualnom članstvu u EU.

Međutim, po EBRD, biće potrebne decenije čak i po optimističkom scenariju, da taj region dostigne prosječan životni standard EU.

Puna konvergencija, kako se navodi, zahtijevaće od zemalja Zapadnog Balkana utvrđenu i sveobuhvatnu „reformsku agendu“ za unaprjeđnje produktivnosti i investicija.

Slaba produktivnost je osnovni problem koji koči ekonomski razvoj tog regiona poslije godina nedovoljnih investicija, slabih institucija i nepovoljnog poslovnog okruženja.

Najveći izazovi su u konkurentnosti i upravljanju.

Slabe institucije i preveliko prisustvo države u nekim industrijama, onemogućavaju privatni sektor koji daje glavni doprinos ekonomskoj proizvodnji, da dostigne pun potencijal.

U izvještaju se navodi da je produktivnost privatnog sektora na Zapadnom Balkanu na samo 60 odsto nivoa u EU, i to kod preradjivačke industrije 55 odto, a kod usluga 70.

Unaprjeđenje produktivnosti i rasta sprječavaju prezaduženost preduzeća, „slaba inkluzija mladih“, nelojalna konkurencija sive ekonomije, korupcija, glomazna poreska administracija, problemi sa isporukama struje i ograničeni prostup finansiranju.

Sve to, naveo je EBRD, ostavlja Balkan s 20 miliona stanovnika i okružen članicama EU s prosječnim bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku od samo četvrt BDP zapada Evrope.

Zamjenik direktora za ekonomije i politiku zemalja u EBRD Peter Sanfey rekao je da njihovo istraživanje ukazuje na probleme koje treba riješiti.

„Ipak, važno je na njih (probleme) gledati kao na izazove, a ne nepremostive prepreke. Oni ukazuju na potrebu sprovođenja sveobuhvatnog programa reformi“, istakao je Sanfi.

Kako se dodaje, da bi se zatvorio jaz u prosperitetu između Zapadnog Balkana i EU moraju se pojačati reforme usmjerene na izgradnju održivih tržišnih ekonomija.

EBRD poziva Balkan za podsticaj privatnom sektoru, uz podršku domaćim i stranim investicijama.

Ukazuje se da država mora da ima važnu ulogu u omogućavanju rasta, ali tako što će obezbijediti „vladavinu prava, stabilno makroekonomsko okruženje i jasna pravila za biznis“.

EBRD je vodeći institucionalni investitor na Zapadom Balkanu sa više od deset milijardi eura ulaganja kroz 600 projekata.

 

Beta/investitor.me

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti