22. jula Fašinada u Perastu i tradicionalna Regata

U ponedeljak, 22. jula, ekipa Primorskih novina ide na tradicionalnu Fašinadu u Perast. Prije slika, donosimo vam priču o samom običaju i o regati koja se održava ispred Perasta, tjesnaca Verige i sjevernog djela Tivatskog zaliva.

O Fašinadi

 

 

Boka Kotorska je neiscrpna riznica predivnih tradicionalnih manifestacija i narodnih običaja. Sigurno jedan od najatraktivnijih je Fašinada, drevni bokeljski običaj u slavu Gospe od Škrpjela i vještačkom ostrvu na kojem su zahvalni bokeški pomorci napravili hram Gospi u čast.

Legenda kaže da su peraški ribari, na stijeni na kojoj je napravljeno današnje ostrvo, pronašli ikonu Bogorodice sa Hristom (koja se danas nalazi na glavnom oltaru) i u to ime odlučili da potapanjem kamenja i brodskih olupina izgrade ostrvo i na njemu crkvu. Od tada važi nepisani zavjet peraških pomoraca da se prije svakog ”vijađa” potopi novo kamenje oko ostrva kao doprinos čvrstini podloge hramu njihove zaštitnice. Vjerovatno je iz toga razloga nastala i Fašinada.

Ova tradicionalna manifestacija je dobila ime po italijanskoj riječi ”fascia”, što znači traka ili povez, a tako je nazvana jer je konvoj barki, okićenih jablanovim granama i napunjenih kamenjem, međusobno povezan. U barkama su samo župnik i muškarci, nasljednici poznatih pomoraca i ugledniji Peraštani, dok ih žene pozdravljaju sa obale. Barke na vesla, svake godine 22. jula u smiraj dana kada zađe sunce, uz pjesmu bugarštica, kreću prema ostrvu da bi ispunili zavještanje svojih predaka i izbacili kamenje oko ostrva. Ostrvo je napravljeno krajem 15. vijeka kada je i nastala prvobitna crkvica, koja se širila u skladu sa promjenama dimenzija ostrva.

Današnja crkva je izgrađena 1630. godine i jedan je od najbitnijih istorijsko kulturnih spomenika Boke. Najintezivniji radovi na crkvi izvođeni su od 1720. do 1725. godine, kada je po nacrtu tada poznatog Ilije Katičića napravljen osmostrani prezbisterij sa kupolom i okrugli zvonik sa horizontalnim vijencima i puškarnicama, a u gradnji su učestvovali i Petar Dubrovčanin i Vuk Kandiot. Na pročelju crkve je portal sa frontonom i malim kipom Gospe i Hrista arhaičnog izgleda. Đenovljanin Antonio Kapelano je 1796. godine po narudžbini peraške opštine napravio mermerni oltar na kome se nalazi čuvena ikona Gospa od Škrpjela, umjetnika s kraja 15. vijeka, Lovra Dobričevića. Po narudžbini Peraštanina Andrije Zmajevića unutrašnjost crkve je oslikao predstavnik venecijanske škole, Bokelj, Tripo Kokolja. Na tavanici i zidovima nalazi se šezdeset i osam njegovih slika na platnu, i to na samom vrhu i gornjim zonama zidova su scene iz života Bogorodice, dok su u najnižim djelovima zidova naslikane scene iz starog zavjeta.

U centralnom djelu tavanice je slika Uznesenje Bogorodice, a osim nje velike kompozicije su i Marijino Krunisanje i Marijina Smrt. Na tavanici se nalazi još četrdesetak slika između kojih prolazi simbol pomorstva – tordirano pozlaćeno uže. Na bočnim zidovima crkve, oko Kokoljevih slika nalazi se mnoštvo srebrnih pločica sa reljefima koji prikazuju brodove bokeljskih pomoraca, koji su ostavljali te pločice kada su kretali na more, jer se vjerovalo da će ih tako, gdje god bili, štititi Gospa od Škrpjela. Osim toga u crkvi postoji i velika zbirka arheoloških eksponata pronađenih na cijeloj teritoriji Boke kao i veliki broj predmeta iz svakidašnjeg života i raznih zanatskih majstorija, koje su vjernici ostavljali kao zahvalnice za ispunjenje molitvi upućenih zaštitnici bokeljskih moreplovaca. U okviru Fašinade poslednje dvije godine se organizuje i međunarodna regata jedrilica krstaša, kojom se upotpunjuje kompletan ugođaj i priča o Perastu i pomorcima. Regata se održava u akvatorijumu ispred Perasta, oko ostrva do tjesnaca Verige i u dijelu Tivatskog zaliva, a organizator je Jedriličarski savez Crne Gore. Svakog 22. jula, ogroman broj turista i građana Boke dođe u Perast da uživa u ambijentu Grada Muzeja i da ostavi svoj pečat u bokeljskoj tradiciji i jednoj od rijetkih procesija na moru – Fašinadi.

 

 

Fašinada Kup – Perast 2013

 

 

 

Regata Kup Fašinada- 22. jula istog dana kada je i Fašinada održava se i regata na moru ispred Perasta. U znak na veliku i izuzetnu tradiciju peraškog pomorstva na jedra, na dan "Fašinade" okupljaju se sve bokeške jedrilice i ojedrene barke u akvatorijumu grada Perasta na regati pod nazivom "Fašinada kup". Stotinjak bijelih jedara, seniorskih i juniorskih kategorija, bore se za prelazni pehar (umjetničku statuu) i počasno mjesto na trajno naznačenoj pločici svetionika na ostrvu Gospa od Škrpjela gdje se i dodjeljuju nagrade. Simbolički cilj je na zamišljenoj liniji izmedju dva ostrva Sv. Đordje - Gospa od Škrpjela.

 

Organizator je Jedriličarski klub ”Lahor” Kotor u saradnji sa Porto Montenegro-Tivat, Društvo prijatelja Perasta, Crkva “Gospa od Škrpjela” i građani grada Perasta. 

 

Regatno polje je ispred Perasta, tjesnaca Verige i sjevernog dijela Tivatskog zaliva.

 Preliminarne prijave na propisanom obrascu treba dostaviti do 19.07.2013. god. u kancelariji SC Lahor, ili preko sajta www.fasinada-cup.com ili 20.07.13. od 16,00 do 19,00 sata i 21.07.2013. od 9 do 11 sati u kancelariji RO na trgu ispred hotela Conte u Perastu. Nakon ovog roka, prijava može biti prihvaćena samo ako RO to kašnjenje ocijeni opravdanim.

 

izvor: http://www.fasinada-cup.com, fotografija © Copyright Marko Milošević

 

       

  

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti