Festival Tournee

JU “Grad teatar”, zajedno sa Opštinom Budva, partner je na projektu "Theatres for tOURism developmeNt in EuropE, TOURNEE” (“Pozorišta za razvoj turizma u Evropi’’), kojise finansira kroz EU trilateralni program saradnje CBC Italija-Albanija-Crna Gora. Ovaj program ima za cilj da unaprijediatraktivnost tog prekograničnog područja za sve posjetioce, krozstvaranje novih zajedničkih festivala. S tim u vezi, Grad teatarće biti domaćin Festivala TOURNEE od 22. do 25. septembraove godine u Budvi. Tokom ove četiri festivalske noći imaćemopriliku da ugostimo partnere iz Italije i Albanije sa njihovim programima.

U nedjelju, 22. septembra, na sceni između crkava, sapočetkom u 19.30č biće upriličeno svečano otvaranje festivalaTOURNEE.

Nakon svečanog otvaranja, u 20.00č publika će imatipriliku da uživa u operi “Služavka gospodarica” (La ServaPadrona) Đovanija Paizijela, u režiji Vladana Đurkovića, u okviru TOURNEE projekta. Ova opera je koprodukcija Gradateatra Budva, Opere iz Tirane i Javnog pozorišta iz Pulje, pod vođstvom fondacije Operosa iz Podgorice.

Druge noći festivala, 23. septembra, biće izvedenapredstava partnera iz Tirane “Johan Padan i otkriće Amerika”.

Treća noć je predviđena za izvođenje predstave “ FarsaKrune” u produkciji partnera iz Fjera, Albanija.

U srijedu, 25.septembra imamo dva programa: mjuzikl“Ostrvo”, produkciju pozorišta iz Barlete, regija Pulja i nakontoga, pozorišni performans “Orestija. Distopijska”, autorskiprojekat Borisa Kadina, po motivima Eshilove trilogije“Orestija”.

Napominjemo da se ulaznice tokom festivala nećenaplaćivati, jer je projekat kofinansiran od strane EvropskeUnije.

Tim povodom u prostorijama Grada teatra održana je konferencija za novinare, na kojoj su govorili: Miodrag Račeta, načelnik Direkcije za Evropske integracije, Kancelarija zaEvropske integracije Crne Gore; Aleksandra Maslovar ,menadžer za programske politike i planiranje I Svetlana Ivanović, glavni urednik programa, ispred JU “Grad teatar”.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti