Italija bijesna: ‘Ako nema turizma za nas, nema ni za koga. Napustićemo EU ako dođe do dvostranih i privilegovanih turističkih sporazuma‘

Nisu sve zemlje članice Evropske unije sretne zbog preporuka Evropske komisije o bilateralnim dogovorima među zemljama o tome koje će turiste i uz koje uslove puštati preko granica svojih zemalja.

Prva i za sada najoštrija reakcija na takve individualne dogovore među zemljama za oživljavanje turizma u ovoj godini stigla je iz Italije, gdje je premijer Giuseppe Conte izjavio da će Italija napustiti EU ako dođe do bilateralnih sporazuma u turizmu i povlaštenih turističkih ruta, prenosi Slobodna Dalmacija.

– Ako se dopusti kretanje evropskih građana samo u državama EU-a sa sličnom epidemiološkom razinom, to će uništiti jedinstveno tržište i izbaciti Italiju. Italija će napustiti Evropsku uniju ako dođe do dvostranih i privilegovanih turističkih sporazuma – bio je kategoričan Conte na konferenciji za novinare povodom predstavljanja Uredbe o ponovnom pokretanju italijanske privrede, a o čemu pišu i izvještavaju svi italijanski mediji.

 


  Podsjetimo, Evropska komisija je u srijedu donijela preporuku da se, u cilju podsticanja i početka turističkih kretanja među zemljama, dopusti bilateralno dogovaranje među zemljama koje imaju sličnu epidemiološku situaciju. To znači da svaka zemlja može sebi birati zemlju partnera u turizmu za ovu godinu, s kojom će sklopiti sporazum i građani te zemlje moći će doći bez posebnih uslova na odmor, dok gosti iz zemalja s kojima se takav sporazum ne sklopi neće moći putovati bez testiranja na koronavirus ili 14-dnevne izolacije nakon stizanja na destinaciju, ali i nakon povratka u svoju zemlju. Kako je Italija bila, i još uvijek jest, jedna od najpogođenijih europskih zemalja koronavirusom i u njoj je i danas još svakodnevno po 600-700 novooboljelih, to se Italijani preporukom EK-a osjećaju pogođenima jer iz nje zaključuju kako niti će stranci dolaziti k njima niti će Talijani smjeti izvan zemlje na odmor.

 

 

 

 

izvor: slobodna dalmacija/ foto: Carlo Hermann/AFP

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti