Izložba Kraljice Jelene Anžujske u Kotoru

Izložba pod nazivom "Jelena Velika Kraljica" otvorena je 1.avgusta, u Galeriji solidarnosti u Kotoru. To je zajednički projekat Narodnog muzeja u Kraljevu i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, uz podršku Manastira Gradac.

Izložba je priređena 2014. u godini jubileja povodom sedam vjekova od smrti kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša i majke kraljeva Dragutina i Milutina, ktitorke manastira Gradac.

„Radi se o izložbi koja predstavlja sjećanje na znamenitu ženu, suprugu, majku, vladarku i monahinju Jelenu, čija ličnost i danas, nakon sedam vjekova, pobuđuje pažnju”, poručuju organizatori.
Autorke izložbe su arheološkinja, muzejska savetnica odjeljenja za arheologiju Narodnog muzeja Kraljevo Tatjana Mihailović, istoričarka umjetnosti, viša kustostkija Suzana Novčić, (Umjetničko odjeljenje Narodnog muzeja Kraljevo) , te savjetnica Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu i rukovoditeljka arheoloških istraživanja manastira Gradac Emilija Pejović.

Izložbu će otvoriti arheolog iz Kotora mr Jovan Martinović.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti