Izložbe skulptura „Duh života” autorke Marine Stoponje

„Duh života“ – naziv je izložbe skulptura zagrebačke vajarke Marine Stoponje koja je otvorena sinoć u Crkvi Svetog Pavla u kotorskom Starom gradu. Organizatori izložbe su OJU „Muzeji“ Kotor i JU „Muzeji i galerije Budve“.

Prisutne je pozdravila kustoskinja mr Jelena Radonjić koja je rekla nešto više o radu skulptorke Marine Stoponje, a potom se uz pozdravne riječi publici obratio direktor OJU „Muzeji” Dušan Medin.
Izložbu je otvorio Marijan Klasić, konzul Republike Hrvatske u Kotoru. On je izrazio zadovoljstvo saradnjom dviju država Hrvatske i Crne Gore koje, kako je kazao, uspješno čuvaju i podstiču svoju kulturnu povezanost. Istakao je da je Kotor mjesto povezivanja i stvaranja te da su skulpture hrvatske umjetnice na pravom mjestu, upravo gdje se kamenu udahnjuje duh života.


Na kraju se publici obratila i sama autorka izložbe Marina Stoponja, koja je istakla svoju ljubav prema kamenu i govorila koliko ona razumije kamen u kome stvara. „Teme skulptura su savremene svjetovne, sve ono što zaokuplja čovjeka. Tako da tu ima i biografskih elemenata, autobiografskih, do skulptura koje upozoravaju na uništenje nekih životinjskih vrsta, dok su pojedine skulpture rađene za sam prostor i inspirisane duhovnošću Crkve Sv. Pavla. Zanimljivost izložbe je što skulpture u jednom nivou imaju izgled jastuka. Jastuk ima jak simbolički element, jer svi se rađamo na jastuku i završavamo svoj život na jastuku. Ali, na jastuku se šapuću i neke slatke priče, uglavnom odvija se život, što i jeste tema ove izložbe Duh života” - kazala je vajarka Marina Stoponja koja je OJU „Muzeji“ poklonila i rad inspirisan rozetom na Crkvi Svetog Pavla..


U muzičkom dijelu programa nastupio je mladi flautista Stefan Peričić izvodeći peruansku tradicionalnu kompoziciju„Kondorov let“ i „Mađarsku igru broj 5” Johanesa Bramsa.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti