John Devaney, jedan od krivaca za finansijsku krizu, plovi Jadranom

John Devaney, jedan od krivaca za finansijsku krizu, plovi Jadranom

John Devaney, 2009. godine etiketiran je kao jedna od 25 osoba na svijetu koji su krivi za svjetsku krizu prema časopisu Time. Na webu Timea nalazio se na 18 mjestu, odmah iza Bernieja Madoffa.

On se ne osjeća krivim. “Nisam ljut, vjerujem u pravila i igrao sam po njima. Kad si uspješan, ljudi te za svašta optužuju”, rekao je prošle godine.

Ovih dana fotograf Pixsella uslikao ga je u Trogiru, maskiranog. Jutros je njegova jahta bila u kanjonu Krke, prema stranici Marinetraffic koja prati sve brodove, odakle je krenula oko 9 sati.

Finansijska kriza koštala ga je više od 100 miliona dolara vlastitog novca te 650 miliona investiranih u fondove. Sam je priznao kako su krediti koje je davao ljudima rizični i loši za korisnike, čak je jednom prilikom 2007. godine izjavio:

“Korisnik mora biti idiot da bi uzeo jedan od takvih kredita, ali upravo ti krediti su naša najuspješnija investicija”.

Osim što je ostao bez novca, izgubio je 36 miliona dolara vrijedan avion, 10 miliona dolara vrijedan helikopter, 45 miliona dolara vrijednu zbirku umjetnina te 22 miliona dolara vrijednu jahtu. No, ostala mu je jahta Dorothy Ann s kojom je došao na Jadran.

“To je jedina igračka koju sam uspio zadržati”, prenosi WSJ njegovu izjavu.

Kako je u aprilu prošle godine objavio Wall Street Journal, bio je šest godina pod istragom zbog anonimne dojave da “previše dobro živi i previše novca troši”, navodi iz anonimne prijave na kraju su odbačeni.

Devaney se počeo oporavljati ubrzo nakon što je sve izgubio, sada ima kompaniju s deset zaposlenih i tvrdi da zarađuje milione dolara mjesečno. Dodaje i kako trenutno ima pola od onoga što je imao 2007. godine, prenosi Seebiz.

izvor: http://www.bankar.me

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti