Kako prijaviti restoran za dobijanje Mišelin zvjezdice?

Mišelinov vodič je serija godišnjih izdanja koja izlazi još od davne 1900. godine. Braća Andre i Eduard Mišelin su objavili prvo izdanje vodiča koji je sadržao korisne informacije za vozače uključujući mape, uputstva o promjeni guma, listu automehaničarskih radnji, hotela i benzinskih stanica.

Dvadeset godina nakon toga su počeli da se pojavljuju i restorani kategorisani po utvrđenim kriterijumima koji su veoma brzo izazvali pažnju šire javnosti. Uočivši popularnost ovog segmenta braća su unajmila tim privatnih inspektora koji su u tajnosti obilazili i ocjenjivali restorane.

miselinove-zvezdice-restoran

Prva zvjezdica za vrhunsku kuhinju dodjeljena je 1926. godine, a tek 1931. nastale su i druga i treća zvjezdica, odnosno hijerarhija ocjenjivanja koja se održala do danas.  Mišelinove zvjezdice se dodjeljuju na osnovu ocjene anonimnih kritičara. Ocjenjuje se kvalitet jela, vejština kuvanja i stvaranja mirisa, originalnost jela, cijena (lokalni standardi određuju prosječnu cijenu) i doslednost posetilaca.

 Restorani sa jednom Mišelinovom zvjezdicom su veoma dobri restorani u svojoj kategoriji pri čemu se u njima nude jela pripremljena po doslednim visokim standardima. Jedna zvjezdica je preporuka za dobro mjesto gdje se vrijedi zaustaviti na putovanju. Mišelinovu zvjezdicu nije lako dobiti čemu govori u prilog činjenica da je u 2011. godini konkurisalo oko 5500 restorana od čega je samo 74 dobilo jednu zvjezdicu, 17 dve zvjezdice, a samo pet restorana tri zvjezdice. Godine 2012. bilo je ukupno 1651 restoran sa jednom Mišelinovom zvjezdicom.

miselinove-zvezdice-restoran-paris

Restorani sa dve Mišelinove zvjezdice imaju odličnu kuhinju, te vješto i pažljivo osmišljena jela izuzetnog kvaliteta. Dve zvjezdice su preporuka za mjesto vrijedno skretanja tj. zaobilaženja sa unaprijed određenog puta radi posijete restoranu. Samo 303 restorana su dobila ovo prestižno priznanje u 2012. godini. Restorani sa tri Mišelinove zvjezdice predstavljaju sam vrh ugostiteljstva, mjesto gdje mogu da se probaju brojni specijaliteti, originalne recepture i vidi prezentacija hrane koja se graniči sa vrhunskom umjetnošću. Gastronomska ponuda je na izuzetno visokom nivou, kao i selekcija vina. Tri zvjezdice su preporuka za restoran zbog koga vrijedi daleko putovati. Zemlje u kojima se nalaze dobitnici tri Mišelinove zvezdice su: Japan, Francuska, Nemačka, SAD, Italija, Španija, Kina, Velika Britanija, Belgija, Švajcarska, Holandija i Monako.

U 2012. godini u svijetu je bilo svega 106 nagrađenih restorana. Najviše ih je u Japanu, a naročito u Tokiju gde ima 13 restorana koji su dobili ovo priznanje. U Francuskoj tri Mišelinove zvjezdice ima 26 restorana, od toga 10 u Parizu.

miselinove-zvezdice-restoran-kuhinja

Kako prijaviti restoran za dobijanje Mišelin zvezdice?

Veoma lako, ispunjavanjem prijave na zvaničnoj internet adresi Mišelin kompanije, moguće je prijaviti restoran za posjetu inspektora i potencijalno dobijanje Mišelin zvjezdice (http://www.michelinguide.com, slanjem e-maila). Povratni odgovor se ne dobija jer inspektori posjećuju restoran anonimno, bez prethodne najave. Ukoliko je hrana zaista dobra, vratiće se i drugi put. Nakon toga se sastaje komisija koja odlučuje o dodjeli zvjezdice.

U samoj prijavi veoma su važni i gosti koji šalju svoje nominacije za Mišelinove zvezdice. Mišelinovi inspektori su potpuno anonimni. Nikada se ne predstavljaju, a njihovi troškovi i obroci su plaćeni od strane Mišelin kompanije, nikada od strane restorana koji obilaze. Evaluacija podrazumeva ponovljeno testiranje kako bi ocena bila sto objektivnija. Inspektorima je zabranjeno da istupaju u javnosti, pa čak i da pričaju u svom okruženju kojim se poslom bave da bi njihova anonimnost bila što pouzdanija.

izvor: Snježana Gagić za possector.rs

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti