Krediti u eurima duplo povoljniji u Srbiji nego u Crnoj Gori

Novoodobreni krediti u eurima su duplo povoljniji u Srbiji nego u Crnoj Gori, iako je kod nas zvanična valuta euro, pokazuju zvanični podaci Narodne banke Srbije i Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Prema zvaničnim junskim podacima, prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa na novoodobrene kredite kod crnogorskih banaka je iznosila 5,52 odsto, dok je u Srbiji za kredite u eurima prosječna ponderisana kamatna stopa iznosila svega 2,8 odsto.

Da su kamatne stope u Crnoj Gori veće nego u Srbiji, pokazuje i podatak da je kamata na dinarske kredite odobrene srpskoj privredi svega 5,1 odsto, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa kod nas na eurske kredite iznosila u junu čak 6,38 odsto. Poređenja radi, kamate u Srbiji na dinarske kredite kreću se u rasponu od 4,9 do 5,7 odsto.

To praktično znači da su, uprkos pozitivnim pomacima i agilnosti CBCG, realne primjedbe iz godišnjeg Izvještaja bankarskog ombudsmana gdje se klijenti žale da su kamate u Crnoj Gori i dalje previše visoke, kao i da su krediti i dalje jako skupi.

 

U Crnoj Gori kamata 6,38 odsto

Prema zvaničnim podacima iz julskog Biltena Centralne banke, prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novodobrene kredite u junu je iznosila 6,38%, dok je prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na novoodobrene kredite iznosila 5,52%.

Na mjesečnom nivou, nominalna kamatna stopa ostvarila je pad od 0,01 procentna poena (p.p), dok je efektivna kamatna stopa ostvarila rast od 0,18 p.p. Na godišnjem nivou nominalna kamatna stopa zabilježila je pad od 0,15 p.p, dok je efektivna kamatna stopa zabilježila pad od 0,01 p.p.

Što se tiče kamatne stope banaka na ukupno odobrene kredite, prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na ukupno odobrene kredite u junu 2019. godine iznosila je 5,61%, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 6,20%.

Na mjesečnom nivou nominalna kamatna stopa je ostala nepromijenjena, dok je efektivna kamatna stopa zabilježila rast od 0,02 p.p.

Na godišnjem nivou nominalna kamatna stopa bilježi pad od 0,25 p.p, dok efektivna kamatna stopa bilježi pad od 0,27 p.p.

 

 

Skupi krediti kod MFI

Prema istim podacima, kamatne stope kod Mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) su i dalje izuzetno visoke i kreću se do čak 24,19 odsto.

Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa mikrokreditnih finansijskih institucija na ukupno odobrene kredite u junu 2019. godine iznosila je 20,53%, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 24,19%.

U odnosu na prethodni mjesec nominalna kamatna stopa manja je za 0,01 p.p, dok je efektivna kamatna stopa manja za 0,03 p.p. U odnosu na isti period prethodne godine prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa viša je za 0,06 p.p, dok je efektivna kamatna stopa manja za 0,06 p.p.

 

 

U Srbiji kamata na eurokredite 2,8 odsto

Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, u susjednoj državi krediti su daleko povoljniji.

“Prosječna ponderisana kamatna stopa na novoodobrene kredite privredi u eurima i euroindeksirane kredite bila je nepromijenjena u odnosu na mart i u junu je iznosila 2,8%, što je neznatno više (za 0,1 p.p.) nego krajem 2018, a za 4,5 p.p. niže u odnosu na maj 2013”, navodi se u Izvještaju.

S druge strane, kamate na kredite stanovništu u eurima su u junu iznosile zapajuće niskih 3,3 odsto.

“I prosječna kamatna stopa na kredite stanovništvu u eurima i dinarske euroindeksirane kredite zabilježila je novi minimum u junu (3,3%).  U odnosu na mart ova stopa je snižena za 0,8 p.p., a za 4,8 p.p. u odnosu na maj 2013. Pad prosječne kamatne stope duguje se znatno većem učešću novoodobrenih euroindeksiranih stambenih kredita stanovništvu u ukupnim euroindeksiranim kreditima stanovništvu, u velikoj mjeri usled primjene Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, a kod kojih je inače kamatna stopa niža u odnosu na kredite za ostale namjene”, navodi se između ostalog u Izvještaju NBS.

 

 

Kamata 3 odsto za stambene kredite

Kamatna stopa, prema Izvještaju NBS, na stambene kredite u junu je iznosila 3,0%, i u odnosu na mart povećana je za 0,2 p.p., takođe pod uticajem konverzije.

“Istovremeno, kamatna stopa na euroindeksirane potrošačke kredite (4,7%) bila je ista kao u martu, dok su povećane stope na ostale (za 0,2 p.p. na 5,9%) i gotovinske kredite (za 0,1 p.p., na 3,1%)”, poručuje se u Izvještaju.

 

 

Kamate na dinarske kredite

Zanimljivo je da je u Srbiji prosječna ponderisana kamatna stopa na nove dinarske kredite privredi u junu  od 5,1% bila je niža za 0,1 p.p. u odnosu na mart, pod uticajem pada kamatnih stopa na investicione i ostale nekategorisane kredite.

“U odnosu na kraj 2018. prosječna cena dinarskih kredita privredi niža je za 0,6 p.p, a za 11,4 p.p. u odnosu na maj 2013, kada je započeto ublažavanje monetarne politike Narodne banke Srbije. Očekujemo da će se i posljednja sniženja referentne kamatne stope iz jula i avgusta, prenijeti kao i do sada na nižu cijenu dinarskih kredita, čime će se nastaviti podrška Narodne banke Srbije privrednom rastu”, piše u Izvještaju.

Posmatrano po namjenama, u junu su u Srbiji kamatne stope na dinarske investicione kredite (5,7%) i ostale nekategorisane kredite (4,9%) bile niže nego u martu, dok je kamatna stopa na kredite za obrtna sredstva (4,9%) povećana.

Posmatrano po veličini preduzeća, cijena dinarskog zaduživanja velikih (4,8%), malih (5,2%) i mikro (6,1%) preduzeća bila je niža, a srednjih (5,0%) viša nego u martu.

“Posmatrano po namjenama, tokom uporednog perioda snižene su stope na euroindeksirane investicione i ostale nekategorisane kredite, na 3,0% i 2,5%, respektivno. S druge strane, kamatne stope na kredite za obrtna sredstva (2,8%) i kredite za uvoz (1,9%) su povećane. Pritom, tokom  smanjena je cijena zaduživanja mikro i malih preduzeća, na 3,5% i 3,0%, respektivno, dok su se srednja i velika preduzeća zaduživala po stopi od 2,7%, što je više nego u martu”, zaključuje se u Izvještaju Narodne banke Srbije.

 

 

Ekstra profit

Upoređujući podatke vidi se da su krediti u eurima daleko povoljniji u Srbiji nego kod nas, pa čak i većina dinarskih kredita. Što nije logično, jer je dinar kao valuta daleko slabija od evropske valute. Bez obzira što je Srbija posljednjih godina potpuno zaustavila inflaciju i “zabetonirala” odnos eura i dinara na 1:118.

Pošto Srbija nije pravno i finansijski stabilnija država od Crne Gore, a budući da je naša država članica NATO, sve navodi na zaključak da komercijalne banke u Crnoj Gori određujući visoke kamate ostvaruju ekstra profit. Sve preko leđa crnogorskih građana…

 

izvor: bankar.me/portal analitika

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti