LAMP testovi za Urgentni centar: Nalazi gotovi za 10 minuta

Nakon što je Klinički centar Crne Gore nedavno otvorio sopstvenu PCR laboratoriju, u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, prvi put u našoj zemlji, uskoro će početi i korišćenje savremenih LAMP testova.

Oni će, pojašnjava Aleksandar Sekulić  generalni direktor Direktorata za digatalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, prvenstveno biti namijenjeni testiranju pacijenata prilikom prijema u Urgentni centar jer je njegov nalaz poznat 10 minuta od uzorkovanja.

LAMP tehnologija ne koristi PCR labaratoriju za analizu rezultata, što značajno rasterećuje tretnutne kapacitete. Takođe, ovi testovi su priznati i odobreni od strane Evropske agencije za ljekove i medicinska sredstva, a što je bitno sa aspekta naših EU integracija.

Činjenica da je od početka godine do danas zdravstveni sistem Crne Gore generisao preko 550.000 COVID testiranja, a što je četvorostruko više nego tokom cijele prošle godine, dokaz je da se naša strategija upravljanja pandemijom oslanja na realnim brojkama, a ne na billo čijim željama ili ličnim interesima. Poređenja radi, istraživanja su pokazala da je Crna Gora od novca koji je potrošen tokom prošle godine od početka pandemije do oktobra za slanje nalaza u Njemačku, naša zemlja mogla da kupi dvije PCR laboratorije. To tokom prošle godine nije učinjeno. Zaboravlja se i da se tokom 2020. godine na PCR nalaz čekalo i po sedam ili osam dana što je, uz nizak obuhvat testiranja, dovodilo do skandaloznog i navodnog “praćenja” epidemije. To danas nije slučaj. Naprotiv. Em što je Crna Gora, zahvaljujući ažurnom djelanju Ministarstva zdravlja, nabavila dovoljan broj testova pa više na bacamo novac poreskih obveznika za analize u inostranstvu, em je otvorena nova laboratorija u KCCG, em uvodimo novu LAMP tehnologiju, em ubrzo očekujemo otvaranje i PCR laboratorije u Opštoj bolnici Berane.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti